OTS Üzleti Sajtószolgálat
2019. október 15. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. július 31., szerda 12:37

A Ferencvárosi Torna Club nyílt levele - Legyen július 31. a Gondoskodás Európai Napja!
    Budapest, 2019. július 31., szerda (OTS) - A Ferencvárosi Torna Club jelen nyílt levelében javasolja négy esztendővel ezelőtti kezdeményezése kibővítését. Az idén 120 esztendős klub a Magyar Olimpiai Bizottság Mező Ferenc Sportbizottságával közösen 2015-ben fordult először felhívással minden magyar sportegyesülethez és sportalapítványhoz. Azt javasoltuk, hogy minden év július utolsó napján a hazai sportszervezetek mérjék fel, hogy miben és mivel segíthetik egykori élversenyzőik sorsát. Az FTC ezúton kezdeményezi most egy olyan nemzeti munkacsoport felállítását, melyben a hazai sportirányítási szervek, a sportegyesületek és sportágak, felsőoktatási intézmények, pénzintézetek, szakmai együttműködő partnerek és egyéb érintett szervezetek bevonásával a 2019-es év végéig megfogalmazhatjuk rendszerszintű, tartós megoldási javaslatainkat, cselekvési tervünket a hazai sportirányítás felé.

    A hivatásos élsportolók nagy része "burokban él" aktív évei alatt. Az adott mérkőzésre, versenyre való felkészülés, regeneráció és utazás teszi ki az idejük nagy részét, többen hónapokat töltenek edzőtáborokban, a családjuktól, baráti környezetüktől távol. Az ilyen életmód hatására sokak társadalmi kapcsolatai a minimálisra csökkennek. Bár számos élsportoló és csapatsportoló aktív évei alatt kiemelkedő fizetést kap, az említett burokban többen nem tanulnak meg felelősen bánni anyagi helyzetükkel, nem jellemző a pénzügyi tudatosság, és nem gondolnak a visszavonulást követő évtizedekre, új életükre.

A hivatásos élsportolók jelentős része képtelen megbirkózni azzal a lelki teherrel, hogy a csúcson töltött éveik végesek, és visszavonulásuk után sokkal kisebb figyelem övezi őket (média és szurkolói oldalról), mint aktív éveik alatt. A figyelem és versenyek, meccsek adta adrenalin, az új célok, motiváció és jövőkép hiánya, a megváltozott anyagi helyzet és rossz gazdálkodás mind előidézője annak, hogy számos korábbi élsportoló küzd depresszióval, pánikrohamokkal, szenvedélybetegségekkel (alkohol, gyógyszer, drog, szerencsejáték), keveredik bűnügybe, válik el, hal meg idő előtt.

Bár Magyarországon számos jó példa létezik a sportolók anyagi biztonságának megteremtésére (olimpiai életjáradék, Gerevich-ösztöndíj, a Nemzet Sportolója, kiemelt edzői program, olimpiai prémium rendszer), a fentebbi egy globális probléma, számos hazai és külföldi elrettentő példával.

Ezen rossz példák és tragédiák elriasztják a szülők egy részét attól, hogy a hivatásos élsportolói karrier felé tereljék gyermekeiket. Ezzel a sportegyesületek számos olyan fiatalt veszítenek el, akik a későbbiekben kiemelkedő nemzetközi eredményeket érhetnének el, vagy akik később támogatóként, szurkolóként, szülőként a sportágazat fontos szereplőjévé válhatnának.

A Ferencvárosi Torna Club, közösen az olasz Lazio Basket, a portugál Sporting, a horvát HASK Mladost és a finn Tampere Pyrinto sportegyesületekkel egy, az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának támogatásával megvalósuló közös projektben való részvételre, közreműködésre szólítja fel a projektben résztvevő országok sportirányításának alakítóit. A Ferencvárosi Torna Club, mint a felhívást kezdeményező sportszervezet, úgy gondolja, hogy a probléma, amelyet négy éve felvetett, összetett és rendszerszinten kezelendő, a megoldás kizárólag összefogással és az elképzelések egyeztetésével található meg.

A Gondoskodás Európai Napja projekt keretein belül ez év július 31-et követően bemutatjuk 1-1 olyan egykori élsportoló inspiráló történetét, akik nem csak sportolóként, de a civil életben is bizonyították rátermettségüket és újabb sikereket értek el.

Az idei év október 15-re pedig meghirdetjük az FTC Karrier Napot, melynek célja, hogy a magyar sport ismert személyiségeinek bevonásával különböző sportolói életutakat mutassunk be, szemléltessük az élsportolói pályafutás lezárásának és a civil élet megkezdésének nehézségeit. A rendezvény elsődleges célja azonban, hogy a szemléletformáló előadások hatására cselekvésre ösztönözzük a hazai sportszervezeteket a jelenségre adott válaszok kialakításában.
Rendezvényünk helyszíne a Groupama Aréna lesz.

Kezdeményezésünk céljainak elérése érdekében a Ferencvárosi Torna Club és a projektben résztvevő külföldi sportszervezetek idén olyan kampányfilmekkel jelentkeznek, melyekben korábbi klasszisok hívják fel a figyelmet arra, hogy nem minden élsportoló juthat fel a csúcsra, nem mindenki helyezkedhet el a sportágazatban versenyzői pályafutásának befejeztével, a közös cél azonban, hogy ezen értékes emberek társadalmi beilleszkedését segítsük. A Ferencvárosi Torna Club kampányának nagykövetei Pádár Ildikó, Bácsi Péter, Hajnal Tamás és Madaras Norbert lesznek.

Az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának társfinanszírozásával megvalósuló nemzetközi projekt lehetőséget teremt számunkra, hogy kezdeményezésünk mind hazai, mind európai szinten figyelmet kapjon. Legyen mostantól július 31. a Gondoskodás Európai Napja!

Ferencvárosi Torna Club
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.