OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. május 3., csütörtök 16:23

Ál Dzsábir nagykövet, a Szaúd-arábiai Királyság Jemenbe akkreditált nagykövete: A milíciák a háború humanitárius és pénzügyi eszközeként használják a kikötőt
    Budapest, 2018. május 3., csütörtök (OTS) - A Húszik megakadályozták 19 olajszállító hajó behajózását Hodeidah kikötőjébe

    A Jemeni Átfogó Humanitárius Műveletek Központja "Isnad" - amelyet a jemeni törvényes kormányt támogató, Szaúd-arábiai Királyság vezette arab koalíció országai hoztak létre - fényt derített arra, hogy a Húszik feltartóztattak 19 mintegy 200 ezer tonna olajszármazékot szállító hajót a horgonyzási területen, amelyet ellenőrzésük alatt tartanak e milíciák, és megakadályozták, hogy behajózzanak Hodeidah kikötőjébe.

Mohammed Ál Dzsábir, Szaúd-Arábia Jemenbe akkreditált nagykövete, és az "Isnad" központ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy "a Húszik évek óta használják Hodeidah kikötőjét háborús eszközként a jemeni nép ellen azáltal, hogy kiéheztetik őket, amellett, hogy a kikötőt pénzügyi forrásként is használják, hogy elnyújtsák a háború időszakát, valamint iráni fegyverek és rakéták Jemenbe csempészésére, hogy megtámadják Szaúd-Arábiát és a jemeni törvényes kormányt és annak erőit".

Ál Dzsábir óva intett attól, hogy a hajók feltartóztatását a Húszik a maguk javára fordítsák, ugyanis előfordulhat az a forgatókönyv, hogy "minden egyes hajóra, amely engedélyt kap a kikötőbe való behajózásra, egymillió dolláros adót vetnek majd ki a Húszi milíciák, ami által elnyúlik a háború, és tovább folyik a harci cselekmények finanszírozása.

A második forgatókönyv az, hogy folytatódik a jemeni nép kiéheztetése és a humanitárius helyzet háborús eszközként való alkalmazása, és felhasználása a nehéz humanitárius helyzetben lévő törzsek gyermekeinek toborzására, hogy a harci frontvonalakra hurcolják őket.

A harmadik forgatókönyv a legveszélyesebb: a Húszik azt tervezhetik, hogy célba veszik mind a 19 hajót, és egy helyen elpusztítják el az összeset, ami környezeti katasztrófát fog kirobbantani a Vörös-tengeren".

Az "Isnad" igazgatója rámutatott az "Al-Arabiya" televízió által közzétett nyilatkozatában, hogy az átfogó humanitárius műveleti terv növelni hivatott Jemen behozatalának mértékét, "függetlenül attól, hogy az importcikkek humanitárius segélyek, vagy élelmiszerek, vagy kőolajszármazékok".

Azt is elmondta, hogy a milíciáknak lehetőségük van arra, hogy kihasználják a feketepiacot, és azt mondta, hogy minél hosszabb a hajók tengeren való tartózkodása és csökken a belföldi termékek kínálatának mértéke, az egy dollár költségű olajszármazékok akár 10 dollárért is értékesíthetők a feketepiacon, annak érdekében hogy biztosítva legyen a kórházak, a kereskedelmi központok, a gyárak, vagy akár a magánszemélyek által használt gépjárművek üzemanyag-ellátása, és a hétköznapi élet folytatása. Továbbá újfent hangsúlyozta, hogy a Húszik azon munkálkodnak, hogy fenntartsák Jemenben a nehéz humanitárius helyzetet.

Az "Isnad" központ igazgatója rámutatott arra, hogy humanitárius szempontból az Egyesült Nemzetek Szervezetének sürgősen felügyelete alá kellene vonnia Hodeidah kikötőjét, és azt mondta: "Ez a lépés hozzájárul majd a fegyverek Jemenbe való érkezésének és csempészetének megakadályozásához, valamint az arról való meggyőződéshez, hogy a kikötőt nem fogják a segélyezés, a kereskedelmi és olajipari behozatal és egyebek ellen háborús eszközként használni". Rámutatott továbbá arra, hogy a segélyszervezetek tudnak a hajók feltartóztatásáról, és folyik a kapcsolattartás az ENSZ felügyeleti, vizsgálati és ellenőrzési bizottságával (UNMOVIC) és más nemzetközi szervezetekkel, hogy dolgozzanak a hajók Hodeidah kikötőjébe való mielőbbi behajózásán.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.