2024. április 20. szombat

2019. április 3., szerda 11:10

"Vizes filmekkel" készül a közmédia a Víz Világtalálkozóra
    Budapest, 2019. április 3., szerda (OTS) - A Bolygónk a Föld című sorozatot, a Kék Bolygót, a Vad Balatont, A víz világát és az ORF Univerzumot is műsorra tűzi a közmédia Duna csatornája az előttünk álló időszakban. A köztévé a filmek vetítésével Magyarország egyik világszinten is kiemelkedő eseményére, a Budapesti Víz Világtalálkozóra készül.

Magyarország 2019. október 15-17. között rendezi meg a Budapesti Víz Világtalálkozót (Budapest Water Summit). A közszolgálati média - összhangban a természetvédelemre is kiterjedő értékteremtési és értékőrzési céljaival - a rendezvény kiemelt jelentőségére tekintettel kimagasló színvonalú dokumentumfilmekkel készül a jeles eseményre. A közmédia televíziós csatornáin ma is rendszeresen láthatóak természetvédelemmel foglalkozó, ismeretterjesztő alkotások. A víz világa főcím alatt futó filmválogatások között olyan világhírű filmek tekinthetőek meg, mint például a BBC által készített, lenyűgöző látványvilágú Bolygónk a Föld II és a Kék Bolygó II David Attenborough természettudós, dokumentumfilmes tolmácsolásában.

A Vad Balaton című magyar természetfilmet április 7-én tűzi műsorára a Duna Televízió. A nézők megismerhetik Magyarország legnagyobb tavának felbecsülhetetlen természeti kincseit. Szó lesz a vulkánokról, mésztufa lépcsőkről, barlangokról, homokbuckákról és a szurdokvölgyekről, amelyek az Európai Geopark Hálózat részei, a mocsarak pedig nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek. A Duna csatorna vetíti az ORF Univerzum témába vágó részeit is, amelyek A Duna - Európa ütőere, Plitvice - A zuhatagos tavak vidéke, illetve a A Boden-tó - Smaragd Európa szívében alcímen követhetőek. A nézők válogatást láthatnak a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál filmjeiből is: az Üzenet a palackban című dokumentumfilm, a PET Kalózok történetét dolgozza fel, akik több száz folyamkilométert tettek meg a Tiszán és a több ezer önkéntessel együtt több mint 18 tonna hulladékot termeltek ki a folyóból.

A víz világa minden vasárnap délután a Dunán!