OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2017. november 2., csütörtök 12:47

Programdömping a Magyar Nemzeti Múzeumban a tudomány ünnepe alkalmából, amely idén egybeesik az ingyenesen látogatható Ige-Idők - A reformáció 500 éve című kiállítás finisszázsával.
    Budapest, 2017. november 2., csütörtök (OTS) - A tudomány hónapja nyitórendezvényén mi más is kerülhetne középpontba, mint egy olyan könyv, amely a legfrissebb tudományos eredményeket mutatja be! 2017. november 2-án 15 órakor Ujváry Gábor: Bécs és a magyar kulturális külpolitika című könyvének bemutatóján a könyvről beszélget: Hermann Róbert (a Magyar Történelmi Társulat elnöke), Fazekas István (ELTE, BTK, egyetemi docense), Hiller István (a Magyar Országgyűlés alelnöke) és L. Simon László (országgyűlési képviselő). A sorozat második kötete a "Kulturális hídfőállások. A külföldi intézetek, tanszékek és lektorátusok szerepe a magyar kulturális külpolitika történetében" alcímet viseli és a kulturális kölcsönhatások több évszázados múltra visszatekintő összefoglalásán túl a Bécsi Magyar Történeti Intézet, majd a Collegium Hungaricum 1970-es évekig tartó históriájával foglalkozik.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20171102_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20171102_003.jpg

17 órakor Tragédiák és legendák II. Lajos halálához kapcsolódóan címmel Farkas Gábor Farkas tematikus vezetéssel egybekapcsolt előadása kezdődik. "Nekünk tényleg Mohács kell?!" - kérdést, amely már a reformáció időszakában is többféle olvasatban merült fel, most az IGE-IDŐK kiállításon járja körbe az előadó: mi is veszett oda 1526. augusztus 29-én, Mohács mezején?
A magyar tudomány napján, 2017. november 3-án 17 órakor a Politikum és reformáció című történész kerekasztal-beszélgetés azt vizsgálja, hogyan hatott a reformáció a politika gyakorlatára és elméletére Európában és Magyarországon. A folyamat a politikai hatalom és az egyház viszonyának megváltozását a hatalom felfogásának módosulását és kibővülését, a hagyományos politikai jogok újraértelmezését jelentette. A beszélgetés moderátora: Varga Benedek, az MNM főigazgatója, meghívott vendégek: Kőszeghy Péter (MTA-BTK ITI, tudományos főmunkatárs), Hörcher Ferenc (MTAS-BTK Filozófiai Intézet, igazgató) és Fazekas Csaba (ME-Politikatudományintézet, egyetemi docens).

2017. november 4-én 11 órakor, az Ige-Idők című kiállításban Kiss Erika, a kiállítás kurátora vezetésével ismerhetik meg a látogatók a magyarországi reformáció történetének folyton változó, összetett viszonyait.
14 órakor "Regénybe zárt sorsok - erdélyi protestáns nagyasszonyok" címmel Ugron Zsolna és Várkonyi Gábor előadásában a regényhős és a forrásokban magát megmutató 17. századi arisztokrata karaktere bontakozik ki.
17 órakor Omnes gentes - a protestantizmus nyelvi, és etnikai viszonyai a Kárpát-medencében című kerekasztal-beszélgetésen az anyanyelv és felekezet kérdéskörét vizsgálják meghívott vendégeink: Kiss Gy. Csaba (ELTE-BTK Művelődéstörténeti Tanszék, irodalomtörténész), Csepregi Zoltán (Evangélikus Hittudományi Egyetem, egyetemi tanár), Nagy Levente (ELTE-BTK Román Filológiai Tanszék, egyetemi docens), Kertész Botond (Evangélikus Országos Múzeum, tudományos főmunkatárs).

2017. november 5-én, 14 órakor, az Ige-Idők - A reformáció 500 éve című kiállítás zárónapján Kiss Erika, a kiállítás kurátora utolsó alkalommal vezeti végig a látogatókat a tárlaton, majd 16 órakor a REC Trió Luthertől Telemannig című barokk zenei kamarakoncertje hallható. A műsorban Luther-énekek is megszólalnak.

Az Ige-Idők - A reformáció 500 éve című kiállítás 2017. november 2. - november 5. között hosszabbított nyitva tartással, ingyenesen látogatható 10.00-21.00 óráig.

Bővebb információ:
www.mnm.hu,www.facebook/nemzetimuzeum
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.