OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. március 5., kedd 12:30

Cégautó lízing ÁFA változás: Milliókat spórolhat, számoljon utána!
    Budapest, 2019. március 5., kedd (OTS) - A cégautókkal rendelkező társaságok jó részét érinti a januárban életbe lépett új szabály, amely szerint már útnyilvántartás vezetése nélkül levonható a személygépkocsi bérleti díj áfájának 50%-a. Ez a lehetőség elsőre ugyan jól hangzik, de a módosítás miatt a túl elfoglalt cégvezetők jókora összegtől eshetnek el, hiszen útnyilvántartással továbbra is akár a teljes áfát vissza lehet igényelni.

    Idén január elsejétől megváltoztak a személygépkocsi bérleti díjához kapcsolódó áfalevonás szabályai azoknak a vállalkozásoknak, amelyek bérelnek, vagy nyílt végű, operatív lízing keretében használják a járműveiket. A változás lényege, hogy már útnyilvántartás vezetése nélkül levonható a személygépkocsi bérleti díj áfájának 50%-a, de nem biztos, hogy mindenkinek ez éri meg a legjobban.

"Nem kötelező az 50%-os átalány-elszámolást választani, továbbra is akár a teljes ÁFÁ-t vissza lehet igényelni útnyilvántartás vezetésével. A legtöbb céges autót 80-90-100%-ban céges utakra használják, a vállalkozások pedig továbbra is élhetnek a törvény által biztosított választási jogukkal és az üzleti használat arányában igényelhetik vissza a bérleti- és lízingdíj áfáját" - hívta fel a figyelmet Barazsy Ákos, a RoadRecord.hu Kft. ügyvezetője, az útnyilvántartás szakértője és "A bevétel erősíti a szabályt" című könyvek szerzője.

Kiemelte: érdemes utánaszámolni, hogy hogyan járunk jobban, hiszen az autó értékétől függően több milliós is lehet a különbözet a kétféle adózás között - ne feledjük, hogy az autó teljes ÁFA-ját érinti ez, nemcsak a havi részleteket! Céges autó lízing ÁFA kalkulátor hozzá itt: http://bit.ly/afakalkulator

"Minél drágább az autó és minél magasabb a céges utak aránya, annál nagyobb a megtakarítás az átalányadóhoz képest. Több olyan ügyféllel is találkoztunk, akinek a könyvelője a kevesebb adminisztráció reményében az 50%-os átalányt ajánlotta, amivel autónként milliós összegtől estek volna el" - mondta Barazsy Ákos.

A 15 éve cégautók adózásával foglalkozó szakértő tapasztalatai alapján elsőre sokakat megijeszthet, hogy útnyilvántartást kell vezetniük. Pedig a mai világban, a cégautó ÁFA levonásához optimalizált RoadRecord Online útnyilvántartó segítségével ez már kifejezetten egyszerű! Akár havi 7 perc alatt elkészíthető egy NAV-álló útnyilvántartás, ha valaki a mobil applikációjukkal rögzíti a céges útjait.

###

Dokumentumok:
https://docs.google.com/document/d/16w4ZLQ_1FtBc8_emk-Bv0fo-Mn4VzTJd7SeUz2qZf7w/edit?usp=sharing

További információ és nyilatkozat:
Barazsy Ákos
barazsy.akos@roadrecord.hu
+36 20 944 1308

Háttér információk:
https://nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/Tajekoztato_a_gazdasa20181228.html - A 2019. január elsején hatályba lépett változások
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0700127.TV - Az áfatörvény (Áfa tv.) 125/A §-ában biztosított választási jog, ami szerint az üzleti használat arányában lehet visszaigényelni a bérleti- és lízingdíj ÁFÁ-ját

RoadRecord.hu Kft. - www.roadrecord.hu
NAV-álló útnyilvántartásra specializálódott szoftverfejlesztő cégünket 2005-ben alapítottuk.
Fontos számunkra, hogy könnyen kezelhető programot kapjanak ügyfeleink, amivel minden törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő útnyilvántartást vagy kiküldetési rendelvényt készíthetnek.
Folyamatos fejlesztéseink eredményeképpen a RoadRecord Online útnyilvántartó program és a hozzá tartozó mobil alkalmazás segítségével a vállalkozások akár havi 7 perc alatt elkészíthetik NAV-álló útnyilvántartásukat.
2018-ra erőfeszítéseink eredményeképp a saját felmérésünk szerint a magyar piaci részesedésünk bőven 90% felett(!) jár, hiszen 7 337 cégnél összesen 15 791 autóra a mi útnyilvántartó programunkkal készítik már el útnyilvántartásukat vagy kiküldetési rendelvényüket! Megoldásunkat a szakma, egyes versenytársaknál vagy a NAV-nál dolgozók, és a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is ajánlja és használja.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.