OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2018. február 9., péntek 12:05

Magyar találmány forradalmasíthatja a magisztrális gyógyszerkészítést
    Budapest, 2018. február 9., péntek (OTS) - Egy magyar fejlesztésű gyógyszertári minőségbiztosítási és dokumentációs rendszer segítségével Magyarország az Európai Unió tagállamai közül az elsők között teljesítheti az Európa Tanács magisztrális gyógyszerkészítés területén előírt ajánlásait. A mag-iTech™© rendszer az alapanyag beérkezésétől a kész gyógyszer betegnek történő kiadásáig végigköveti és automatikusan valós idejű dokumentációval látja el a magisztrális gyógyszerkészítményt, kiküszöbölve ezzel minden emberi mulasztásból, tévedésből, figyelmetlenségből adódó hibát.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180209_002.jpg

Magyarországon a nagy tradícióval rendelkező magisztrális gyógyszerkészítés minőségbiztosítása - a jelenlegi jogszabályok pontos betartásával is - hiányosan valósítható meg. A nem teljes dokumentáció és a protokoll hiánya jogi problémákat is felvet a gyógyszertárakkal szemben. A mag-iTech™© laboratóriumi minőségbiztosítási rendszer az Európa Tanács ajánlásait figyelembe véve elektronikus dokumentációval látja el a magisztrális gyógyszerkészítményeket.

     "Quale interius™© - Belül a minőség"

A rendszer kettéválasztja az alapanyagok és a gyógyszerkészítmények útját. A beérkezett alapanyagok egyedi azonosítóval rendelkeznek, s először a "Beérkeztetett, bevizsgálásra váró" elnevezésű karanténba kerülnek. Itt a kvalitatív és kvantitatív analitikai vizsgálatokat követően - amelynek eredményeit a rendszer fotó és számítás formájában rögzíti -, lép a "Bevizsgált, impleálásra (gyógyszertári állványedénybe, azaz táraedénybe történő betöltésre) váró" karanténba. Nem megfelelő analitikai eredmény esetén a továbbjutás nem lehetséges. Az impleálás során a táraedények egyedi azonosítóját (RFID) és az alapanyagok egyedi azonosítójának adatait a rendszer összeveti, ellenőrzi és megfelelőség esetén rögzíti az impleálás adatait. A nem megfelelő edénybe történő impleálásra a rendszer figyelmeztet. Az impleálás végeztével az alapanyag adatai digitálisan jelennek meg az ún. mag-iGlass™© ID-ben. Az alapanyag átkerül a "Gyógyszerkészítésre alkalmas" karanténba.

A gyógyszerkészítés során a mag-iTech™©rendszer elektronikusan rögzíti a bemérni kívánt alapanyag adatait és az alapanyag erősségét, mennyiségét figyelembe véve állapít meg mérési hibahatárt. Erős hatású szert tartalmazó készítmények esetén a rendszer a megadott adatok alapján automatikusan dózist számol és javaslatot tesz a bemérendő, erős hatású anyag mennyiségére. A betegadatok rögzítése után egyedi azonosítókat is tartalmazó címkét nyomtat, de lehetőség van betegtájékoztató nyomtatására is az adott készítményhez. A kész gyógyszerkészítmény végparamétereinek és dokumentációjának ellenőrzésével szabadítható fel a "Készítési" karanténból, és áthelyezhető az "Elkészített, kiadásra váró" karanténba. Az így elkészített magisztrális gyógyszerek tárolási dokumentációval rendelkeznek. A bluetooth hőmérő a tárolási hely hőmérsékletét dokumentálja. A biztonságos betegellátás másik kulcskérdése, hogy a beteg állapotát figyelembe véve mennyi idő múlva jut hozzá gyógyszerkészítményéhez. Ennek érdekében fejlesztették ki az ún. mag-iTriage™© rendszert, amely a gyógyszertárba beérkezett és elkészítésre váró magisztrális gyógyszereket a rendelkezésre álló adatok alapján fontossági sorrendbe rendezi és meghatározza az elkészítés várható időpontját.

A mag-iTech™© rendszer  a magisztrális gyógyszerkészítést a mai kor követelményeinek szintjére emeli, biztosítja a gyógyszertárak jogi védelmét, valamint a magas színvonalú betegellátást.  Minden magyarországi patikában egyszerűen bevezethető. Modulrendszerű felépítése lehetővé teszi a jogszabályi és környezeti változásokhoz való könnyed alkalmazkodást.

- A mag-iTech™© minőségbiztosítási rendszerről szóló publikáció a következő linken érhető el: http://www.magangyogyszereszek.hu/ax/axpid1.php?pid=795

- Fejlesztésünket 2016-ban egy országos, szakmai versenyen kiemelt első helyezéssel díjazták, az erről szóló cikk a következő linken érhető el: http://hgysz.hu/hirek/kulondijat-adott-at-a-hgysz-a-rozsnyay-emlekversenyen/

Elérhetőségek:

     PHARMACORP BT.

     Vajas Gergely
     ügyvezető
     +36-30/2 372-439
     office@pharmacorp.hu


     dr. Kresznovszki Miklós
     klinikai szakgyógyszerész
     +36-30/2 515-076
     kresznovszki.miklos@pharmacorp.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.