OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2017. október 27., péntek 14:55

A ritmusorgiába oltott élethimnusz, avagy egy "degenerált" mű margójára - Carmina Burana a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon
    Budapest, 2017. október 27., péntek (OTS) - Orff egész életében összművészeti projektekben gondolkodott. Színpadi szerzőként és rendezőként működött, a zeneszerzés mellett a színpadi látvány elemeket, az akciót, a díszleteket, és gyakran a szöveget is ő írta. Sokan vitatták dramaturgiájának és zenei nyelvének barbár nyersességét, miközben művei majd kicsattantak az örömtől és az életerőtől. Formátumát és eredetiségét azonban soha senki nem vitatta, mely jövő nyáron, június 15-én lesz élvezhető élőben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Hamar Zsolt karnagy vezetésével és a magyar komolyzenei élet nagyágyúinak tolmácsolásában.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20171027_001.jpg

A kis Carl szülei és nagyszülei segítségével otthoni bábszínházában élte ki fantáziáját, és korán előrukkolt szerzeményeivel: 8 éves korában regényt, 17 évesen japán nyelvű operát szerzett, de franciául is írt. "Nagyon tehetséges voltam" - meséli a róla szóló Ó Fortuna című portréfilmben. A zenetanítás, és a tánccal való foglalkozás egész későbbi pályáját meghatározta. Az első világháború és rövid katonáskodás után színházakban volt karnagy és feltehetően ebben az időszakban, a táncosok és balerinák hatására vált a ritmus megszállottjává, valóságos ritmusőrültté. Mintha egy új törvényszerűséget fedezett volna fel, a ritmusra és a mozgásra saját pedagógiai módszert épített. Zeneszerzőként Monteverdi átiratokkal kezdte, de a Carmina Burana valami egészen újszerű és más volt, és tényleg nagyon nagyot szólt. Ezzel a grandiózus, trágár diákdalokra írt profán oratóriummal talált rá az igazi hangjára és egyik napról a másikra ismert és ünnepelt szerző lett. Mindez a hitleri Németországban történt, 1937-et írtak ekkor. A hivatalos náci ideológia a Carmina Buranát egyszerűen "degeneráltnak" minősítette, de ez sem akadályozhatta a mű hatalmas népszerűségét.

Orff életének utolsó évtizedében még szikárabbá vált, a legegyszerűbb gregorián formulák tömörségéig jutott el. München díszpolgárának választotta, sírja az andechsi apátság templomában, az egyik oldalkápolnában található. Bajorországban Múzeum őrzi a nevét.

A műről

Az ízig-vérig hedonista oratóriumot, szcenikus kantátát, a világ egyik legtöbbet hallgatott és legkedveltebb, grandiózus zeneművét Carl Orff 13. századi vágáns szövegekre komponálta. A kivétel nélkül világi, gyakran ironikus, szabadszájú diáknyelven megszólaló szövegek az élet pogány örömeit dicsérik, a tavaszról, a szerelemről, a kocsmázásról, a merev szabályok, a pénz, a hatalom és a sötétség megvetéséről szólnak. Olyan mintha Villon kisemmizettjeinek kórusa szólalna meg benne, de kis asszociációs és nagy időugrással akár Woodstock virággyerekeinek előképeit is beleláthatjuk a ritmusorgiába oltott, himnusszá fokozódó zeneműbe, amely német-latin-francia keveréknyelven szólal meg. Egyszerre szatirikus, sőt polemikus, miközben szelíd és életigenlő, Isten helyett pedig a forgandó szerencséhez, Fortunához fohászkodnak benne.

2018. június 15-én a "ritmusőrült" Carl Orff Carmina Buranája nyitja meg a Budapesti Nyári Fesztivál komolyzenei programját Hamar Zsolt karnagy vezetésével, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar, valamint Miklósa Erika és Molnár Levente előadásában.

További információk és jegyvásárlás: www.szabadter.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.