2024. április 17. szerda

2017. december 6., szerda 15:01

Hazai karrierépítés személyes támogatással - Nagy siker a jelen és a jövő tehetségeinek csúcstalálkozója
    Budapest, 2017. december 6., szerda (OTS) - A középiskolás és felsőoktatásban tanuló tehetségek számára az előttük járó, már sikeres kiválóságokkal való személyes találkozás és tapasztalatcsere, valamint a pályájuk értékes támogatását segítő pályázatok a leghasznosabbak tehetségük itthoni kibontakoztatásában - derült ki a 2017 őszén megalakult "Tehetséggel fel!" Jövőépítő Körben végzett felmérésből. A rendhagyó közösség célja, hogy tehetséges középiskolások és a 2017-ben Pro Scientia Aranyérmet kapott fiatal tehetségek az elmúlt 30 évben Pro Scientia Aranyéremmel kitüntetett kiválóságokkal párbeszédet folytathassanak, pályájukra és hazai lehetőségeikre vonatkozó útmutatást kaphassanak. A jelen tehetségei és a jövő ígéretei először a "Tehetséggel fel!" Jövőépítő Mentornap keretében ültek egy asztalhoz idén ősszel.

A megkérdezett tehetségeknek a jövő egyeteméről is van elképzelése: a gyakorlat-orientált, a megértést segítő oktatás keretében a tudományos életből és a versenyszférából is bevont vendégoktatók által vezetett kreatív, kiscsoportos projektmunka nagy mértékben támogatná az innovatív gondolkodást, és a kommunikációs képességek fejlesztése mellett hatékonyan segítené a munkaerőpiaci beilleszkedést.
A közösség első őszi csúcstalálkozója részben ettől is volt olyan sikeres, hiszen az Országos Diákköri Tanács (OTDT) Pro Scientia Aranyérem pályázatának korábbi nyertesei és a kiemelkedő tehetségű diákok eszmecseréjén pl. Prof. Dr. Frei Zsolt, az ELTE TTK Fizikai Intézet, Atomfizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, az idén Nobel-díjat kapott munkacsoport tagja, valamint Dr. Harsányi Szabolcs Gergő, a KRE BTK egyetemi adjunktusa, a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának elnöke meséltek pályájukról.

Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke arra hívta a figyelmet, hogy a hazai tudományos és más szakmai lehetőségek sokféle értékes tehetség-pályát jelenthetnek a fiatalok számára. Kiemelte, hogy ezért fontos a TDK-ért Közhasznú Alapítvány Magyar Nemzeti Bank által támogatott kezdeményezése, amely lehetővé kívánja tenni, hogy a jövő reménységei a ma kiválóságainak útmutatásaira támaszkodva találják meg saját útjukat tehetségük itthoni kibontakoztatásához.

www.tehetsegfel.hu