OTS Üzleti Sajtószolgálat
2019. november 17. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. június 21., csütörtök 10:30

A felsőoktatási intézmények fellépése az etikátlan hallgatókkal szemben
    Budapest, 2018. június 21., csütörtök (OTS) - Magyarországon még nincsen egységes hallgatói plágiumszabályozás. Azonban a tendencia mégis jó irányba halad, ugyanis most már minden intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában egy külön fejezetet szentelnek a témának.

    Ezekben leírják, mi a plágium és figyelmeztetnek, hogy alkalmazása szankciót von maga után. Van olyan egyetem, ahol minden szakdolgozatot és disszertációt automatikusan végigfuttatnak egy plágiumkereső szoftveren, és van, ahol csak egy nyilatkozatot kell a diplomamunka mellé csatolni, hogy a mű plágiumtól mentes. De a szankciók tekintetében, nem mindenütt egyértelmű a leírás. A szakdolgozat automatikus elutasítása és egy teljesen új témában újraírása az általános. Ám a plagizálás mértékétől függően a megrovástól a több féléves eltiltáson át az intézményből történő kizárásig bármi lehet a büntetés. Mégis kevés olyan esetről tudunk, ahol ilyen súlyos következménye lett volna a plagizálásnak.

Azokon a karokon, ahol már a tanulmányok megkezdésétől fogva szoftveresen ellenőrzik a beadandókat, és segédanyagot is kapnak a hallgatók a plágium elkerüléséről, nem nagyon jellemző a csalás. Már vannak olyan keresők, amelyek ingyenes hozzáférést biztosítanak a pedagógusok számára. A Plag.hu plágiumkereső pont ilyen. A. Vinckevicius, a Plag.hu  képviselője szerint: "A plágiumellenőrző szoftvereknek a tanárokat kell szolgálniuk, segíteni a diákok plagizálásának kezelésében. Erre a célra a szoftvert ingyenesen használható. A tanárok ingyen ellenőrizhetik a dolgozatokat, vagy megkérhetik a diákokat, hogy a rendszeren keresztül adják be azokat. A tanárok és diákok közötti ilyen kapcsolat megkönnyíti a tanulási folyamatot és a tanulók gyorsan mesterei lehetnek a plágium-elkerülő készségeknek."

A hallgatók kedvét nem csak a szankciókkal lehet elvenni a plagizálástól, hanem már a kezdetektől történő ellenőrzéssel is, így mire a szakdolgozatot írják, már magabiztosan fognak saját művet készíteni.

https://www.plag.hu/
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.