OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2020. február 4., kedd 10:50

Az orvosi Nobel-díjak odaítéléséről döntő svéd Karolinska Intézet kutatói is igazolták a deutériumcsökkentés daganatellenes hatását
    Budapest, 2020. február 4., kedd (OTS) - A víz az élet alapja, a deutérium, a hidrogén kétszer nehezebb változata pedig annak egyik természetes alkotóeleme. Ma már azt is tudjuk, Somlyai Gábor, magyar biológus 30 éves kutatómunkájának köszönhetően, hogy a természetben előforduló deutérium mennyiségének jelentős élettani, szabályozó szerepe van az élő szervezetekben. A csökkentett deutériumtartalmú víz daganatellenes hatását a svéd Karolinska Intézet kutatói is visszaigazolták legújabb közleményükben.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200204_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200204_002.jpg

Az orvosi Nobel-díjak odaítéléséről döntő svéd Karolinska Intézet professzora, Roman Zubarev, és kutatócsoportja legújabb tudományos eredményeivel megerősítette a csökkentett deutériumtartalmú víz daganatellenes hatását, fontos adatokkal egészítette ki a hatásmechanizmusra vonatkozó eddigi ismerteket. A kutatók a legkorszerűbb, expressziós proteomikai vizsgálati módszerekkel igazolták, hogy a deutériumcsökkentés közel 50 fehérje szintézisét befolyásolja a daganatos sejtekben, oxidatív stresszt idéz elő, és ezen keresztül apoptózist, programozott sejthalált indukál. Az eredményeket, melyeket a Molecular and Cellular Proteomics című folyóiratban publikáltak, Zubarev professzor a közelmúltban Budapesten megrendezett IV. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián tartott előadásában is ismertette, megerősítve Somlyai Gábor úttörő munkájának eredményeit a deutérium-hidrogén arány változásainak biológiai és élettani, szabályozó szerepéről. A svéd professzor szerint a budapesti konferencián elhangzottak jelentős előrelépést jelentenek a deutérium élettani szerepének megítélése szempontjából, mivel már nemcsak azt tudjuk, hogy az eljárás előnyösen alkalmazható a daganatgyógyászatban, hanem azt is, hogy milyen hatásmechanizmus mentén fejti ki hatását.
A természetben előforduló deutérium biológiai szerepét és élettani jelentőségét napjainkra a világ számos vezető egyetemén és kutatóintézetében vizsgálják, az eredmények azt igazolják, hogy a deutériummegvonás a megelőzés és a daganatgyógyászat hatékony eszközévé válhat, melynek alkalmazásával csökkenthető lesz a rákos megbetegedések száma, javítható a betegek életkilátása és életminősége.

Roman Zubarev professzor közleménye, konferenciaelőadása, és a vele készült interjú (magyar feliratozással is) megtekinthető az alábbi linkeken:
https://www.mcponline.org/content/early/2019/09/13/mcp.RA119.001455
https://youtu.be/fq9xYi6Hzkk
https://youtu.be/pKne6yC3HMc


Céginformációk:

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést. Dr. Somlyai Gábor vezető kutató 30 évvel ezelőtt világelsőként ismerte fel a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét, kutatási eredményei igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. A napjainkra nemzetközivé szélesedett kutatásokban olyan rangos kutatóintézetek, egyetemek kutatói, professzorai vesznek részt, mint például az amerikai Johns Hopkins Egyetem, a Kalifornia Egyetem, a Dél-Floridai Egyetem, a svéd Karolinska Intézet, vagy a Shanghai Egyetem. A HYD Kft. anyavállalata, a HYD Pharma Zrt., az elmúlt években jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való elismertetése felé. Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházása megkapta a gyártási engedélyt - a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést -, a DDW-t aktív hatóanyagként regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében. A HYD Pharma a közeljövőben jelentős tőkebevonásra készül, mely biztosítja a pénzügyi hátteret egy új, nagy hatékonyságú és mellékhatásmentes daganatellenes humán gyógyszer törzskönyvezéséhez.

További információ:
HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.
Web: www.hyd.hu; www.deuteriumdepletion.com
Dr. Somlyai Gábor, ügyvezető és vezető kutató; +36-1/365-1660; info@hyd.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.