2024. április 18. csütörtök

2020. március 5., csütörtök 15:44

100 éve vette át diplomáját a Műegyetemen az első magyar mérnöknő
    Budapest, 2020. március 5., csütörtök (OTS) - Névadó ünnepséggel emlékezett meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről, aki 100 éve, 1920. március 8-án szerzett diplomát a Műegyetemen: az intézmény róla nevezte el Központi épületének 1. emeleti 95-ös termét.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A Nagyné László Krisztina professzor asszony, volt nemzetközi rektorhelyettes moderálta ünnepségen a nők megbecsültségének fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében Józsa János rektor, aki lényeges műegyetemi feladatnak nevezte a mérnöki pálya népszerűsítését a lányok körében eléjük példaképnek Pécsi Esztert állítva. Kifejtette: az intézmény elmúlt évekbeli törekvésének köszönhetően ma már az alapképzésben 26%, a mesterképzésben 32%, a doktoranduszképzésben 30% a női hallgatók aránya a BME-n. A műegyetemi mérnökképzés sokszínű lehetőségeiről Regős Krisztina építészmérnök hallgató és Szagri Dóra doktoranda beszélt. A rendezvényen Batalka Krisztina, a BME Levéltár vezetője ismertette Pécsi Eszter gazdag életútját, majd Szabóné Fischer Zsuzsanna, az első magyar mérnöknő szintén építész, statikus szakmérnök unokája emlékezett vissza a nemcsak a hivatásának élő, hanem a társadalmi élet területén is jeleskedő nagymamáról.

Az ünnepélyes teremavatóra érkezett vendégek - közöttük Orosz Anna kerületi alpolgármester úrhölgy és Kurutzné Kovács Márta professzor emerita akadémikus asszony - megszemlélhették Pécsi Eszter - műegyetemi tulajdonú - 1920-ban készült szigorlati jegyzőkönyvét és a hallgatói anyakönyvet, valamint a család által rendelkezésre bocsátott eredeti oklevelet.

Pollák Eszter 1899. március 8-án született Kecskeméten. Családja 1900-ban változtatta a nevét Pécsire. Eszter 1915 és 1918 között a berlin-charlottenburgi Technische Hochschule hallgatója volt, majd 1918 végén, amikor a magyarországi felsőoktatás megnyílt a nők előtt, hazatért és a budapesti Műegyetemen fejezte be tanulmányait. Éppen születésnapján, 1920. március 8-án állították ki számára a mérnöki (ma építőmérnöki) oklevelet. Munkái között szerepelt a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda csuklós vasbetonívei vagy a Bánhidai centrálé (erőműi tó) turbina alapozása, az eredeti szerkezeti megoldásokat tartalmazó, Budapest első vasszerkezetű magasházaként épült Fiumei úti baleseti kórház, a Kútvölgyi úti kórház és több modern villa szerkezeti terve, ezek mellett ő készítette a MÁVAG kovácsoló műhelyének tervét, valamint statikai terveket a bécsi Operaház melletti első belvárosi többemeletes parkolóház, valamint, már életének Egyesült Államokban eltöltött utolsó szakaszában a New York-i Hotel Americanana és a Columbia Egyetem két toronyháza esetében. Amerikában 1965-ben elnyerte "Az év legjobb statikusa" címet azért a különleges alapozási módszerért, amelyet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez fejlesztett ki. Pécsi Eszter 1975-ben New Yorkban hunyt el, de hamvait hazahozták és a  Farkasréti temetőben helyezték el.

Budapest, 2020.03.05.