OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. január 24., csütörtök 09:00

Szent Kristóf Alapítvány-KöBE együttes sajtóközlemény - A téli utak akár halálos veszélyeket is tartogathatnak./Megkülönböztetett figyelemmel közlekedjünk!
    Budapest, 2019. január 24., csütörtök (OTS) - A Szent Kristóf Alapítvány azzal a céllal alakult meg 2011-ben, hogy a közúti balesetben elhunytak által hátrahagyott családtagokat támogassa, amikor egy előre nem látható katasztrófa miatt erre a legnagyobb szükségük van. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Túrós András felhívta rá a figyelmet, hogy a téli megváltozott, nehezített útviszonyok különösen sok baleseti helyzetet eredményeznek, így ilyenkor az autósoknak fokozott figyelemmel szükséges közlekedniük. Hogy mik is a főbb veszélyforrások, és mit tehetünk a csökkentésükért, a kuratóriumi elnök azt is kifejtette.

    Télen, különösen, amíg a megváltozott viszonyok az újdonság erejével hatnak, sok balesetet okoz a relatív gyorshajtás, az útviszonyokhoz való alkalmazkodás hiánya, a követési távolság be nem tartása. Míg a városban ilyenkor megnövekednek a koccanásos balesetek, az országutakon és autópályákon is megnő a megcsúszó, másik járműnek vagy tereptárgynak ütköző autók száma. Dr. Túrós András azt javasolja, hogy "amikor az idényben először lefagy az út, leesik a hó, biztonságos helyen mindenki próbálja ki óvatosan az ABS-es fékrendszer működését, a gumiabroncsok tapadását, a megváltozott fékutakat, mivel ilyenkor teljesen megváltozik a gépjármű viselkedése, ahogy az út-gumiabroncs közötti viszony is. Ismerjük meg a gépjárművünket, hogy ne vészhelyzet esetén realizálódjon bennünk, hogy mások a viszonyok, mint ahogy azt jó idő esetén megszoktuk."

Azonban, nemcsak a tél eleje veszélyes, hanem a későbbiekben is a megváltozott tapadási felületek sok nehézséget okozhatnak a vezetőknek. "A havas utat könnyű észrevenni, így ott általában jobban vigyáznak, de fokozott óvatossággal kell lenni például a hajnali jegesedés okozta jégpáncéllal bevont utakon, illetve amikor a száraz vagy sónedves útról - vélhetően - csúszós felületre érkezünk (pl. mikor mellékutcába hajtunk), s egyaránt a felüljárókon, hidakon is. A korszerű vezetéstámogató rendszerek sem tudják a fizika törvényeit felülbírálni, a beléjük vetett bizalom azonban sokszor elkényelmesíti a vezetőt. Azonban, sokat tehetünk a biztonságos közlekedésünkért, ha odafigyelünk gépjárművünk megfelelő téli felkészítésére. A havas, latyakos, jeges utakon ugyanis a gumiabroncsok állapota, profilmélysége, a világítás, fűtés állapota nagyon lényeges."

A kuratóriumi elnök felhívja rá a figyelmet, hogy "a reggeli sietségben ilyenkor különösen veszélyes időt spórolni az autónk, különösen annak ablakai, szélvédője letakarításán. Hiszen, a havas, jeges, párás ablakú járművek közlekedése nagy veszélyt jelenthet, s a korán beálló szürkület és gyakran ködös csapadékos idő miatt a láthatóság egyébként is drasztikusan romlik.

Fontos szót említenünk a gyalogosokra való fokozott figyelemről is, hiszen sajnos az alapítványnak is volt már olyan esete, amikor a téli, rossz látási viszonyok és a nem megfelelően megválasztott sebesség miatt egy szabályosan átkelő gyalogos családjának fizettek ki támogatást a végzetes baleset után. Bár a jól megválasztott sebességgel a járművezetőknek is nagy felelőssége van, de általánosságban elmondható, hogy a gyalogosoknak is fokozottan kell ügyelniük ilyenkor arra, nehogy közlekedési baleset áldozataivá váljanak. Ezt segíthetik azzal, hogy nem sötét ruhát választanak, nem veszik egyértelműnek, hogy a gépkocsivezető megadja számukra az elsőbbséget. Érdemes - szemkontakt keresésével, a jármű lassításának ellenőrzésével - még a zebrára lépés előtt is meggyőződni róla, hogy a sofőr valóban észrevette-e őt. Fontos, hogy autósok és gyalogosok egymással hatékonyan közreműködve közlekedjenek, hisz a téli, fokozott veszélyeket rejtő útviszonyok közt a balesetek így nagyobb hatékonysággal kerülhetőek el."

A KöBE Biztosító által, közlekedési balesetben elhunyt ügyfelei megsegítésére létrehozott Szent Kristóf Alapítvány 2011 óta már számos alkalommal nyújtott támogatást a balesetek áldozatainak hozzátartozói részére. Bár küldetése, hogy anyagi támogatást nyújtson a hátrahagyott családtagoknak, a cél mégiscsak az, hogy minél kevesebb kuratóriumi döntésre legyen szükség. Ezt a biztosító kicsiknek és nagyoknak szóló közlekedésbiztonsági akcióprogramokkal is támogatja, s remélhetőleg a balesetek elkerüléséhez a közlekedők fokozott figyelme is hozzájárul idén a téli utakon.

Bővebb információ:
Baranyai Eszter
kommunikációs vezető
KöBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
tel.: +36 (70) 675-0439
e-mail: baranyaie@kobe.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.