2024. április 18. csütörtök

2019. március 5., kedd 12:30

Cégautó lízing ÁFA változás: Milliókat spórolhat, számoljon utána!
    Budapest, 2019. március 5., kedd (OTS) - A cégautókkal rendelkező társaságok jó részét érinti a januárban életbe lépett új szabály, amely szerint már útnyilvántartás vezetése nélkül levonható a személygépkocsi bérleti díj áfájának 50%-a. Ez a lehetőség elsőre ugyan jól hangzik, de a módosítás miatt a túl elfoglalt cégvezetők jókora összegtől eshetnek el, hiszen útnyilvántartással továbbra is akár a teljes áfát vissza lehet igényelni.

Idén január elsejétől megváltoztak a személygépkocsi bérleti díjához kapcsolódó áfalevonás szabályai azoknak a vállalkozásoknak, amelyek bérelnek, vagy nyílt végű, operatív lízing keretében használják a járműveiket. A változás lényege, hogy már útnyilvántartás vezetése nélkül levonható a személygépkocsi bérleti díj áfájának 50%-a, de nem biztos, hogy mindenkinek ez éri meg a legjobban.

"Nem kötelező az 50%-os átalány-elszámolást választani, továbbra is akár a teljes ÁFÁ-t vissza lehet igényelni útnyilvántartás vezetésével. A legtöbb céges autót 80-90-100%-ban céges utakra használják, a vállalkozások pedig továbbra is élhetnek a törvény által biztosított választási jogukkal és az üzleti használat arányában igényelhetik vissza a bérleti- és lízingdíj áfáját" - hívta fel a figyelmet Barazsy Ákos, a RoadRecord.hu Kft. ügyvezetője, az útnyilvántartás szakértője és "A bevétel erősíti a szabályt" című könyvek szerzője.

Kiemelte: érdemes utánaszámolni, hogy hogyan járunk jobban, hiszen az autó értékétől függően több milliós is lehet a különbözet a kétféle adózás között - ne feledjük, hogy az autó teljes ÁFA-ját érinti ez, nemcsak a havi részleteket! Céges autó lízing ÁFA kalkulátor hozzá itt: http://bit.ly/afakalkulator

"Minél drágább az autó és minél magasabb a céges utak aránya, annál nagyobb a megtakarítás az átalányadóhoz képest. Több olyan ügyféllel is találkoztunk, akinek a könyvelője a kevesebb adminisztráció reményében az 50%-os átalányt ajánlotta, amivel autónként milliós összegtől estek volna el" - mondta Barazsy Ákos.

A 15 éve cégautók adózásával foglalkozó szakértő tapasztalatai alapján elsőre sokakat megijeszthet, hogy útnyilvántartást kell vezetniük. Pedig a mai világban, a cégautó ÁFA levonásához optimalizált RoadRecord Online útnyilvántartó segítségével ez már kifejezetten egyszerű! Akár havi 7 perc alatt elkészíthető egy NAV-álló útnyilvántartás, ha valaki a mobil applikációjukkal rögzíti a céges útjait.

Dokumentumok:

További információ és nyilatkozat:
Barazsy Ákos
barazsy.akos@roadrecord.hu

Háttér információk:
https://nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/Tajekoztato_a_gazdasa20181228.html - A 2019. január elsején hatályba lépett változások
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0700127.TV - Az áfatörvény (Áfa tv.) 125/A §-ában biztosított választási jog, ami szerint az üzleti használat arányában lehet visszaigényelni a bérleti- és lízingdíj ÁFÁ-ját

RoadRecord.hu Kft. - www.roadrecord.hu
NAV-álló útnyilvántartásra specializálódott szoftverfejlesztő cégünket 2005-ben alapítottuk.
Fontos számunkra, hogy könnyen kezelhető programot kapjanak ügyfeleink, amivel minden törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő útnyilvántartást vagy kiküldetési rendelvényt készíthetnek.
Folyamatos fejlesztéseink eredményeképpen a RoadRecord Online útnyilvántartó program és a hozzá tartozó mobil alkalmazás segítségével a vállalkozások akár havi 7 perc alatt elkészíthetik NAV-álló útnyilvántartásukat.
2018-ra erőfeszítéseink eredményeképp a saját felmérésünk szerint a magyar piaci részesedésünk bőven 90% felett(!) jár, hiszen 7 337 cégnél összesen 15 791 autóra a mi útnyilvántartó programunkkal készítik már el útnyilvántartásukat vagy kiküldetési rendelvényüket! Megoldásunkat a szakma, egyes versenytársaknál vagy a NAV-nál dolgozók, és a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is ajánlja és használja.