OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. május 9., szerda 14:22

A GREP Zrt. sajtóközleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. május 9., szerda (OTS) - Az Index 2018. május 2-án megjelent, az érdi közvilágítás fejlesztésével foglalkozó cikkével kapcsolatban a GREP Zrt. az alábbi sajtóközleményt adja ki:

    Az Index 2018. május 2. napján a GREP Zrt.-vel kapcsolatosan megjelentetett cikkében ellenőrizetlen és csúsztatásokra alapozott információkat közölt tényként megjelölve.

A GREP Zrt. nem tekinthető semmilyen módon sem "Tiborcz partnercégének", sem az ELIOS holdudvarának - pusztán a részben azonos területen működő vállalkozások egyikének. Az, hogy vállalkozások projektekben egyszer konzorciumként vesznek részt, máskor ellenfelekként, a "normál üzleti" életben teljesen megszokott. Ha például építőipari vállalkozások ilyen módon indulnak tendereken, még senki nem minősíti őket általánosan sem partnereknek, sem egymás holdudvarának. Az ilyen általánosító kijelentés legfeljebb hangulatkeltésre alkalmas.

A GREP Zrt. Érd Megyei Jogú Város közvilágítási rendszerét 2010-től (2012-ig alvállalkozóként) folyamatosan üzemelteti. A szerződésekben foglalt valamennyi kötelezettségének hiánytalanul eleget tett, a bejelentett hibákat határidőben elhárította.

A 2013-as közvilágítás korszerűsítési közbeszerzési eljárás uniós szintű, nyílt, szolgáltatás megrendelésére irányuló, ún. EPC (Energy Performance Contracting) eljárás volt, amelyen három cég tett ajánlatot. Az EPC konstrukcióban az Európai Unió definíciója szerint az EPC szerződés szolgáltatója, az ESCO (energetikai szolgáltató vállalat) garantálja a megtakarítást, általában úgy, hogy saját finanszírozásban, saját kockázatra, saját üzemeltetésben valósítja meg az energiahatékonysági projektet. Ezzel összhangban a beruházások pénzügyi forrásait a GREP Zrt. biztosította, és viselte a beruházással kapcsolatos valamennyi kockázatot - beleértve az eszközök meghibásodásából származóan a vállalt határidőben történő hibajavítás anyagi többletterheit is. A megrendelő önkormányzatot a meghibásodásokból semmilyen többletfizetés nem terhelte.

A cikkben leírtakkal ellentétben egyetlen per van az üggyel kapcsolatban folyamatban: a GREP Zrt. szeretné érvényesíteni termékszavatossági igényét a nagyon rövid idő alatt meghibásodott, neves gyártó által fémjelzett fényforrásokkal kapcsolatban. Ezt a magyar jog szerint nem a gyártóval, hanem kizárólag a forgalmazóval szemben kezdeményezhette. A forgalmazó a nyilvános cégkivonat szerint sem felszámolás, sem csődeljárás alatt a mai napig nem áll, a cikkíró szerinti állítólagos fantomizálódásával kapcsolatban nincs elérhető adat. A nyilvános cégadatok szerint fő tevékenysége villamos termékek kereskedelme, nem szerepel tevékenységei között - a cikkíró állításával ellentétben - autószerelés.

Mivel a per még folyamatban van, így korai és megalapozatlan annak kimenetelével kapcsolatban bármit is állítani. A fényforrások - a cikkben leírtakkal ellentétben - nem 12 m magasságban, hanem az ELMŰ által a mellékutcák világításához megfelelő magasságban (általában 6 m) elhelyezett lámpákban kerültek kicserélésre. A műszaki-szakmai jellegű vitát a meghibásodások okáról és felelőséről a perben majdan megszülető ítélet fogja lezárni.

A 2015-ben közzétett LED lámpás korszerűsítésre irányuló nyílt, uniós ajánlattételi felhívás szintén EPC konstrukcióra vonatkozott. Ennek értelmében Érd városa közpénz, vagy pályázati forrás igénybevétele nélkül jutott modern közvilágítási eszközökhöz, úgy, hogy közvilágítási költségei több, mint 10%-al csökkentek. A közvilágítási szolgáltatással kapcsolatban a korszerűsítést követően kifogások nem merültek fel.

Érd MJ Város Önkormányzata - a jogos lakossági igények kielégítése érdekében - folyamatosan fejleszti a közvilágítást is. Az EPC szerződés értelmében évi 80 db új lámpa kerül fel sűrítésként a hálózatra - a GREP forrásaiból finanszírozva. Ezen túlmenően azonban vannak olyan közterületek, ahol vagy műszakilag nehézkes, vagy drága az egyébként jogosan igényelt vezetékes közvilágítás kiépítése. A hálózat bővítésének egy lámpára jutó költségéhez képest lényegesen olcsóbb a szigetüzemű - nem mellesleg megújuló energiából, ingyen villannyal, környezetkímélően működő - napelemes rendszer kiépítése.(folyt.)



2018. május 9., szerda 14:22

A GREP Zrt. sajtóközleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. május 9., szerda (OTS) -

    A napelemes közvilágítási lámpákra vonatkozó állítás nemcsak csúsztatás, de súlyos szakmai-pénzügyi tévedés is. A cikk állításával ellentétben a napelemes, szigetüzemű - egyenáramú - közvilágítási rendszer esetében műszakilag kizárt, hogy "épp ugyanazon tipusú lámpák" legyenek, mint a váltóáramú közvilágítási hálózatról működő normál LED-es lámpák.  Az egyszerű közvilágítási lámpacsere árának összehasonlítása a komplett szigetüzemű napelemes lámpa rendszer (betonalap, oszlop, napelem, akkumulátor, vezérlőrendszer, lámpa, oszlopállítás daruval, szerelés) kiépítési költségével, olyan, mint a meglévő csillárban elvégzett égőcserét (800 Ft) összehasonlítani egy épülő új ház nappalija világításának teljes kiépítésével (minimum 30.000,- Ft). Az árhoz azt is figyelembe kell venni, hogy a közbeszerzési felhívás értelmében a teljes rendszerre (beleértve az akkumulátort is) 10 év garanciát kellett vállalni.

A fentiek szerint a cikkben valótlan, hitelrontó állítások kerültek leírásra, amelyek mind a GREP Zrt.-t, mind tulajdonosait hamis színben tüntetik fel. A GREP Zrt. üzleti károkozás és hitelrontás miatt jogi lépéseket tesz mind az Index internetes újság, mind pedig a hírt ellenőrizetlenül átvevő és közzétevő más médiumokkal szemben.

Dörgicse, 2018.05.08.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.