2024. március 29. péntek

2018. november 20., kedd 09:42

Csütörtökön folytatódik a 2015. évi brókerkárosultak kontra MNB, Magyar Állam, Állami Számvevőszék per a Fővárosi Törvényszéken
    Budapest, 2018. november 20., kedd (OTS) - 2018. november 22-én, csütörtökön reggel kilenc órakor a harmadik tárgyalási nappal folytatódik 1652 brókerkárosult által perközösségben indított bírósági eljárás a Fővárosi Törvényszéken. Felperesek az MNB, a Magyar Állam, és az ÁSZ, mint alperesek felelősségének kimondását kérik a Törvényszéktől a 2015. év tavaszán csődbe ment három befektetési vállalkozás és kapcsolt vállalkozásaik károkozásával összefüggésben.

A perközösségben 1264 Quaestor, 229 Hungária és 159 Buda-Cash károsult érintett. A perközösséget összefogó P & P Gazdasági Tanácsadó Kft. szakértői véleménye szerint, a károkozást megelőző években, az állam által kizárólagos joggal és törvényi kötelezettséggel ellenőrzött befektetési piacon az állam intézményeinek, így különösen a Nemzeti Banknak a tevékenységét olyan súlyos működési zavarok, mulasztások és jogellenes döntések sorozata jellemezte, amely nélkül az érintett befektetési szolgáltatók nem lettek volna képesek a befektetőket megtéveszteni, befektetési forrásaikat jogellenesen eltulajdonítani. A szakértői vélemény szerint a brókercsődökhöz kapcsolható közhatalmi mulasztások, jogsérelmek sorozata máig nem szűnt meg, melynek következtében a károsultaknak a tényleges kárnál is jelentősebb veszteséggel kellene számolniuk, amennyiben nem tudják a jogaikat bírósági úton érvényesíteni.

Felperesek a harmadik tárgyalási napot megelőzően közel tíz, a Magyar Államhoz és/vagy a Nemzeti Bankhoz köthető vezetők, miniszterek nagy nyilvánosság előtt tett, ma is elérhető videó nyilatkozatát csatolták, és kérik annak a tárgyalóteremben történő levetítését. A videó felvételeken látható nyilatkozatok kapcsán felperesek kérik a törvényszéket, hogy nyilatkoztassa alpereseket az ott elhangzottak vállalásáról, mert felperesek álláspontja szerint a nyilatkozatokban az érintettek akaratlanul is súlyos, a brókercégek károkozásaival összefüggésbe hozható jogsértéseket ismernek el.

A perközösség a bíróság előtt kívánja igazolni, hogy az állami intézmények mulasztásai, a törvényi kötelezettségeik megszegése tette lehetővé a befektetőket ért károk bekövetkeztét. A közhatalom mulasztásai, jogsértései megelőzték a károkozó tevékenységet, nélkülük a károk nem következhettek volna be!

P and P Gazdasági Tanácsadó Kft.
Palotás János
Vezető Szakértő