OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. március 22., csütörtök 21:55

Az AQUAPROFIT Zrt. sajtóközleménye az IWAT – komplex közösségi célokat kielégítő víztisztító berendezés prototípusának fejlesztésére elnyert támogatásra vonatkozóan
    Budapest, 2018. március 22., csütörtök (OTS) - Az Aquaprofit Zrt. által fejlesztett Intelligent Water Aid Technology (IWAT) napenergiára alapuló víztisztító berendezés kapcsán a médiákban megjelent információkat az alábbiak szerint kívánjuk pontosítani.

    A kutatás-fejlesztési projekt keretében kifejlesztésre került egy négy konténerből álló berendezés együttes prototípusa, amely magában foglalja a víztisztító- és csomagolótechnológiát, a kommunikációs és alapvető egészségügyi szolgáltatások ellátására alkalmas infrastruktúrát, valamint napenergián alapuló önálló energiaellátást és –tárolást biztosító egységet. Az IWAT berendezésről bővebb információk elérhetők az Aquaprofit Zrt. weboldalán.
A támogatási szerződésben vállaltaknak megfelelően a projekt 2017. szeptember 30-án sikeresen lezárult. A benyújtott szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás a Támogató Szervezet részéről 2018. január 18-án elfogadásra került.
Az Aquaprofit Zrt. a prototípus kifejlesztésére, tesztelésre, próbaüzemek lefolytatására és a piaci bevezetés előkészítésére az elnyert támogatáson felül saját forrásból önerőként további 302,4 millió forintot invesztált.
A fejlesztés mérföldköveit:
- IWAT projektötlet koncepció tervének elkészítése, 2015.11. hó
- NKFIH részére támogatási kérelem benyújtása, 2016.04.06.
- Támogatási Szerződés aláírása az NKFIH-val, 2016.07.22.
- IWAT prototípus előzetes bemutatása a Budapest Water Summit-on (Víz Világtalálkozón, 2016.11.28-30.
- NKFIH időközi helyszíni ellenőrzése, 2017.08.29-31.
- Projekt zárása, 2017.09.30.
- Sajtótájékoztató a projekt eredményeinek bemutatásával (Pécs), próbaüzem helyszíni bemutatása Kákics vízmű telepen, 2017.10.12.
Meghívott sajtóorgánumok száma: 78; sajtóközlemény kiadása
- Záró szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás dokumentumainak megküldése az NKFIH részére, 2017.10.31.
- NKFIH záró elszámolás helyszíni ellenőrzése, 2018.01.30– 02.01.
Az ellenőrzést követően a projekt hiánypótlás nélkül lezárásra került.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a kiemelkedő nemzetközi figyelmet kivívott innovációnk végre a hazai sajtónak is felkeltette az érdeklődését. Sajnáljuk, hogy a projekt zárásakor tartott sajtótájékoztatóra meghívott 78 sajtóorgánum közül nagyon kevesek tartották fontosnak a tájékoztatást. Ezen a fórumon részletesen ismertetésre került a projekt célja, bekerülési költsége, forrásösszetétele, eredményei és a sajtó képviselői személyesen is láthatták üzemben a prototípust.
Büszkék vagyunk rá, hogy a rendkívül rövid fejlesztési időtartam ellenére a Budapest Víz Világtalálkozón az egész világról összesereglett hallgatóság előtt bemutatott kutatási projekt kivívta a nemzetközi vízipar elismerését. A Víz Világtalálkozó résztvevői közül számos állami vezetővel, külföldi szakemberrel, nemzetközi finanszírozási intézetek képviselőivel
folytattunk tárgyalásokat, mint például Szaúd-Arábia vízügyi miniszter helyettese, Irak vízügyi minisztere, Világbank, Ázsiai-, Afrikai Fejlesztési Bank képviselői.
A Világtalálkozón folytatott tárgyalások ígéretesek és előremutatóak voltak, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a helyi adottságok alapján minden egyes berendezés speciális szűrősort és technológiai beállítást igényel. Ebből következően a nyersvíz adatok figyelembevételével egyedileg történhetnek a konkrét gyártások, szállítások, beüzemelések.
Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket az NKFIH-nak, aki felismerve az innováció jelentőségét, támogatással segítette a prototípus elkészítését. A támogatási szerződés megkötése a többszöri hiánypótlások miatt ugyan elhúzódott, ennek ellenére munkatársaink fokozott erőfeszítésének köszönhetően sikerült a Budapesten megtartott Víz Világtalálkozón a berendezés-együttest előzetesen bemutatnunk.
Mivel Földünk nagy részén nem áll rendelkezésre az egészséges ivóvíz, az Aquaprofit Zrt. küldetésének érezi a megoldásban való aktív szerepvállalást. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy fejlesztésünk a világ mind több pontján biztosítsa a lakosság egészséges ivóvízhez való hozzáférését. Az IWAT technológia révén jelentősen növelni tervezzük hazánk vízipari exportját, ezzel is hozzájárulva a magyar gazdaság növekedéséhez.

Aquaprofit Zrt.

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.