OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2017. június 20., kedd 11:01

Átfogó felújítási munkálatok vették kezdetét a kismartoni Esterházy-kastélyban
    Kismarton, 2017. június 20., kedd (OTS) - Az Esterházy-kastély délnyugati tornyának munkálataival az a projekt veszi kezdetét, amely során 2021-ig az egész tető felújításra kerül. Négy etapban mind a négy torony, a folyosó a kandallóval, a korláttal, a díszítőelemekkel, a nap- illetve toronyórával és a hagymatetővel teljeskörűen felújításra kerül.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170620_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170620_004.jpg

A munkálatok során már jónéhány történelmileg érdekes felfedezésre tettek szert a szakemberek, amelyeket a helyreállítási folyamat során felhasználtak. Így például bizonyos történelmi vakolástechnika, az "eltűnt" párkány vagy a díszes bejárat eredeti barokk állapotának visszaállítása.

Amióta a kastély 2010-ben visszakerült saját igazgatásba az Esterházy Vállalatcsoport ingatlanrészlege folyamatos vizsgálatokat folytat az épület állapotával kapcsolatban. Ennek következtében 2016 közepén a homlokzat rossz állaga miatt a látogatók biztonsága érdekében azonnali munkálatok vették kezdetét, mint például egyes párkányrészek vagy a korlát biztosítása. Életbevágó volt ezeknek a megkezdése, mivel a kastély állapota a Burgenland Tartomány bérbevétele alatt jelentősen romlott, hiszen 1969 óta nem tettek semmit az állagmegóvás érdekében. Miután az Esterházy Vállalatcsoport 2010-ben elévülés miatt nem követelhetett a tartománytól kártérítést, így bíróság által megbízott kárszakértőket vont be. A szakemberek megállapították a becsült felújítási költségeket. Az Esterházy Vállalatcsoport igyekezett a Burgenland Tartománnyal egyezségre jutni, hogy elkerülje a hosszú ideig tartó eljárást, és annak - az adófizetők számára is - magas költségeit. Eddig nem érkezett válasz az ajánlatokra.

A most felújítandó délnyugati toronyban található 1692 óta a kastélyharang. I. Esterházy Pál bízta meg Johann Kippo harangöntőt Ausztria legjelentősebb történelmi harangjának elkészítésével, amely a barokk öntvények legszebb darabjainak egyike. 7,3 tonna súlyával Ausztria legnagyobb világi barokkharangjának számít. Utoljára 2014-ben kongatták meg az utolsó Esterházy hercegné, Melinda tiszteletére, amikor a családi kriptába tartó gyászmenet a kastélyhoz ért.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.