OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. május 16., szerda 16:55

Szent Orbán 2018-ban is körbe járja a Tokaji Borvidéket
    Budapest, 2018. május 16., szerda (OTS) - 2018. május 25-27. között ismét különleges ünnepre készül a Tokaji Borvidék: Szent Orbánnak, a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentjének csontereklyéje idén is körbejárja a borvidék településeit. A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monoki Önkormányzat közreműködésével, 2013-ban határozta el, hogy a Szent Orbán csontereklye megismertetésére programsorozat szervezésébe kezd.

    Azt ugyanis a helyiek közül is csak kevesen tudták, hogy Szent Orbán földi maradványai 1771 óta a Tokaji Borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, Monokon találhatóak, a Sarlós Boldogasszony Templomban. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak, hogy biztosítsa a bőséges aszú termést a vidék számára.

Szent Orbán a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentje. Napja: május 25. Életéről keveset tudunk, de a fellelhető adatok szerint vértanúhalált szenvedett pápa volt, aki a 3. században élt (Róma, 150 után - Róma, 230). A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék el. Szőlővédő patrónus, időjárás szent. Szőlőfürttel vagy kehellyel szokták ábrázolni.

Szent Orbánt sokan ismerik hazánkban is, több helyütt áll szobra, temploma. Szent Orbánhoz számos népi hagyomány is kapcsolódik. Azt mondják, savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős és édes, ha tiszta az idő. Tény, hogy az Orbán-nap környéki rossz idő nem kedvez a szőlő virágzásának.

A Tokaji Borbarátnők Társasága szeretettel vár minden érdeklődőt a május 25-27. között, Szent Orbán tiszteletére szervezett programsorozatra.

Május 25-én, pénteken 18:00-kor lelki előkészület lesz Tolcsván, a görögkatolikus templomban, melynek keretében közös imádsággal készülnek a résztvevők a zarándoklatra. Május 26-án, szombaton 10 órakor ünnepi szentmise keretében bocsátják el az ereklyét a monoki Sarlós Boldogasszony Katolikus Templomból, ahová vasárnap 16:00-kor érkezik vissza.
A programsorozat különlegessége a május 26-án, szombaton, Szent Orbán tiszteletére rendezett konferencia, valamint a Szent Orbán rajzpályázat.

A zarándoklat útvonala:
Szombat: Monok - Tarcal - Tokaj - Mád;
Vasárnap: Erdőbénye - Olaszliszka - Sárospatak - Hercegkút - Monok

TOKAJI SZENT ORBÁN ZARÁNDOKLAT - program
2018. május 25-27.

A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monoki Önkormányzat és a Világörökségi Tokaji Borvidék települései szeretettel hívják és várják a kedves híveket és érdeklődőket a 2018. évi Szent Orbán zarándoklatra.
Szent Orbánnak, a szőlő és a bor védőszentjének ereklyéje 1771 óta Monokon van elhelyezve.
2013 óta minden évben, Szent Orbán napjához (május 25.) kötődően a szent ereklye egy darabját körbevisszük a borvidéken, és áldását kérjük az itt dolgozó szőlészek, borászok, kádárok munkájára.

A ZARÁNDOKLAT ÚTJA

2018. május 25., péntek

18:00 TOLCSVA
Lelki előkészület a Szent Orbán zarándoklatra
Helyszín: Tolcsvai Görögkatolikus Templom, Petőfi út 6.
Ima és elmélkedés.
Vezeti: Páll Miklós, görögkatolikus parókus
Az elmélkedést tartja: Varga András, plébános (Olaszliszka)

2018. május 26., szombat

9:30 MONOK
10:00-11:00 mise, a Szent Orbán ereklye ünnepélyes elbocsátása
Helyszín: Sarlós Boldogasszony Katolikus Templom
11:30 TARCAL
Az ereklye fogadása, csatlakozás a tarcali II. világháborús emlékmű avatása utáni ünnepi hangversenyhez
Helyszín: Urunk Mennybemenetele Katolikus templom, Fő utca
14:00 TOKAJ
14:00-15:00 az ereklye fogadása, szentmise
Helyszín: Jézus szíve Római Katolikus Templom, Kossuth tér
16:00 MÁD
Konferencia, Szent Orbán tiszteletére
Helyszín: Mádi Művelődési Ház, Rákóczi u. 26.
Kiállítás a Szent Orbán rajzpályázat legjobbjaiból, eredményhirdetés, díjátadás

Előadások:
     -    Béres Klára, Tokaji Borbarátnők Társaságának alapító tagja: A Tokaji Borbarátnők és Szent Orbán - a zarándoklatok története
     -    Dombovári Judi, régész restaurátor: A Szent Orbán ereklye története, újkori restaurálása
     -    Kontsek Ildikó, az Esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója: Szentek, mártírok és ereklyék tisztelete

2018. május 27., vasárnap

8:30 ERDŐBÉNYE
Ünnepi szentmise
Helyszín: Katolikus templom, Kossuth utca
9:30 OLASZLISZKA
Ünnepi mise
Helyszín: Katolikus templom
10:30 SÁROSPATAK
Ünnepi szentmise
Helyszín: Bazilika
14:00 HERCEGKÚT
Zarándoklat a Gomboshegyi kálváriára
16:00 MONOK
Az ereklye visszafogadása
Helyszín: Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templom

További információ: www.tokajiborbaratnok.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.