OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)








2017. október 18., szerda 10:02

Születéssel hozott traumák - On The Spot: Az ellenség gyermekei
    Budapest, 2017. október 18., szerda (OTS) - A nagysikerű hetedik évad után idén ősszel is különleges témával jelentkezik a Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm-sorozata, a monte-carlói Arany Nimfa-, Prima Primissima- és Pulitzer-emlékdíjas On The Spot.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20171018_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20171018_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20171018_003.jpg

A születésről szóló széria után - amelyben 10 baba látta meg a napvilágot a kamerák előtt Gázától Mexikóig, köztük az alkotók gyermeke is -, most azt mutatja meg a műsor, milyen hatással volt traumatikus gyerekkoruk azokra, akik a 20. század történelmének legsötétebb pillanataiban jöttek a világra. Cseke Eszter és S. Takács András nemcsak arra voltak kíváncsiak, szereplőik hogyan élték túl szüleik elhurcolását, kitelepítését, meggyilkolását, de vajon felnőttként hogyan dolgozták fel legmélyebb, gyerekkori traumáikat, és mihez kezdtek a történelem rájuk rótt terhével?

Az ellenség gyermekei sokszor a szüleik nélkül élték túl a II. világháború borzalmait Auschwitzban vagy épp Budapesten. Kiderül, milyen volt gyereknek lenni a Duna-delta kommunista lágereinek embertelen világában, a vörös khmerek leghírhedtebb börtönében, egy észak-koreai fogolytáborban vagy épp a vietnámi háború idején. A sorozatban találkozunk Szarajevó ostromának túlélőivel, akik kisiskolásként élték át a véres harcokat, és megismerkedhetünk egy bebörtönzött szaúdi blogger családjával is, ahol a gyerekek apa nélkül nőnek fel Észak-Amerikában.
A hetente adásba kerülő műsorban az idén kivételesen három epizód is magyar történetet dolgoz fel.

A sorozat első része a 90 éves Edith Eva Egerről szól, aki ma is praktizáló családterapeuta és elismert pszichológus, szakterülete a traumafeldolgozás. Kassáról deportáltak Auschwitzba, ahol szüleit a koncentrációs tábor hírhedt orvosa, Joseph Mengele rögtön a gázkamrába küldte, őt pedig még aznap este arra kényszerítette, hogy táncoljon neki a Kék Duna keringőre. Edith becsukta a szemeit és a budapesti Opera színpadára képzelte magát. Öt hónappal később a holtak közül húzta ki egy amerikai katona, néhány évvel később már Amerikában volt, de évtizedekig nem beszélt róla, hogy mi történt vele… Miután ő maga is szembenézett legmélyebb félelmeivel és traumáival, sikerült teljes életet élnie. Ősszel jelenik meg letehetetlen memoárja az egész világon, Magyarországon is.

Visky András drámaíróval Kolozsváron találkoztak a filmesek: református lelkész édesapját 22 év börtönre ítélték a román hatóságok az 1956-os forradalom megtorlásaként. Feleségét hét gyermekével együtt kitelepítették a Duna-delta gulágába, ekkor András két éves volt. Egész kisgyerekkorát a gulágon töltötte embertelen körülmények között, édesanyja életveszélyes állapotba került, gyermekei tartották benne a lelket, akik csak öt évvel később láthatták viszont édesapjukat…

Dr. Máté Gábor világhírű orvos 1944-ben született Budapesten zsidó család gyermekeként, és több évtizedes orvosi munka, illetve kutatás után többek között arról tart előadásokat szerte a világban, hogyan hatnak gyerekkori traumáink hosszú távú egészségi és mentális állapotunkra. (Több mint 20 nyelvre lefordított könyvei: A test lázadása, A sóvárgás démona, Szétszórt elmék és A család ereje.)
A karakterközpontú dokumentumfilm-sorozat a jelenben játszódik, de témája szorosan kötődik a történelemhez: azt kutatja, vajon hogyan befolyásolják az életünket a születésünk körülményei, örökölhető-e a trauma, illetve ki milyen stratégiát választ a múlt feldolgozásához.

Premier: 2017. október 18-án 22.30-kor a Dunán

Fotók: On The Spot

MTVA Sajtóosztály
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.