OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. november 16., csütörtök 12:00

Sajtóanyag: COPD Világnap
    Budapest, 2017. november 16., csütörtök (OTS) - A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) az egyik leggyakoribb betegség a világon.

    A WHO becslése szerint mintegy 64 millió ember szenved tőle és 2030-ra várhatóan a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok világszerte, az agyvérzés és a szívinfarktus után.

A COPD egyes esetekben más tüdőbetegséggel együtt fordul elő, így asztmával, tüdőfibrózissal és/vagy bronchiektáziával.

A környezeti hatások szempontjából legismertebb az anyai dohányzás (aktív vagy passzív egyaránt), amely következtében rosszabb a tüdők funkciója, mint nem dohányos kismamák esetében.

Az életkezdet idején a környezet egész életen át tartó hatással bír az utód kardiovaszkuláris és a légzőszervi funkciójára. Ezt a folyamatot magzati vagy fejlődési programozásnak is nevezik. Transzgenerációs öröklődésnek hívják, amikor olyan fejlődési program öröklődik olyan generáción keresztül, amely nem volt kitéve az indító környezeti hatásnak. A dohányzás tüdő károsító hatása ilyen példa, ezért tud nagymamától unokáig hatással lenni. Tehát a dohányfüst mentesség, dohányzásról való leszokás pozitív hatása több generáción át érezhető.

Nem csak magukért, hanem gyermekeikért és unokáikért is teszik, ha nem dohányoznak várandósság alatt a nők.

A COPD-s beteg gondozása jelentős terhet jelent a családra.

Ha a probléma olyan mértékű, hogy a betegnek folyamatosan oxigénre van szüksége, gyakran vagy folyamatosan van nehézlégzése, ágyhoz kötött, ez már a beteg ápolását, életének szervezését, ügyeinek intézését is igényli a családtól.

A végstádiumú COPD-s betegek egy kis részének jelent lehetőséget a tüdőtranszplantációs program. Azok számára, akiknél ez nem jöhet szóban még megoldásra vár a hospice ellátása biztosítása, melynek már bejáratott rendszere van a daganatos betegek számára.

Magyarországon a COPD ellátás biztosítására rendelkezésre áll a tüdőgondozó hálózat, egyre szorosabbá válik a háziorvos-tüdőgyógyász együttműködés.

A lakosság ismereteinek bővítése, az egészségismeretek folyamatos fejlesztése szükséges ahhoz, hogy a betegséget a korai szakaszban felismerjék és kezelni kezdjék. A kezelés nem gyógyszeres részeit a dohányzás leszokás támogatás (ha a beteg még mindig dohányzik), légzésrehabilitáció, az influenza és a pneumococcus védőoltás jelenti.

A dohányzásról való leszokás jelentősen javítja az életminőséget és csökkenti a COPD-vel összefüggő halálozást.

További információ, interjú egyeztetés okán kérem hívja, Földi Katalint a 06-309-225413-as mobilszámon.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.