Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
|
|
|
2017. december 15., péntek 11:20 |
32 hónap a föld körül, 15 500 napfelkelte és több mint 650 millió megtett kilométer: az isspresso sikeresen teljesítette a "kávé az űrben" küldetést |
|
Budapest, 2017. december 15., péntek (OTS) - Tegnap véget ért az ISSpresso "Kávé az űrben" küldetése a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A Lavazza részére az Argotec által, az Olasz Űrhivatal (ASI) közreműködésével kifejlesztett, innovatív kapszulás kávéfőző gép az űrállomás 1-es számú Unity moduljában teljesített szolgálatot. |
A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő internetcímen: http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20171215_001.jpg
A hosszú utazás 2015. május 3-án kezdődött. Ekkor ivott Samantha
Cristoforetti a világtörténelemben elsőként presszókávét a
súlytalanság állapotában. A küldetés a Nemzetközi Űrhivatal VITA
űrexpedíciójával zárult, amelynek keretében az ESA űrhajósa, Paolo
Nespoli harmadik űrutazását hajtotta végre. A két év alatt az
ISSpresso több mint 650 millió kilométert tett meg 28 000 km/h
sebességgel, közel 15 500 napfelkeltét ért meg, és 11 űrexpedíció
legénységének kényelméhez és jó hangulatához járult hozzá.
Az ISSpresso kávéfőző gépnek köszönhetően az űrhajósok ugyanolyan
kiváló minőségű presszókávét ihattak az űrben, mint otthon. A
világtörténelem során most először főztek valódi Lavazza
presszókávét szélsőséges körülmények között, olyan környezetben,
ahol a folyadékdinamika törvényei teljesen eltértek a Földön
megszokottól. Az űrben a hab és a kávé nem keveredik, hanem
elkülönül egymástól, és a hagyományos kávéscsészét speciális tasak
váltja fel és a kávét szívószállal fogyasztják. Az innovatív
kapszulás rendszerrel az űrhajósok caffé lungót, forró italokat és a
rehidráló funkciónak köszönhetően húslevest is tudtak készíteni a
világűrben.
-------------------------------------------------------------------
Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók
a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül
felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett
anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget,
rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti
szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI
által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a
felelős. © Copyright MTI nonprofit Zrt.
Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a
(06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus
levelező címen kaphat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|