OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. január 23., kedd 16:49

Bitorolják az IKARUS nevet
    Budapest, 2018. január 23., kedd (OTS) - Lapértesülések szerint átvették ugyan, de további szerelésre visszaszállították az Ikarus Egyedi Kft. metrópótlásra szánt két járművét, a típusból összesen harminc darabot kapna a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV). Azért nem állhatnak forgalomba az új metrópótlók, mert a múlt hét végén átadott változat hetvenöt centiméterrel rövidebb a forgalomban már közlekedő és engedélyezett prototípusnál, emellett a módosított kivitelű jármű a csuklószerkezeténél könnyített, ami miatt fékezéskor balesetveszélyes lehet. A gyártó mindezek mellett nem is tudta igazolni, hogy a korábban kiadott típusengedély módosítása a bemutatott, módosított szerkezetű járműre is ugyanúgy érvényes. A metrópótlókat újabb haladék után április végéig kellene leszállítania a gyártónak. A járművekből a Volánbusz is kapna, utóbbi közlekedési társasághoz a BKV által használtakon kívül további százötven darab Modulo típusú busz kerülne.

    A fenti hírrel kapcsolatban az alábbiak közlését tartja fontosnak az IKARUS vállalatcsoport:

A cikkben szereplő Ikarus Egyedi Kft. buszok gyártására IKARUS márkanéven nem jogosult, és cégnevében is jogsértően használja az IKARUS megnevezést.

Az ügy előzménye, hogy 2006 februárjában a Széles Gábor többségi tulajdonában álló Műszertechnika-vállalatcsoport visszavásárolta az IKARUS autóbuszgyártást az olasz-spanyol-francia tulajdonú IRISBUS-IVECO vállalatcsoporttól. Az IVECO azonban akkor még megtartotta az IKARUS csoport egy kisebb, budapesti gyárát, az Ikarus Egyedi Autóbuszgyárat.

Az IKARUS visszavásárlásával párhuzamosan aláírásra került a szerződő felek között egy úgynevezett licencszerződés, amely az IKARUS márkanév használatát szabályozta. Ennek értelmében az IKARUS márkanév kizárólagos tulajdonosa a Széles-csoport, a külföldi tulajdonban maradó Ikarus Egyedi Autóbuszgyár nem gyárthat IKARUS néven autóbuszokat, a nevet másra át nem ruházhatja, valamint a cég nevében csak 10 éven keresztül, 2016. februárig használhatta az IKARUS nevet.

Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár később más tulajdonosokhoz került. A cég nevéből a szerződés ellenére nem került ki az IKARUS szó. Az IKARUS tulajdonosi köre ezért pert indított annak érdekében, hogy kötelezze a bíróság az Ikarus Egyedi Kft.-t arra, hogy törölje nevéből az IKARUS márkanevet.

A per elkezdődött 2017-ben. Az Ikarus Egyedi Kft. vitatta a védjegy érvényességét, de a bíróság a Széles Gábor tulajdonolta csoportnak adott igazat. A következő tárgyalására 2018 márciusában kerül sor a Fővárosi Törvényszéken, ahol elsőfokú ítélet meghozatalára is sor kerülhet.

A Széles Gábor által tulajdonolt IKARUS vállalatcsoport a Fővárosi Törvényszéken zajló per lezárultát követően kártérítési pert indít a jogosulatlan névhasználat miatt elszenvedett károk megtérítésére az Ikarus Egyedi Kft.-vel szemben.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.