OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. január 27., péntek 13:20

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem (AUB), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) közös közleménye a nemzeti felsőoktatási kiválóságról szóló 24/2013. (II. 5.) Korm. rendelet kapcsán
    Budapest, 2017. január 27., péntek (OTS) - A tegnapi napon az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kiemelt egyetemi minősítésével kapcsolatban téves állításokon alapuló hír jelent meg a médiában és a közösségi oldalakon.

    A három kérdéses egyetemet - a Kormány határozata értelmében -, a 2013-2016 közötti minősítési időszakra, a nemzeti felsőoktatási kiválóságról szóló 24/2013. (II. 5.) Korm. rendelet kiemelt felsőoktatási intézménnyé minősítette.

A kiemelt felsőoktatási intézménnyé minősítés meghatározott, 4 éves időszakra vonatkozik, a periódus lejártakor a határozat visszavonásra kerül. Az eljárás semmilyen szempontból nem minősíti az érintett egyetemek tevékenységét. Ezzel párhuzamosan a kiemelt egyetemek kinevezése mostantól átkerült miniszteri hatáskörbe: tehát más keretek között, de a jövőben is folytatódik az elmúlt három év során rendkívüli sikereket felmutató kiválósági program.

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem (AUB), valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) az illetékes miniszter tavaly december 30-i döntése alapján (65101-3/2016. EMMI határozat) továbbra is kiemelt felsőoktatási intézmény, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) kiemelt kormányzati beruházás keretében zajlik a campusfejlesztés.

Háttéranyag

A 2016. évi LXXX. törvény módosította az Nftv. 10. §-ban meghatározott, a felsőoktatási intézmények kiemelt minősítésére vonatkozó feltételeit. A szabályozás egyszerűsödött, és 2017. január 1-jétől a miniszter - elvonva ezzel a Kormány szabályozási és döntési felhatalmazását - nyilváníthat kiemeltté egyedi határozatával felsőoktatási intézményeket, nemzetközi szerződésben foglaltak szerint.

A törvényi felhatalmazás hatályon kívül helyezésével megszűnt a nemzeti felsőoktatási kiválóságról szóló 24/2013. (II. 5.) Kormányrendelet felsőoktatási kiválóságra vonatkozó rendelkezéseinek jogalapja, ennek megfelelően azokat 2017. január 1-jétől hatályon kívül helyezték. A Kormány kiemelt felsőoktatási intézménnyé minősítéséről szóló 1028/2017. (I. 24.) számú határozatának visszavonásáról szóló határozata olyan jogtechnikai jogalkotásnak tekinthető, amellyel a megváltozott törvényi, illetve jogszabályi környezetnek tett eleget, az nem értelmezhető a Kormánynak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem  valamint az Andrássy Egyetem teljesítményére vonatkozó döntéseként.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.