OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. augusztus 31., csütörtök 11:26

Filmzenei és operaműsorokkal, tehetségkutatóval és Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegve készül a Bartók Rádió az őszi műsorrendre (1. rész)
    Budapest, 2017. augusztus 31., csütörtök (OTS) - Magyarország klasszikus zenei rádiója a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltánra emlékezik. Az európai hírű, a magyar zenei életet alapjaiban meghatározó Kodály Zoltán - a komolyzenei közszolgálati adó névadójának társa - sokrétű, szerteágazó és fáradhatatlan munkásságának köszönhető, hogy Magyarország ma is ismeri tájegységének népzenei hagyományait és örökségét. Kodály Zoltán életét, zenepedagógiai tevékenységét és grandiózus zeneszerzői életművét szeptember 4-től hétfő esténként Évfordulók című műsorában 11 részben mutatja be a Bartók rádió.

    Kodály emlékének őrzése mellett a Bartók rádió két új műsorral is jelentkezik szeptember 4-től: a Cine-java című műsor a filmtörténet zenei magazinja lesz az adón, a Prológ operamagazin pedig a keddi operaközvetítések előtt vezeti be hallgatóit a műsorra tűzött dalművek és zenedrámák izgalmas világába. A Bartók rádió ezen az őszön Mikrofonpróba elnevezéssel tehetségkutatót is indít olyanok számára, akik a rádiós mikrofon előtt ülve érzik magukat igazán elemükben.

A XX. századi magyar zeneművészet meghatározó alakja előtt tisztelegve tematikus sorozattal jelentkezik szeptember 4-től a Bartók rádió Évfordulók című műsorában. A Kodály életét feldolgozó és azt megismertető magazin egy-egy témában járja körül a zeneszerző, zenegyűjtő, színpadi zeneíró és népzenekutató színes életpályáját. A műsorban a Bartók rádió körbejárja Kodály és a népzene, Kodály és Bartók, Kodály és a pedagógia kapcsolatát, és mindazt a műfaji repertoárt, melyben Kodály otthonosan mozgott és alkotott. Így szó lesz többek között Kodályról, mint zeneszerzőről, Kodály egyházzenéjéről, az oratóriumairól, a zenekari műveiről, az operaszínpadi műveiről. A műsor a zeneszerző életművének legfontosabb területeit és kérdéseit járja körül szakértők és szemtanúk segítségével, valamint Kodály nyilatkozatainak felidézésével. A műsor elején a Rádió archívumának kincseiből válogatva maga Kodály Zoltán szólal meg, ehhez a részlethez kapcsolódva a műsorvezetők az adott téma szakértőivel beszélgetnek majd. A meghívottak között van zenetörténész, zeneszerző, szociológus és előadóművész is, különböző generációk képviselői. Szőnyi Erzsébet zeneszerző és Bónis Ferenc zenetörténész Kodály tanítványaként saját emlékeiket is felelevenítik, míg a fiatalabb generáció képviselői, Pad Zoltán, a debreceni Kodály Kórus majd a Magyar Rádió Énekkarának vezetője vagy Dalos Anna Kodály-kutató távolabbról tekintenek Kodályra. A beszélgetéseket rövid (2-4) perces zenék tagolják.

A Kodály Zoltánra emlékező sorozat Évfordulók címmel szeptember 4-től hétfőnként, 19.00 órától lesz hallható a Bartók rádióban a szerkesztő műsorvezetők, Becze Szilvia és Katona Márta tolmácsolásában. Az előzetes tervek alapján a hangzóanyagok podcastként is elérhetőek lesznek a közmédia oldalain.

Kodály 135 - műsorsorozat 11 részben, Évfordulók címmel - a tervezett adásnapok

szept. 4.  Kodály 135 X/1. rész  - Kodály és a népzene
szept.11. Kodály 135 X/2. rész - Kodály és Bartók
szept. 18. Kodály 135 X/3. rész - Kodály és a pedagógia
okt. 9. Kodály 135 X/4. rész - Kodály, a zeneszerző
okt. 16. Kodály 135 X/5. rész - Kodály egyházzenéje
okt. 23. Kodály 135 X/6. rész  - Kodály az operaszínpadon
nov. 20. Kodály 135 X/7. rész - Kodály oratóriumai
nov. 27.Kodály 135 X/8. rész - Kodály zenekari művei
dec. 4. Kodály 135 X/9. rész - Kodály kamarazenéje
dec. 11. Kodály 135  X/10. rész - Kodály, az ember
dec. 25. Válogatás Kodály karácsonyi műveiből
(folyt.)



2017. augusztus 31., csütörtök 11:26

Filmzenei és operaműsorokkal, tehetségkutatóval és Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegve készül a Bartók Rádió az őszi műsorrendre (2. rész)
    Budapest, 2017. augusztus 31., csütörtök (OTS) -

    
Mikrofonpróba egy-két-há - műsorvezetői tehetségkutató a Bartók Rádióban

Kodály Zoltán életműve mellett a Bartók ezen az őszön műsorvezetői tehetségkutatót is indít Mikrofonpróba címmel: a cél megtalálni azt a tíz aspiránst, aki kedvet érez ahhoz, hogy egy értékeket közvetítő rádiónál legyen műsorvezető.  Ehhez csupán annyi szükséges, hogy rajongjon a komolyzenéért, valamint hogy legyen megbízható és alapos. Feltétel, hogy a pályázók 23 és 40 év közöttiek legyenek, és elküldjék jelentkezésüket egy fényképes életrajz, és egy maximum 3 perc időtartamú bemutatkozó hanganyag kíséretében a mikrofonproba@mtva.hu címre. A jelentkezési határidő: szeptember 22., éjfél.

A 10 legjobb pályázó ősszel a Bartók Rádió élő műsorfolyamában mérheti össze tudását több fordulóban, közülük szakmai zsűri választja ki a döntőbe jutókat. A döntőben majd a rádióhallgatók szavaznak arról, hogy ki lesz a győztes. A nyertes műsorvezető fél évig a Bartók Rádió csapatában és műsoraiban tökéletesítheti tudását.

"Rendkívül fontosak a Bartók Rádió hagyományai, és az a hatalmas tapasztalat és tudás, amellyel a kollégáink rendelkeznek, de számunkra az is elengedhetetlen, hogy folyamatosan meg tudjunk újulni. Keressük a friss hangokat, a fiatalokat, az új műsorvezetőket. Jó lehetőség erre egy műsorvezetői tehetségkutató, a Mikrofonpróba, ezért hirdettük meg ezt a rádiós "játékot". Reméljük, sokan lesznek a komolyzene rajongói közül olyanok, akik a rádiózást is szeretik, és van bátorságuk megmérettetni magukat a Bartók Rádió mikrofonja előtt. Azt érzékeljük, hogy a klasszikus zenének egyre nagyobb tábora van szerte a világon, sorra nyílnak meg a hangversenytermek, rendkívül gazdag a koncertkínálat Magyarországon is, nő a zenei műhelyek száma. A hallgatói igények is növekednek, lépést kell tartanunk a közönséggel, és nyitottnak kell lennünk mindenre, ami érték" - nyilatkozta a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Devich Márton a kezdeményezésről.
Ottmár Dávid és Veisz Gábor tolmácsolásában filmzenei magazin várja a hallgatókat. Szeptember 4-től a Cine-java című műsor a filmtörténet legnagyobb klasszikusainak filmzenéjét tárja hallgatói elé, így a szerkesztő-műsorvezető páros hétről-hétre körbejárja a XX.-XXI. századi mozgókép legnagyobb hatású zeneműveit. Időről-időre klasszikus filmzeneszerzők is bemutatásra kerülnek, megismerhetik munkásságukat, alkotásaikat. A műsorvezetők foglalkoznak a magyar filmtörténettel és a magyar filmművészet aktuális eseményeivel is. A 30 perces műsort minden szombaton a déli híradást követően 12 óra 5 perctől hallgathatják, ismétlés minden szerdán 9.30-kor.

László Ferenc operamagazinnal jelentkezik a magyar közszolgálati adón. Prológ címmel indított műsora az opera műfaja előtt tisztelegve vezeti be hallgatóit a dalművek, daljátékok és zenedrámák rejtélyes, de vonzó világába. Cselekmény és történelmi háttér, irodalmi és zenei párhuzamok, anekdoták és hasznos információk - az opera elkötelezett rajongói és a műfajjal még éppen csak barátkozó érdeklődők számára. A műsor kedd esténként, az operaközvetítéseket megelőzően, azokhoz kapcsolódva és azokat felvezetve kerül adásba: 19 órakor, heti 30 percben.

MTVA Sajtóosztály
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.