OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. március 17., péntek 14:05

Robbantás a körúton, terror, Lavrov a mosdóban: kétéves az M1 (1. rész)
    Budapest, 2017. március 17., péntek (OTS) - Éppen két éve március 15-én alakult át az M1 napi aktuális hírcsatornává. Az adó Magyarországon egyedülálló módon élő hírkövetéssel és helyszíni bejelentkezésekkel jelentkezik nap mint nap. A minta a tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete volt.

    Az M1 két éve minden nap a legfrissebb események közvetítésével jelentkezik, a csatorna munkatársai fáradhatatlanul szállítják nézőknek az ország és a világ történéseit. A feladat nem könnyű, hiszen az események sodrásában is higgadt és pontos munkára van szükség ahhoz, hogy a nézőkhöz jól feldolgozott, érthető és követhető információk jussanak el; legyen szó váratlan terrortámadásról vagy a semmiből érkező katonai puccsról, hogy csak néhány olyan eseményt említsünk az elmúlt két évből, amikor az M1-nek köszönhetően az ország az első sorból követhette, hogy mi történik a világban. Ennek a munkának kulcsfigurái az M1 műsorvezetői, akik a képernyőn tulajdonképpen közvetlen kapcsolatot tartanak a nézőkkel.

"Mindig különleges izgalmakat jelent számomra, ha egy sztori percről-percre, voltaképpen az orrom előtt fejlődik és bontakozik ki. Az ilyen események rendkívül inspirálóan hatnak rám szakmailag. Kezdetben csak részinformációk, vagy meg nem erősített hírek érkeznek, majd a folyamatosan érkező értesülések a megszakítás nélküli tájékoztatás során a nézők szeme láttára állnak össze egyetlen, hiteles egésszé" - összegezte az M1 műsorvezetője, Németh Balázs, hogy mi lelkesíti leginkább a megterhelő feladatokban. Balázs valódi csúcstartó a műsorvezetők között rekordhosszúságú műsorvezetéseivel. Nem egyszer kellett végigvezetnie egy egész éjszakát a híradó asztalanál. Ő volt szolgáltban, amikor 2015-ben a Keleti pályaudvaron összegyűlt migránsok csapata elindult az osztrák határ felé az M1-es autópályán. Ő vezette a műsort a párizsi terrortámadás alatt is, amikor a város több pontján lövöldöztek a terroristák. A 2016-os nizzai kamionos támadás idején is őt láthatták a nézők, sőt az egy nappal későbbi törökországi katonai puccskísérlet is a stúdióban érte - Németh Balázs akkor is egész éjszaka tájékoztatta az M1 nézőit. Egyedülálló teljesítmény ez a magyar televíziózásban.

Meszes Boglárkának is szép számmal jutott a rendkívüli híradásokból az elmúlt két évben. A hírcsatorna nézői az ő "vezényletével" informálódhattak többek között a müncheni, a brüsszeli, illetve a berlini merénylet részleteiről, de a tragikus kimenetelű veronai buszbaleset éjszakáján is ő ült a stúdióban. Munkájában leginkább azt élvezi, hogy az M1 technikai megoldások terén is mindig valami újdonsággal rukkol elő.

"Büszke vagyok az olyan technikai újítások bevezetésére, amelyek igazán előkelő szakmai fénybe helyezték a közszolgálati csatornát: elég csak azokra 3D-s grafikákra gondolni, amelyeket például az Oscar-gála, vagy éppen az embertelen forrósággal tomboló nyári időjárás kapcsán alkalmazott az M1" - hozott néhány példát a műsorvezető.

Extrém időjárás

Az időjárásjelentés, azt gondolnánk, kevésbé stresszes műfaj az M1-en, de Tóth Tamás meteorológus létére többször is megizzadt már a kamerák előtt. "Extrém bakim nem volt, remélem, hogy így is marad" - mondta el Tóth Tamás a csatorna meteorológusa, visszaemlékezve az elmúlt két évre. Kiemelte, hogy azért voltak necces pillanatok, általában zakók hiányából fakadóan.

"Általában az utolsó fázisban, a mikrofon felrakásánál derül ki, ha ottfelejtettem valahol a zakómat. Ilyenkor két-három percem van, hogy bejárjam a helyeket, ahol korábban voltam, melyek természetesen mind az emeleten vannak, amit ugye a lépcsőn a leggyorsabb elérni. Ugyanakkor a nézők nem láthatják, hogy az ember levegő után kapkod! Mindkét esetben sikerült azért nagyjából úgy elmondanom a szövegemet, hogy nem látszott rajtam a sprint, de kénytelen voltam rövidebbre vágni a mondókámat, mert a végére már majd megfulladtam" - mesélt sajátos kalandjairól Tóth Tamás.(folyt.)



2017. március 17., péntek 14:05

Robbantás a körúton, terror, Lavrov a mosdóban: kétéves az M1 (2. rész)
    Budapest, 2017. március 17., péntek (OTS) -

    A riporter élete nem nyaralás, bár néha forró a helyzet

Beregi Balázs korábban híradó szerkesztőként dolgozott, majd a megújult M1 és M2 indulásakor csatlakozott ahhoz a csapathoz, mely Orbán Viktor útjairól tudósítja a közmédiát. "Havi rendszerességgel utazunk külföldre, amiről általában azt gondolják az emberek, hogy ez azt jelenti, hogy világot látunk, nyaralunk. Az igazság azonban az, hogy nem tudunk elszakadni a reptér-szálloda-esemény tengelytől. Sokszor csak annyit látunk egy városból, amennyit a taxi ablakából sikerül elcsípnünk" - mesélte a hirado.hu-nak Beregi Balázs, aki hozzátette, hogy a komoly szervezőmunka és a profi technikai háttér teszi lehetővé, hogy a munkáját hatékonyan végezze, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy elsőként, élőben tudósítsa a nézőket egy-egy külföldi, vagy belföldi eseményről.

Az M1 Híradójának külpolitikai rovatvezetője, Bende Balázs már 15 éve dolgozik a közmédiában, hosszú pályafutásából mégis egy tavalyi esetet emel ki, a teréz körúti robbantást. "A Híradó információs irodája, az úgy nevezett newsroom addigra már szinte teljesen kiürült, én pedig arra készültem, hogy az idegennyelvű hírműsorokat a vezérlőben ülve koordináljam. Ekkor futott be a hír a robbanásról, sőt egy kvázi csodával határos telefonhívás is: a vonal túlvégén az angol nyelvű híradók egyik műsorvezetője, Tóth Hajnalka jelentkezett be, aki elmondta, hogy éppen a Nyugati pályaudvar környékén van. Hajnalka elindult a helyszínre, Balázs pedig egy munkatársára bízta a  szerkesztői feladatokat, lerohant a kameratárba, beszerzett minden szükséges felszerelést, kiviharzott az MTVA székházából, és meg sem állt az Oktogonig, ahol minden konkurens médiumot megelőzve tudósítottak Hajnalkával a robbantás helyszínéről. "Ha akció van, egyetlen suszter sem maradhat a kaptafánál, vagyis ha lehetősége nyílik rá, egy külügyi szerkesztőnek is ki kell bújnia a skatulyából" - emlékszik a mozgalmas estére Bende Balázs.

Mészáros László vezető riporter többek között a miniszterelnök bel- és külföldi útjairól tudósít. Filmbe illő jeleneteket idézett fel az elmúlt két évből. "Munkánkból kifolyólag rengeteget utazunk külföldre, s gyakran találkozunk olyan szituációkkal, melyek idegenek az európai kultúrkörtől. Bejrútban például, miután kimerészkedtünk a komolyan védett szállodánkból, azzal szembesültünk, hogy minden sarkon AK-47-es gépkarabélyokkal felfegyverzett katonák állnak. Az egyikük odajött és közölte: jobb lenne, ha szednénk szépen a lábunkat és azonnal visszamennénk a szállodába, mert különben lehet, hogy a reggeli tojásrántottát már nem tudjuk majd elfogyasztani" - idézi fel az egyik kalandját. A riporter egyike azon keveseknek, akik Putyin dácsájában is jártak. "Egészen szürreális jelenet volt, amikor egyszer csak összefutottam az orosz külügyminiszterrel ott, ahová még Lavrov is gyalog jár" - emlékezett karrierje egyik legfurcsább eseményére Mészáros László.

A csatorna első két éve rendkívül mozgalmasan telt, a világ nem áll le, ezért az M1 sem állhat le. A felkészült riporterek és a gyakorlott technikai személyzet, a modern műszaki megoldások a következő években is garantálják, hogy a nézők továbbra is a legmagasabb szintű tájékoztatást kapják, ha az M1 adására kapcsolnak.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.