OTS Üzleti Sajtószolgálat
2021. december 6. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. október 13., péntek 13:50

"Szőlőből is lehet jó bort csinálni" - ahogy LED-el is lehet jó a közvilágítás
    Kővágóörs, 2017. október 13., péntek (OTS) - - Belépett Kővágóörs abba az elit klubba, amelynek a magyarországi önkormányzatok alig 10%-a tagja, a korszerű LED-es közvilágítással rendelkező Önkormányzatok klubjába - közölte a beruházást alig néhány hónap alatt megvalósító PS Project Kft. A fejlesztés ráadásul magukból a korszerűsítéssel járó megtakarításokból megtérül, így az nem jár az önkormányzat részéről semmilyen többletkiadással.

    Sikeresen befejeződött Kővágóörsön a májusban indult közvilágítás-fejlesztési projekt: az alig 5 hónap alatt megvalósuló beruházás keretében a Balaton-Felvidék-i település összes fényforrását kicserélték LED-es lámpákra, továbbá 35 lámpa bővítésként is felszerelésre került.

"A Balaton Felvidéken már valósággá lett a régi vicc poénja, miszerint szőlőből is lehet jó bort készíteni. Ahogy ehhez szakmai elhivatottság és kiváló alapanyag szükséges, úgy nincs ez másként a közvilágítás korszerűsítésével sem: jó minőségű lámpákkal és megfelelő szakmai felkészültséggel a LED lámpák is prémium minőségű megvilágítást eredményeznek" - értékelte a projekt eredményeit Makra József, a kivitelező GREP Green Public Lighting Zrt. alapítója és elnöke. Hozzátette: "Sok híradás jelenik meg a LED-es közvilágítás korszerűsítések problémáiról - mint ahogy a rossz borok is felkeltik a média érdeklődését. Azonban emellett lassan felnőnek a kiváló borászatok prémium boraikkal - és ezt mindenki természetesnek veszi. Önként adódik itt a Balaton-Felvidéken a párhuzam a közvilágítással: bár a rossz hírek nagyobb teret kapnak, azért vannak - egyre nagyobb számban - prémium minőségben LED lámpás közvilágítású települések is."

A hagyományos lámpák LED-es fényforrásokra cserélésével mintegy 70 százalékkal, közel 44 ezer kWh-ról mintegy 14 ezer kWh-ra esik a település közvilágítási rendszerének energiafogyasztása. Ez nemcsak évi 16 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülését teszi lehetővé, hanem olyan mértékű költségcsökkenéssel is jár, hogy magukból a megtakarításokból fedezhetők a projekt anyagi terhei. Az Önkormányzat és a fővállalkozó PS Project Kft. között létrejött komplex közvilágítási szerződés értelmében ugyanis a cég saját forrásából finanszírozza a beruházást és szolgáltatásként nyújtja azt a településnek. Ez sarkallatos kérdés annak tudatában, hogy pályázati forrás a közvilágítás korszerűsítésére már nincs és nem is lesz, az önkormányzatok anyagi lehetőségei pedig korlátozottak. Így viszont már jövőre is több százezer forintot spórol az önkormányzat, a szerződés lejárta után pedig nem kevesebb mint 80 százalékkal csökkennek a közvilágítás költségei.
A komplex közvilágítás szerződés előnye, hogy az Önkormányzat egyösszegű szolgáltatási díjat fizet, így garantálható számára a megtakarítás. A szolgáltatási díj tartalmazza a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés díját, továbbá a beruházás teljes költségét.

"A most lezárult fejlesztésnek köszönhetően a kővágóörsi lakosok egy jobban, szebben és környezetbarátabb módon megvilágított faluban élhetik mindennapjaikat; nem csoda, hogy eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a lakóktól és idelátogató vendégektől is. Ráadásul mindezt olyan konstrukcióban sikerült megvalósítani, amely nem rak terhet az önkormányzati költségvetésre, sőt, már rövid távon is megtakarításokat eredményez" - fejezte ki elégedettségét a beruházással kapcsolatban Horváth Dezső, Kővágóörs polgármestere.

A projektzárással új fejezet kezdődik Kővágóörs közvilágításában, hiszen a PS Project Kft. az elkövetkező 12 évre a rendszer teljes körű üzemeltetéséért és karbantartásáért, valamint az árambeszerzésért is felelősséget vállalt - levéve ezzel az önkormányzat válláról egy szakmai feladatot.

* * * * *

A PS Project Kft-ről:
A 2017-ben alapított cég közvilágítási fővállalkozási tevékenységet végez - elsősorban a GREP cégcsoporttal való szakmai együttműködés keretében

A GREP Zrt.-ről:
A 2010-ben alapított GREP Green Public Lighting Zrt. Felelős családi vállalkozásként (FBN-H tag) a hazai közvilágítási rendszerek modernizációja révén járul hozzá a környezettudatos közvilágítás kialakításához és az éjszakai fényszennyezés csökkentéséhez. A vállalkozás új, korszerű és gazdaságilag is megtérülő közvilágítási technológiákat kínál ügyfelei számára, vállalva a tervezési feladatok elvégzését, a projektek előkészítését és teljes lebonyolítását. A GREP Zrt. vezetése tizenéves tapasztalattal rendelkezik az önkormányzati energiaracionalizálási projektek területén. A vállalat már Szlovákiában is aktív, és sikeres. A BISNODE nemzetközi cégminősítő AAA tanúsítványával rendelkezik.

Sajtókapcsolat:
Makra József
+36 70 319 5404
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.