OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. május 29., hétfő 11:50

Ipar Napjai 2017 - Hatékonyságnövelő, munkaerő-megtartó tippek - profiktól
    Budapest, 2017. május 29., hétfő (OTS) - Vajon a leglustább embert kell elküldeni a vállalattól? Mi a teendő három év múlva, mikor az Y és Z generáció tagjai lesznek többségben a munkahelyen? Hogyan egyeztethető ez össze az X generációra szabott feltételekkel? Mire jó a smart HR? Lehet a kommunikációt juttatásként adni az alkalmazottaknak? Ezekre a kérdésekre kaphatták meg a látogatók a választ a Login Autonom Kft. szervezte HR Konferencia rendezvényen.

    A Login Autonom Kft. meghívott szakértői, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával közösen május 11-én tartották az Ipar Napjai rendezvény keretein belül a Hová lettek a beosztottjaim elnevezésű HR Konferenciát. Az esemény felvezető előadásában Gabriel A. Brennauer, a kamara ügyvezető elnökségi tagja az idén áprilisban napvilágot látott konjunktúra-felmérés eredményeit is ismertette. Míg a kutatásban szereplő vállalatok a jelenlegi gazdasági helyzettel kapcsolatban optimistábbak, a munkaerőpiaci feltételekben tényleges romlást tapasztaltak. Kiemelkedően romlottak a visszajelzések a képzett munkaerő rendelkezésre állására vonatkozóan: négy résztvevőből hárman elégedetlenek a jelenlegi helyzettel. Ez a vállalatoknál már fennakadásokat okoz a mindennapi termelésben, szolgáltatásban, hosszabb távon pedig veszélyeztetheti a beruházási terveket is.

Vállalati kapcsolatháló
Nem mindig a leglustábbnak tartott embert kell az elbocsátandók listájára tenni, elképzelhető, hogy ez a személy kisugárzásával, kommunikációs készségével járul hozzá a csapat sikeréhez, ő az a mókamester a közösségben, aki a munkás mindennapokat élhetővé teszi. Hogy az adott szervezeten belül ki milyen szerepet tölt be, azt a kapcsolatháló elemzésével lehet pontosan feltárni, melyhez a MTA Társadalomtudományi Központnak Recens kutatócsoportjának tagjai tudnak segítséget nyújtani. Az érdeklődő cégek a http://recens.tk.mta.hu/ weboldalon csatlakozhatnak a folyamatban lévő kutatáshoz, mely ingyenesen feltárja a szervezeti kapcsolatokat, cserébe a kutatók értékes információhoz jutnak - derült ki Pápai Boróka és Bodor-Eranus Eliza előadásából.

Három év múlva, 2020-ban az Y és a Z generáció tagjai lesznek a többségben a munkahelyen, miközben a cégek jó esetben X generációsak. Ez azt jelenti, hogy elfogadják a hierarchiát, megvannak a lefektetett szabályok, fontos a tekintélytisztelet, rugalmatlan a szervezet. A háromgenerációs munkahely kihívásait Salamonné Maráczi Erika, a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. szakképzési vezetője ismertette. A generációs feszültségeket úgy tudjuk oldani, ha több generáció számára ösztönző eszközöket vetünk be. Ezek az anyagi jólét, stabil munkahely, érdekes, kihívást jelentő munka biztosítása, tapasztalatokat, kapcsolatokat kívánó feladatok kitalálása vagy egyszerűen a megbecsülés, biztonság megteremtése.

Proaktív, smart HR
A smart HR megoldások korát éljük, amikor a munkaerőhiány kérdéseit hatékonyság növeléssel akár három hónap alatt is orvosolhatjuk - derült ki Otti Csaba és Fehér András, a Login Autonom Kft. ügyvezetőinek előadásából. Nem kell rögtön a munkaerőpiachoz fordulni, mikor új termelői kapacitást keresünk. Ha például nyilvántartjuk dolgozóink kompetenciáit, akkor kiderülhet, hogy csak a feladatok újraosztására van szükség ahhoz, hogy el tudjuk végezni a plusz feladatokat. A HR-t segítő okos megoldások bevezetésével a HR munkatársak hatékonyabban végzik el mindennapi feladataikat. A csökkenő adminisztráció hatására az interperszonális kapcsolatokra több idő jut, ez elégedett, motivált munkatársakhoz vezet. A motivált munkaerő pedig hatékonyan dolgozik az üzleti célok eléréséért. A smart HR megoldások  bevezetik a kompetencia alapú HR-t, lehetővé teszik a tevékenység alapú beosztástervezést, könnyebbé válik a produktivitás mérése, a dolgozói hálózatelemzéssel feltérképezhetőek a formális és informális munkahelyi kapcsolatok, a predktív analitika eszközei pedig a jövőbeli problémákat jelzik előre.

Kommunikáció, egészség, fejlesztés is juttatás
A kommunikáció is egy fontos juttatás a munkavállalónak - derült ki Mezriczky László, az Inspiro Consulting ügyvezető igazgatójának előadásából. A HR a vállalati versenyképesség fontos tényezőjévé válik, a marketing, a kommunikációs szempontok, és a munkáltatói márkaépítés előtérbe kerülnek. A szakember szerint tudatos, stratégiai megközelítéssel érhetünk el hatékony reakciót, majd ez váltható fel egy proaktív HR munkával.

Nemcsak tréningekre, szakmai konferenciákra kell elküldeni munkatársunkat azért, hogy motivált és hűséges alkalmazott legyen. Mindemellett a munkavállalók egészségi állapotára is figyelmet kell fordítani - derült ki Horváth Emil vállalati egészségfejlesztő előadásából. A munkahelyi egészségfejlesztő programok szerteágazóak, a szűrőprogramoktól egészen a wellbeeing rendezvényekig mind-mind fontosak kollégáink egészsége szempontjából.

A kitűzött célok eléréséhez a kulcspozícióban lévő vezetők szervezeti fejlesztése jelent hatékony megoldást - mondta előadásában Nagy Andrea, a Parrish & Crawler International szakmai igazgatója.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.