OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2018. január 18., csütörtök 13:59

GÖRGEI 200 - Magyar Nemzeti Múzeum
    Budapest, 2018. január 18., csütörtök (OTS) - A Magyar Kultúra Napján Görgei Artúr 1848-49-es honvédtábornokra és hadügyminiszterre emlékezünk születésének 200. évfordulója alkalmából. - 2018. január 21. vasárnap

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180118_001.jpg

15 órától Hermann Róbert, történész Görgei Artúr, "az élő vértanú" című előadásában megismerhetik Görgei Artúr családi hátterét, katonai képzettségét, illetve azt a folyamatot, ahogy az 1840-es években a magyar reformellenzék felé orientálódott. Az előadó beszél majd a honvédtábornok 1848-49-es katonai pályafutásának kiemelkedő eseményeiről, és elhelyezi személyét a szabadságharc hadvezéreinek sorában. Választ keres arra a kérdésre, hogy miért ő, s miért egyedül ő lett a magyar szabadságharc vereségének bűnbakja, illetve milyen tényezők segítették elő azt, hogy az igaztalan vád hosszú időn át fennmaradjon.

15.45-től Lengyel Beatrix, történész Fénnyel írott életút - Görgei élete fényképeken címmel fotókon keresztül ismerteti Görgei Artúr majdnem 100 esztendőt elérő életútját, amely átívelte a 19. század jelentős részét. Azét a 19. századét, amelynek egyik legjelentősebb - sok mindent megváltoztató - találmánya volt a fényképezés. Görgei alakját számos fotográfia őrzi a nemzet múzeumának gyűjteményében. Az előadáson a kevésbé közismert fotóválogatás mellett szó esik a mára sajnos elveszett, de másolatokból mégis ismert fotókülönlegességről: a Buda várát 1849-ben visszafoglaló győztes hadvezérről készült dagerrotípiáról is.

16.30-tól Kozák Kígyóssy Szabolcs László történész tart interaktív tárlatvezetést a magyar huszárság legjelentősebb fegyveréről, a szablyáról, kiemelten a kiállításban látható Görgei-szablyáról. A program során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a magyar hadtörténet egyik legmeghatározóbb fegyverének történetébe: megismerhetik a szablyák fő részeit, rendeltetését és típusait. A látogatók megtekinthetik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz köthető fegyverkincseket és ritkaságokat: Görgei Artúr lovastiszti kardját, Bem József díszszablyáját, Kossuth Lajos díszszablyáit és tábori kardját, Damjanich János céllövő pisztolykészletét, valamint a szabadságharc tábornokainak pecsétnyomóit és kitüntetéseit.

https://mnm.hu/hu/esemenyek/gorgei-200
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.