OTS Üzleti Sajtószolgálat
2019. január 21. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. december 12., szerda 13:26

Sikeres K+F fejlesztési projektet zárt le a T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. öntött alkatrészek belső feszültségének csökkentésére vonatkozóan
    Budapest, 2018. december 12., szerda (OTS) - Befejeződött a fejlesztés Baján a GINOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása pályázati kiírásra beadott "Vibrációs feszültségkezelési eljárások kutatása, beillesztése a fémipari gyártástechnológiába. Kezelő berendezés kifejlesztése." című GINOP-2.1.1-15-2016-00813 azonosító számú projekt keretében.

    A 379,01 millió Forint összköltségű fejlesztést a T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. valósította meg 222,08 millió Forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 58,59 %-a.

Öntvény alkatrészeknél az öntés folyamán termikus feszültségek maradnak a munkadarabban. Ezek a forgácsolási eljárás alatt felszínre kerülnek és esetenként jelentős geometriai alakváltozást okoznak. A probléma az, hogy nem irányítható a folyamat, azaz forgácsolás után annyira elvetemedik a darab, hogy egy szigorúbb alak- és/vagy mérettűrés esetén akár selejtezni kell. Ez öntött darabok esetén a jelentős átfutási idők és anyagköltségek miatt nagy terhet ró a gyártóra. A gépgyártás széles szegmensét érintő téma, mivel a prémium gépipari termékeket jellemzően öntvény alkatrészekből szerelik össze.

Ezen probléma orvoslására fogalmazódott meg a T.E.T.T, Mérnökiroda Kft. részéről az igény egy feszültségmentesítő kezelőhely, berendezés létrehozására, amely egyben lehetőséget teremt a forgácsoló szakemberek számára olyan technológiák alkalmazására is amelyek ma a belső feszültségek miatt nem alkalmazhatóak. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló kutatás céljául tűzték ki, hogy egy rezonancia frekvenciás feszültség csökkentő eljárással működő berendezés kerüljön kifejlesztésre mely alkalmas csökkenteni öntött alkatrészek belső feszültségét.

A projekt a T.E.T.T. Mérnökiroda Kft bajai telephelyén valósult meg a cég alkalmazottai és külső szakértők bevonásával. A fejlesztés eredményeként létrejött egy speciális vibrációs elven működő, 3 fő elemből - kezelőhely, vibrációs egység, valamint diagnosztikai egység - álló kezelő berendezés. A berendezés nagyméretű öntöttvas tárcsák belső feszültségét csökkenti, ezzel jelentősen segítve a cég fő profiljába tartozó termékek gyártási eljárását.

A kifejlesztett berendezés az ipar más területein is hasznosítható, hagyományos hőkezelési eljárást tud kiváltani úgy, hogy rövidebb idő alatt végzi el a feszültség csökkentést és jelentősen kevesebb befektetett energiát használ fel.

További információ kérhető:
T.E.T.T.  Mérnökiroda Kft.
Végh Tamás - ügyvezető
e-mail: vegh.tamas@tett.t-online.hu
Telefon: +36 20 335 5656
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.