OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. december 31., kedd 12:10

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye - Egységes horgász nyilvántartás, Magyar Horgászkártya: kulcs a jövőhöz
    Budapest, 2019. december 31., kedd (OTS) - Az érdekképviseleti-érdekvédelmi munka mellett közfeladatokat és sportági szakszövetségi feladatokat is ellátó Magyar Országos Horgász Szövetség a 2019. évi CIV. törvény felhatalmazása alapján 2020. január 1-től új keretek között folytatja tovább a horgász regisztrációt, kapcsoltan a hiteles horgász nyilvántartás kiépítését. A kiépített központi rendszer egyre több elektronizált szolgáltatást nyújt a jövőben, lépésről-lépésre megkönnyítve a horgászok ügyintézését és információszerzését egyaránt.

    A 2018 őszétől a horgász regisztráció keretében igényelhető, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által kiadott Magyar Horgászkártya (MHK) a hatályos jogszabályok alapján a nagykorú magyar állampolgárok számára a jogszerű horgászat kötelező, másoknak kedvezményeket biztosító opcionális kelléke. A kártya egy személyazonosításra alkalmas, arcképes igazolvánnyal együttesen teszi lehetővé a horgász azonosítását és jogosultságai igazolását a horgászati okmányok vásárlása és a vízparti ellenőrzések során a MOHOSZ által bevezetett, a horgászszövetségi közfeladat-ellátást is támogató Egységes Horgász és Horgászszervezeti Informatikai Szolgáltató és Támogató Program (HORINFO) segítségével. Az MHK bevezetésével rögtön kiváltotta a papíralapú horgászigazolványt és a jövőben a HORINFO az MHK, mint kulcskártya segítségével lehetőséget ad arra, hogy fokozatosan valamennyi horgászokmány (állami jegy, területi jegy, fogási napló) és egyéb kötelező befizetés (ESZH, tagdíj) elektronizálható legyen.

A horgászkártya öt éves érvényességi időre számított, 2020-ban is változatlanul 2.200 forintos költsége tartalmazza a HORINFO rendszerüzemeltetés, az ügyfélszolgálati ellenőrzés, a kártyagyártás és a posta kézbesítés költségeit, valamint a 27%-os ÁFA-t is. Ezen felül minden MHK birtokos számára - a kártya érvényességi időszakára - balesetbiztosítás is rendelkezésre áll a horgászat közben, vízparton előforduló személyi sérülésekre. További szolgáltatásként a kártya felmutatásával kedvezményes mobiltelefon és mobilinternet előfizetési csomag érhető el a Magyar Telekom kínálatából, illetve a kártyabirtokos számára az Union számos személyi biztosítási díjkedvezményt is felkínál. A MOHOSZ a későbbiekben tovább kívánja szélesíteni a kártyához kötött kedvezmények körét, illetve a tervek szerint egyéb módon is ösztönzi majd a horgászokkal történő sikeres együttműködést.  

A HORINFO elektronikus adatbázisa már jelenleg is tartalmazza a regisztrált horgászok egyes személyi adatait, megadott elérhetőségüket, egyesületi tagsági viszonyaikat, horgászvizsga-előzményeiket; kezeli a horgásznak kiadott állami horgászjegyeket, sőt már itt történik a 2019. évi fogási napló adatainak rögzítése is. Az adóazonosító jel száma (és az adóigazolvány képe), mint egyedi adat nagymértékben támogatta a hiteles adatbázis kialakítását, s a korábbi, a NAIH felé tett horgászszövetségi vállalásnak megfelelően ezen személyes adat a HORINFO rendszerben rögzített adatok köréből az év végével törlésre is kerül. 2020. január 1-től - a törvényi adatkezelési felhatalmazás alapján - pedig elindul az új eljárás szerinti regisztráció, de ez a feladat csak a rendszerbe eddig még be nem jelentkezett horgászokat érinti.

A jövő év folyamán szintén lehetővé válik az elektronikus támogatású - 2019-től ingyenessé vált - állami horgászvizsgáztatás, valamint a horgászszervezetek segítségével a területi jegyek egyre szélesebb körének online és offline értékesítése is. A halállomány és a jogkövető horgászok védelme érdekében a hivatásos halőrök számára biztosított mobilapplikáció segítségével a horgász személyi profiljában tárolt valamennyi adat és jogosultság hamarosan könnyen ellenőrizhetővé válik, így mindez megkönnyíti az ellenőrzést és az eltiltások kezelését is az elkövetkező években. 2021-től már az állami horgászjegyek is elektronikusan kerülnek értékesítésre és a tervek szerint működni fognak a HORINFO közösségi felületei is.

A MOHOSZ és a kizárólagos tulajdonát képező, közfeladat-ellátási közreműködő Horgászjegy Kft. kötelessége és felelőssége, hogy az átvett állami feladatok elvégzése a horgászok és a horgászszervezetek érdekeit együttesen, hatékonyan szolgálja. Ha mindezt a kor követelményeinek megfelelő informatikai és technológiai megoldásokkal, a szolgáltató és non profit jelleget erősítve sikerül megvalósítani, akkor a gyakorlatban is egyszerűbbé válhatnak a horgászok egyesületekkel, vízterületekkel kapcsolatos további döntései, s még több idő maradhat a horgászatra.

Köszönjük, hogy már több, mint 557.000 horgász rendelkezik érvényes regisztrációval Magyarországon!

     MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2019. december 31.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.