OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. február 26., kedd 09:49

PEDAGÓGUSOK SZÁMÁRA ADOTT KI KÉZIKÖNYVET A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM
    Budapest, 2019. február 26., kedd (OTS) - A könyv ünnepélyes bemutatóját a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapján tartotta a múzeum.

    Téma: kényszermunka a Szovjetunióban
A Magyar Nemzeti Múzeum a GULAG/GUPVI Emlékévek alkalmából 2017 novemberében nyitotta meg "A pokol bugyrai… "Málenkij robot" - Kényszermunka a Szovjetunióban" című kiállítását a ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhelyen. A kiállítás egyik kiemelt célja, hogy a kerettantervet figyelembe véve, támogassa a pedagógusokat a magyar családok jelentős részét érintő tragikus eseménysor feldolgozásában. A most megjelent, a tárlathoz kapcsolódó tanári kézikönyv olyan módszertani kapaszkodó, amely nemcsak a kiállításlátogatás előkészítését, feldolgozását segíti, hanem a második világháborút követő magyar történelem, a GUPVI, a GULAG, és a "málenkij robot" fogalmának, következményeinek tanórákon történő feldolgozását, valamint a forráselemzéshez szükséges kompetenciák fejlesztését is támogatja.

A 112 oldalas, gazdagon illusztrált könyvben részletesen megismerkedhetünk a kiállításon bemutatott dokumentumokkal, fényképekkel, tárgyakkal, fogalmakkal, történetekkel. Azon túl, hogy a kötet kiállítás-vezetőként is használható, a "beszélő tárgyakhoz" kapcsolódó elemzésekkel, kérdésekkel a kötet szerzői prezentálják, miként érdemes faggatni a kiállításokban látható tárgyakat, tárgyegyütteseket. Az egyes fejezetekhez feladatok, szituációs játékok fűződnek, kiemelve, melyek lendítik elő a diák, melyek a pedagógus munkáját. A fogalmakban, a történelmi események hálójában, a földrajzi nevekben való eligazodást a kötet végén található térképanyag, lexikon, bibliográfia és kronológia támogatja. Ezt megelőzően külön fejezetben összegyűjtött versek, zenei és képzőművészeti feldolgozások segítik az iskolai ünnepségek, megemlékezések szervezését. Mivel a kiállítás és a kötet is külön figyelmet fordít azokra a településekre, amelynek lakóit mélyen érintették a "málenkij robot" megpróbáltatásai, a Nemzeti Múzeum munkatársai arra biztatják az iskolákat, hogy tanulóikkal vegyenek részt a még élő szemtanuk, áldozatok felkutatásában. Feltáró munkájukhoz átfogó kérdőívmintával és kutatási segédlettel kívánnak hozzájárulni a múzeum honlapjáról ingyenesen is letölthető könyvben.

A 20. század nemzeti, és egyéni traumák sorozatával terhelt időszak. A traumák, a veszteségek feldolgozásához, a fájdalmak enyhítéséhez egyik legfontosabb eszközünk az emlékezet, a közös emlékezés. A kiállítóhely ennek a közös emlékezetnek kíván a színtere lenni. Hogy Európa szerte minél többen felfigyeljenek azokra a veszteségekre, amelyet a GULAG és a GUPVI táborok foglyainak el kellett szenvedni a 20. században, a Magyar Nemzeti Múzeum indította a kiállítóhelyet a "The European Museum of the Year Award 2019" nemzetközi megmérettetésen is. Jelen pillanatban nominált versenyzőként bizakodva várja, hogy idén májusban Szarajevóban kihirdessék a verseny győzteseit.

További információ:

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/pedagogusok-szamara-adott-ki-kezikonyvet-magyar-nemzeti-muzeum
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.