OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2018. október 25., csütörtök 12:35

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye - Újabb hivatásos halőri szolgálati gépjárművek a vízpartokon
    Budapest, 2018. október 25., csütörtök (OTS) - 2016. január elsejétől új időszámítás kezdődött a magyar sporthorgászatban. Megszűnt a kereskedelmi halászat az állami tulajdonú természetes vizeken, egyben a jelentősen átalakult és feladataiban kibővült Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ), mint a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó szervezet lett 2030-ig a legtöbb vízterület haszonbérlője.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20181025_002.jpg

A horgászokat kedvezően érintő változásoknak, s mellettük az egycsatornás ügyintézésnek és a rendszer kifehérítésének az együttes eredménye, hogy a regisztrált horgászok száma dinamikusan emelkedett és még ma is emelkedik. 2018. szeptember végén már több, mint 487.000 horgászról lehet beszámolni Magyarországon, s ez a szám közel 150.000 fős növekményt jelent. A jelenleg 26 területi szövetséget, mintegy 1200 horgász egyesületet, továbbá 13 speciális jogállású gazdasági társaság tagot, köztük a Balaton és a Tisza-tó hasznosítóit tömörítő MOHOSZ - amellett, hogy az ország legnagyobb hálózatos felépítésű szervezete - 2019. január 1-jétől már közfeladatokat ellátó szervezetként is védi, óvja a magyar vizeket és bennük a nemzeti kincsként is elismert, állami tulajdonú halállományt.

Az Agrárminisztérium (AM) a horgászszövetséggel, mint stratégiai partnerével megkötött támogatási szerződéseken keresztül a "halgazdálkodási feladatok támogatása" fejezeti előirányzatból 2016-tól folyamatosan és kiemelten támogatja az állami tulajdonú természetes vizek halőrzésének fejlesztését, kapcsoltan a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekben élő őshonos halállományok védelmét. A sikeresen lezárt közbeszerzési eljárások, majd a szerződéskötések után már eddig is több ütemben került a halőrzést támogató technikai eszközök, valamint a halőri egyenruhák átadására. A technikai eszközök közül talán a leglátványosabbak az egységes megjelenésű, korszerű szolgálati terepjárók és motorcsónakok. Az első 20 db terepjáró ünnepélyes átadása a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége Duna-parti telephelyén 2017. május 4-én került sor.

Most ugyanezen a helyszínen a horgászszövetség és további 12, sikeresen pályázó horgászszervezet részére újabb 15 terepjáró került átadásra felelős kezekbe, s ezek már a következő naptól fel is tűnnek majd a Balaton, a Duna és Tisza partjain, valamint az egyéb jelentősebb horgászvizeknél. A megkötött szerződés alapján a lebonyolított beszerzés közbeszerzési költségeket is tartalmazó bruttó támogatási értéke 122 millió Ft, az önrészeket is tartalmazó teljes beszerzési összeg pedig 175 millió Ft. Ezen összegből ismét korszerű felszereltségű, s extraként többek között 3 garnitúra felnire szerelt gumiabronccsal, platóbéléssel és nagy teherbírású orrcsörlővel felszerelt, azonosan feliratozott gépjárműveket sikerült biztosítani. Az eszközök 70%-os vissza nem térítendő állami támogatással, ötéves használói megállapodással kerülnek a végfelhasználókhoz, akiknél a tulajdonszerzés a hasznosítási ciklus lejártával és az egyéb feltételek teljesítése esetén már automatikusan történik meg. A jelen beszerzéssel egy újabb jelentős lépés történt meg a jelenleg 525 főt számláló, rendészeti vizsgával is rendelkező hivatásos horgászszervezeti halőrzés rendszerének technikai és arculati fejlesztése tárgyában.

Az Agrárminisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az Állami Halőri Szolgálat és az átvevő horgászszervezetek képviselőinek jelenlétében megtartott ünnepélyes átadáson valamennyi együttműködő partner közös sikernek és nagy eredménynek értékelte a vízpartokon egyre jobban megtapasztalható, a horgászetikát és a halvédelmet, a rendezett környezetet támogató közösségi szemléletváltást.  A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az új szemlélet további térnyerését a jövőben is hatékony, de együttműködő, a megelőzésre is hangsúlyt helyező helyszíni ellenőrzéssel kell segíteni a horgászat és a horgászturizmus továbbfejlesztése érdekében.

A MOHOSZ ezúttal is megköszöni minden érintett szerv, szervezet és személy közreműködését és együttműködését a beszerzés sikeres végrehajtásának érdekében, egyben megkéri a magyar horgászokat, hogy a hivatásos és társadalmi halőröket egyaránt partnerként kezelve, személyes példamutatásukkal továbbra is segítsenek Magyarország vizes élőhelyeinek, vízi élővilágának megóvásában és azok konzekvens fejlesztésében.


     MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2018. október 25.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.