OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. szeptember 24., kedd 12:00

Zöldülő energiafelhasználás a Fővárosi Vízművek gépházaiban
    Budapest, 2019. szeptember 24., kedd (OTS) - A Fővárosi Vízművek üzemeltetéssel kapcsolatos kiadásainak egyik jelentős tétele a költségek 6-8 százalékát kitevő villamos energia díja.

    A társaság 2018-ban Tarlós István főpolgármester és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával indította az egy év alatt összesen 900 millió forint értékben megvalósuló Napelemes Energiatermelési Programot, melynek jelentőségét az adja, hogy egyszerre szolgálja a környezeti fenntarthatóságot, a vízellátáshoz elengedhetetlenül szükséges folyamatos és megbízható energiaellátás biztonságát és az energetikai hatékonyságot.

A Fővárosi Vízművek energetikai partnere, az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. közreműködésével megvalósuló Program félidejénél jár, és az idő előrehaladtával egyre nagyobb léptékű beruházásokkal egészül ki. A korábbi öt gépház és a Békásmegyeri Oktatási Központ mellé most csatlakozó, a 220 kW energia-előállítási kapacitással rendelkező Csepeli ivóvízkezelő mű a Budapesten megépült napelemes rendszerek sorában az első tíz között szerepel, és megduplázta a társaság területén korábban telepített napelem-rendszerek együttes teljesítményét.

Az elkövetkező két évben pedig további csaknem tízszeres növekedéssel 2130 kW-ra emelkedik a Fővárosi Vízművek telephelyein a naperőművi kapacitás mértéke. Csepelen is folytatódik a munka, további 277 kW kapacitású napelem-park létesítésével a Csepeli gépházban, amit 490 kW egészít ki a Ráckevei gépházban. Északon, a Fővárosi Vízművek másik vízbázisán, a Szentendrei-szigeten is nagy léptékű fejlesztés előkészületei zajlanak: Tahitótfalun három ütemben összesen 2000 kW energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül ki, de további 13 helyszínen kisebb, háztartási méretű kiserőmű is létesül 450 kW feletti összteljesítménnyel. A Fővárosi Vízművek közcélú elosztóhálózatból vételezett éves villamosenergia-felhasználása 95 millió kilowattóra, és a középtávú cél az, hogy ennek 10 százalékát napenergia segítségével termeljék meg.

A 2019. szeptember 24-én átadott csepeli napelem-park megvalósítását a tervezéstől az engedélyeztetésen át a telepítésig az ELMŰ-ÉMÁSZ vállalatcsoport tagja, a munkát közbeszerzésen elnyerő ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. végezte. A napelem-park által termelt villamos energia a Fővárosi Vízművek csepeli telepe és a Csepel-szigeti víztermelő kutak energiaszükségletének biztosításához járul hozzá, ezzel részben megújuló energiaforrásra alapozva a vízellátást. A beruházás szakmai és pénzügyi biztonságát a vezető szabványnak megfelelő, kiemelkedő minőségű alkatrészekre adott hosszú távú garancia és az ELMŰ-ÉMÁSZ megbízható szakmai háttere szavatolja. A tradíció és modernitás egymást erősítő hatásának kiváló példája, hogy ezt az előremutató, megújuló energiahordozóra épülő projektet két olyan nagy múltú vállalat valósította meg, mint az ELMŰ-ÉMÁSZ és a Fővárosi Vízművek.

Fővárosi Vízművek Zrt.
ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.