OTS Üzleti Sajtószolgálat
2019. január 21. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. május 15., kedd 09:45

Várak és erődök a szabadságharcban - tudományos történeti és örökségvédelmi konferencia, 2018. május 17.
    Budapest, 2018. május 15., kedd (OTS) - Helyszín:     Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

    2018-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója adja a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Magyar Történelmi Társulat konferenciájának fő apropóját. A konferencia célja, hogy bemutassa azt a szerepet, amelyet a magyarországi erődök és várak játszottak a szabadságharcban.
Az ország területén két elsőrendű erődítmény volt található, Komárom és Pétervárad. Ezek mindvégig magyar kézen voltak, s komoly szerepet játszottak abban, hogy a magyar szabadságharc 1848-49 fordulóján nem omlott össze; ugyanakkor ezek voltak azok, amelyek a fegyverletétel után még több hétig kitartottak. A szintén jelentős ellenálló képességgel rendelkező, de többnyire 18. századi erődök közül viszont Arad, Temesvár és Gyulafehérvár a császári csapatok kezére került, s közülük csak Aradot sikerült elfoglalni. Ezeken kívül néhány nem túl korszerű vár is szerepelt a hadműveletekben, így Buda, a felvidéki Munkács és az erdélyi Déva is - ez utóbbi ekkor semmisült meg. A konferencia ezeknek az erődöknek és váraknak a szerepét és jelentőségét mutatja be a hadműveletekben.
A második részben a várainkhoz kapcsolódó intézményi, műemléki rekonstrukciókról konkrét példákat bemutató előadások adják a szakmai tapasztalatcsere alapját.

 9.30    Regisztráció és előadók fogadása
10.00    Megnyitó
10.10    Hermann Róbert: Gyulafehérvár ostroma
10.30    Pászti László: Buda bevétele
10.50    Kemény Krisztián: Arad elhúzódó ostroma
11.10    Kávészünet
11.30 Könyvbemutató
11.50 Solymosi József: Munkács szerepe 1848-49-ben
12.10    Süli Attila: A dévai vár 1849-ben
12.30    Pelyach István: Pétervárad, a Duna Gibraltárja
12.50    Buzás Gergely: Régészet és történelemtudomány
13.10    Várkonyi Gábor: Történelem és rekonstrukció - a történész szemével
13.30    Kerekasztal beszélgetés

További információ a www.mmgm.hu és a www.mienkavar.hu honlapon.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.