OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2019. január 18., péntek 08:45

Autópálya-matrica: így kerülheti el a több tízezres büntetést
    Budapest, 2019. január 18., péntek (OTS) - Autópálya-matrica: így kerülheti el a több tízezres büntetést

    Idén sem lesz átláthatóbb, hogy melyik közúti szakaszok használatáért kell, és hol nem kell fizetni. Az Autópályamatrica.hu segít eligazodni a fizetős és ingyenes útszakaszok között.

Januárban nőtt a fizetős útszakaszok hossza, két, a közelmúltban átadott útszakasz vált díjkötelessé: az M35 autópálya (481. sz. főút - Berettyóújfalu közötti 18,7 km-es szakasz) és az M4 autópálya (Berettyóújfalu - 47. sz. főút, 3,7 km) egy-egy része.

Az eddig ingyenesen használható útszakaszok 2019-ben is díjmentesek maradnak majd. A legegyszerűbb dolguk a Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyei autósoknak van, a két megyében ugyanis egyáltalán nem kell fizetni az úthasználatért - aki ezekbe a megyékbe utazik, akár megúszhatja egy megyei autópálya matrica megvásárlásával.

Jóval bonyolultabb kiigazodni a főváros körül húzódó M0-s autóút ingyenes és díjköteles szakaszain. A körgyűrű nagy része ingyenesen használható, az északi szakaszán (Gödöllő és a Budapest Szentmihályi úti kijárat között), valamint délen (42 - M0-M4 4. sz. főút és 31 - M0-M5 Gyál közötti szakasz) azonban fizetni kell az úthasználatért, és fizetősek a körgyűrűből a fővárosba vezető utak is. Ha tehát autópálya matrica nélkül utazunk, fontos figyelnünk rá, meddig megyünk a Budapestet körülölelő úton, hiszen véletlenül túlhajtva könnyen fizetős szakaszra érhetünk.

Pest megyén kívül igen rövid autópálya-szakaszok használhatók csak díjmentesen. Ingyenes marad a Fejér és Bács-Kiskun megye között az M8-as autópálya eddig megépült szakasza, csakúgy, mint az M9-es Tolna és Bács-Kiskun megye között. Az 58. és az 5826. számú utak közötti rövid szakasz az M60-os autópályán délnyugat felől kerüli el Pécset, és 2018-ban is díjmentesen használható. A díjmentesen használható továbbá az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as autópálya Fejér és Bács-Kiskun megye között húzódó szakasza. Somogy megyében pedig a kaposvári elkerülőút 61-es főút része használható ingyenesen.

Az https://www.autopalyamatrica.hu oldalon található interaktív térkép (https://www.autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica ) segítségével megtudhatja, mely településekre utazva milyen megyei matricát érdemes vennie 2019-ben. Érdemes naprakésznek lenni a díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszokkal kapcsolatban. Amennyiben ugyanis érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, személyautó esetében 14.875 Ft a bírság, amely 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 60.000 Ft-ra nőhet.

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.