2024. március 29. péntek

2019. szeptember 24., kedd 12:00

Zöldülő energiafelhasználás a Fővárosi Vízművek gépházaiban
    Budapest, 2019. szeptember 24., kedd (OTS) - A Fővárosi Vízművek üzemeltetéssel kapcsolatos kiadásainak egyik jelentős tétele a költségek 6-8 százalékát kitevő villamos energia díja.

A társaság 2018-ban Tarlós István főpolgármester és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával indította az egy év alatt összesen 900 millió forint értékben megvalósuló Napelemes Energiatermelési Programot, melynek jelentőségét az adja, hogy egyszerre szolgálja a környezeti fenntarthatóságot, a vízellátáshoz elengedhetetlenül szükséges folyamatos és megbízható energiaellátás biztonságát és az energetikai hatékonyságot.

A Fővárosi Vízművek energetikai partnere, az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. közreműködésével megvalósuló Program félidejénél jár, és az idő előrehaladtával egyre nagyobb léptékű beruházásokkal egészül ki. A korábbi öt gépház és a Békásmegyeri Oktatási Központ mellé most csatlakozó, a 220 kW energia-előállítási kapacitással rendelkező Csepeli ivóvízkezelő mű a Budapesten megépült napelemes rendszerek sorában az első tíz között szerepel, és megduplázta a társaság területén korábban telepített napelem-rendszerek együttes teljesítményét.

Az elkövetkező két évben pedig további csaknem tízszeres növekedéssel 2130 kW-ra emelkedik a Fővárosi Vízművek telephelyein a naperőművi kapacitás mértéke. Csepelen is folytatódik a munka, további 277 kW kapacitású napelem-park létesítésével a Csepeli gépházban, amit 490 kW egészít ki a Ráckevei gépházban. Északon, a Fővárosi Vízművek másik vízbázisán, a Szentendrei-szigeten is nagy léptékű fejlesztés előkészületei zajlanak: Tahitótfalun három ütemben összesen 2000 kW energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül ki, de további 13 helyszínen kisebb, háztartási méretű kiserőmű is létesül 450 kW feletti összteljesítménnyel. A Fővárosi Vízművek közcélú elosztóhálózatból vételezett éves villamosenergia-felhasználása 95 millió kilowattóra, és a középtávú cél az, hogy ennek 10 százalékát napenergia segítségével termeljék meg.

A 2019. szeptember 24-én átadott csepeli napelem-park megvalósítását a tervezéstől az engedélyeztetésen át a telepítésig az ELMŰ-ÉMÁSZ vállalatcsoport tagja, a munkát közbeszerzésen elnyerő ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. végezte. A napelem-park által termelt villamos energia a Fővárosi Vízművek csepeli telepe és a Csepel-szigeti víztermelő kutak energiaszükségletének biztosításához járul hozzá, ezzel részben megújuló energiaforrásra alapozva a vízellátást. A beruházás szakmai és pénzügyi biztonságát a vezető szabványnak megfelelő, kiemelkedő minőségű alkatrészekre adott hosszú távú garancia és az ELMŰ-ÉMÁSZ megbízható szakmai háttere szavatolja. A tradíció és modernitás egymást erősítő hatásának kiváló példája, hogy ezt az előremutató, megújuló energiahordozóra épülő projektet két olyan nagy múltú vállalat valósította meg, mint az ELMŰ-ÉMÁSZ és a Fővárosi Vízművek.

Fővárosi Vízművek Zrt.
ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft.