OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2019. április 4., csütörtök 13:21

Szép magyar ének április 13-án a Duna Televízióban
    Budapest, 2019. április 4., csütörtök (OTS) - Újabb fejezethez érkezett Béres József Szép magyar ének című daloskönyveinek története. A szerző - akit elsősorban a Béres Cseppről és vitaminjairól nevezetes Béres Gyógyszergyár elnökeként ismerünk - szándéka az volt, hogy elvigye a családokba, baráti társaságokba az éneklés csodálatos örömét. A kötetek megihlették a Kabay Barna és Petényi Katalin rendezőpárost is, akik Szép magyar ének címmel gyönyörű dokumentumfilmet forgattak a magyar népzene és népdal, a néptánc, és szent énekeink gazdagságáról, közösségformáló erejéről és a hagyományok továbbéléséről. A filmet április 13-án szombaton mutatja be a Duna Televízió.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190404_001.jpg

Petényi Katalin a dokumentumfilm egyik alkotója így fogalmaz: "A magyar népdal a magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős, a magyarság történelme során kialakult és az évszázados-évezredes használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket." Kodály Zoltán szavainak igazságát bizonyítja Béres József Szép magyar ének című könyve, mely arra indított bennünket, hogy ezt az igazságot megpróbáljuk átfordítani a film nyelvére. A mezőségi szelíd dombok, csíki havasok, erdélyi falvak egyedülálló látványa alatt megszólaló népdalok az ember örömét, bánatát, vágyait fejezik ki - mondta Petényi Katalin.

A kamera elkíséri Béres Józsefet, a film főszereplőjét egyik erdélyi útjára, követi találkozásait adatközlőkkel, idős parasztemberekkel, a válaszúti tábor fiataljaival és a népzene és egyházzene legjelentősebb kutatóival, Kallós Zoltánnal, Almási Istvánnal, Bereczky Jánossal, Bubnó Tamással és Dombóvári Jánossal. Az alkotás ívét az adja, hogy a népi kultúra az adatközlőktől - akiknek mindez még az életformájuk természetes része volt - hogyan jut el a gyűjtők munkásságán keresztül a ma élőkhöz, különösen az ifjúsághoz.

A Szép magyar ének című film április 13-án, szombaton 12.40-kor látható a Duna Televízióban.

     - Író-rendező:        Petényi Katalin
     - Rendező-producer:    Kabay Barna
     - Operatőr:        Pap Ferenc, Tóth Zsolt, Csukás Sándor, Havasi József
     - Vágó:            Szalai Károly

Közreműködők: Dr. Béres József, Almási István, Bereczky János, Dr. Bubnó Tamás, Dombóvári János, Kallós Zoltán, Eke Péterné Simon Mária, Kovács József, Tamásné Kertész Rózsi

Ének, zene: Kallós Zoltán, Béres Merse, Annus Réka, Edőcs Tamás, Fehér Judit, Németh László, Németh Péter, Demeter Antalné Jánó Anna
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.