OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2019. június 6., csütörtök 12:00

"Attila's Europe? Structural transformation and strategies of success in the European Hun period" - Hun kori nemzetközi régészeti konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban és az ELTE-n 2019. június 6-8.
    Budapest, 2019. június 6., csütörtök (OTS) - Az "Attila's Europe? Structural transformation and strategies of success in the European Hun period" címen nemzetközi régészeti konferenciát rendez a Magyar Nemzeti Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézete.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190606_002.jpg

A hun kor ma talán a népvándorlás kori régészet leggyorsabban fejlődő területe, amelyben a napvilágra kerülő új leletanyagok lehetőséget adnak a korszak folyamatainak újra- és átértelmezésére.

A 4. század végétől az 5. század közepéig tartó időszak az európai történelem egyik legdinamikusabb, nagy horderejű változásokat hozó időszaka volt, az első olyan korszak, amikor a nagy civilizációs centrum, a Mediterráneum északi pereme került - ekkor még csak rövid időre - a szubkontinensen és vonzáskörzetében zajló események középpontjába.

Európai keretek között mozogva Közép- és Délkelet-Európa folyamatainak vizsgálata a célunk, mindazonáltal egyetlen, sajátos perspektívából. Európa belső folyamatait, kulturális változásait keletről nézve elemezzük, egy olyan régió irányából, amely az őskortól kezdve közvetített hatásokat délről, a Kelet-Mediterráneum és a kelet-európai sztyeppe irányából a tőle északra és nyugatra fekvő területek felé. Amellett, hogy érdeklődésünk általában kiterjed az európai hun hatalom területére - egy jóval a szűkebb közép-európai régión túlterjedő rendszerben nem is lehetne másként -, a konferencia homlokterében az al-dunai terület és Kárpát-medence kutatása áll. A térség a hun birodalom nyugati végén egyszerre centrális tér és határrégió, katonai felvonulási terület és sűrűn lakott vidék. A lehetséges értelmezések sokfélesége szembeszökő.

Az elmúlt években sorra jelennek meg a Kárpát-medence környékére - a Balkánra, a kelet-európai térségre, Közép-Ázsiára, sőt, a Baltikum hun korának kérdéseire fókuszáló tanulmányok, sőt, kötetek: a Kárpát-medence ezekben azonban alig van jelen. A találkozó ezen a helyzeten kíván változtatni.

A konferencián számos magyar kutató mellett erdélyi magyar, román, szerb, horvát, szlovén, cseh, lengyel, német és orosz kutatók mutatják be új kutatási eredményeiket. Kimondott célunk, hogy a korszak tekintélyes kutatói mellett minél több fiatal, innovatív szakember jelenjen meg: a konferencia ilyen formán egy jövőbe néző építőmunka kezdete is. A specialistáknak szóló rendezvény terveink szerint olyan alapot jelent, amelyre a tudományos kiadványok után kiállítás, az érdeklődő közönség számára is hozzáférhető színvonalas ismeretterjesztő munkák épülnek majd.

További információ:
Berényi Marianna - berenyi.marianna@hnm.hu, +36 30 788 7552
Szily Marianna - szily.marianna@hnm.hu, +36 30 479 7263
https://mnm.hu/hu/attilas-europe-structural-transformation-and-strategies-success-european-hun-perio
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.