OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2020. január 22., szerda 12:34

Klinikai betegéletút adatok mesterséges intelligencia alapú kutatás
    Budapest, 2020. január 22., szerda (OTS) - A Notebookspecialista.hu Számítástechnikai Kft sikeres kutatás-fejlesztési projektet valósított meg "Orvosszakmai és betegéletút biztonságos adatkezelési protokollja, mesterséges intelligencia alapú orvosi mintavizsgáló szoba prototípus" kifejlesztésen keresztül egy innovatív, ágazatspecifikus, matematikai, statisztikai kutatási módszertan kialakítása" címmel. A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a projekt 509,37 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200122_002.jpg

A Notebookspecialista Kft 2019.11.15-én sikeresen befejezte a GINOP-2.1.1-15-2016-00898 azonosító számú kutatás-fejlesztési projektjét, amelynek keretében egy - magasan kvalifikált és tapasztalt tagokból álló - klinikus-informatikus-matematikus team elkészítette az egészségügyi adatok Mesterséges Intelligencia alapú hasznosításának módszertanát és egy ezt megvalósító működő prototípust is.

A kutatás eredményeként kidolgozásra került egy többfaktoros eljárással, aszimmetrikus matematikai kriptográfiai algoritmus rendszer segítségével létrehozott egyedi ún. betegéletút azonosító, amely a különböző kórházakban, szakrendelőkben, szolgáltatóknál keletkezett vagy gyűjtött diagnózisok, betegségek, eljárások, terápiák és egyéb történések adatait képes összerendelni. A betegéletút azonosítóval ellátott, de személyes adatoktól megfosztott adathalmaz megnyitotta az utat az orvos-szakmai kutatás-elemzés számára, így az évek során az intézményekben összegyűjtött értékes adatok hasznosítása felé.

A projekt eredményeként bizonyítást nyert, hogy az egészségügyben a Mesterséges Intelligencia felhasználása nem csak módszertani segítség, nem csak infrastrukturális műszaki kérdés, hanem ma az ágazatban még fel nem lelhető interdiszciplináris kooperáció szempontjából is kultúra teremtő innováció. A folyamatok megtervezése mellett külön kiemelt kutatási feladat volt a különböző szakterületek szakembereihez alkalmazkodó, infó- grafikai és kommunikációs technikák kidolgozása.

Megvalósult az orvosi, matematikai és informatikai szakemberek együttműködése, kidolgozásra került a hipotézis felvetés, a probléma megfogalmazása és algoritmizálása valamint az adatmodell szerkezetek közötti tartalmi összhang. A projekt megbirkózott azzal a kritikus kihívással, hogy a megalkotott rendszer képes legyen az első felvetéstől az eredmény kinyeréséig tartó bonyolult és sok lépésből álló iteráció időtartama alatt is fenntartani a különböző diszciplinákból érkező és gondolkodású szakemberek közös érdeklődését, kölcsönös tiszteletét, alkalmazkodását és türelmét.

A virtuális kutató szoba projekt eredménye több mint egy egyszerű adattárház és a hozzá tartozó adatpiacok megalkotása. Olyan interaktív felületet és hozzá tartozó kutatási modell alkotási módszertant sikerült kifejleszteni, amely segítségével akár meglévő orvosi szakmai hipotézis bizonyítására vagy elvetésére, akár matematikai algoritmusok segítségével felvetett összefüggések alapján indukált biológiai vagy epidemiológiai válaszok keresésére is lehetőség nyílik.

További információ kérhető:
Mihály Péter
Telefonszám: +36 20 770 7006
E-mail cím: mihaly.peter@notebookspecialista.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.