OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. január 18., szerda 11:41

Az Association of International Certified Professional Accountants sürgeti a dél-afrikai könyvvizsgálói szabályozó hatóságot, hogy utasítsa el az alkalmazandó könyvvizsgáló cégek kötelező váltogatását előíró tervezetet
    New York és London, 2017. január 18., szerda (Business Wire/OTS) - Az Association of International Certified Professional Accountants (Nemzetközi Bejegyzett Könyvvizsgálók Szövetsége, a továbbiakban "a Szövetség") határozottan ellenezte Dél-Afrika Független Könyvvizsgálói Szabályozó Testületének (Independent Regulatory Board for Auditors [IRBA]) azt a tervezetét, amelyben a Testület kötelezni kívánja a könyvvizsgálót alkalmazó szervezeteket arra, hogy adott időközönként váltsanak könyvvizsgálót.

    Az IRBA konzultációs dokumentumára reagálva a Szövetség, amelynek számos nagyvárosban, köztük Johannesburgban, Colombóban, Kuala Lumpurban, Londonban, New Yorkban és Shanghajban is működnek irodái, levelében a következőket írta: A kötelező könyvvizsgálóváltás "előre láthatólag negatív hatást gyakorol a könyvvizsgálat minőségére, eredményeként koncentrálódik a piac, mivel csökkenni fog a könyvvizsgáló cégek száma, és a szakma átalakulását ez az intézkedés inkább gátolja, mint elősegíti."

A levél, amelyet a Szövetség vezérigazgatója, Barry C. Melancon, mérlegképes könyvelő, okleveles nemzetközi vezetői könyvelő írt alá, tartalmaz egy elemzést is a szakma képviselőinek véleményét alátámasztó legfontosabb tényezőkről. A levél rámutat, hogy a kötelező könyvvizsgálóváltás:
     - Negatív hatást gyakorol a könyvvizsgálat minőségére
     - Az intézményi tudás hanyatlását és a tapasztalatszerzés ellehetetlenülését eredményezi
     - Korlátozza a könyvvizsgálók szakosodását
     - Csökkenti a rendelkezésre álló erőforrásokat
     - Fokozhatja a könyvvizsgálati piac koncentrálódását
     - Addicionális költségek felmerülését okozhatja
     - Korlátozza a könyvvizsgáló bizottságot abban, hogy eldöntse, melyik a legmegfelelőbb könyvvizsgáló cég az adott vállalat számára
     - Csökkenti a megfelelő szakemberek alkalmazásának és megtartásának esélyét

"A Szövetség úgy véli, a fent felsorolt tényezők mindegyike alátámasztja azt, hogy a kötelező könyvvizsgálóváltásra vonatkozó tervezetet el kell utasítani" - olvasható a levélben. "Egyértelmű, hogy egyes szabályzási környezetekben, ahol bevezették a kötelező könyvvizsgálóváltást, annak vélt előnyei nem érvényesültek, ezért a gyakorlat további alkalmazását kezdik megkérdőjelezni, illetve beszüntetni. A kötelező könyvvizsgálóváltás lehetetlenné teszi a könyvvizsgáló bizottság számára, hogy betöltse legfontosabb szerepét, azaz, hogy az igazgatótanáccsal együtt felügyelje a vezetőség tevékenységét, és gondoskodjon arról, hogy a befektetők védelme érdekében a vállalat a legmagasabb minőségi színvonalú könyvvizsgálati szolgáltatásokat vegye igénybe."

Arra a következtetésre jutva, hogy a kötelező könyvvizsgálóváltás nem áll a köz érdekében, hátrányosan befolyásolja a könyvvizsgálat minőségét, jelentős költségeket róna a vállalkozásokra és a részvényesekre anélkül, hogy ezzel egyenértékű előnyöket hozna, a gazdaságra romboló hatást gyakorolna és egyéb negatív következményekkel járna, a Szövetség arra kéri az IRBA-t, hogy ne írja elő a kötelező könyvvizsgálóváltást.

Amit az Association of International Certified Professional Accountants-ról tudni kell…

Az Association of International Certified Professional Accountants (Nemzetközi Bejegyzett Könyvvizsgálók Szövetsége, a továbbiakban "a Szövetség") egyesíti az American Institute of Certified Public Accountants (Okleveles Könyvvizsgálók Amerikai Intézete, AICPA) és a The Chartered Institute of Management Accountants (Okleveles Vezetési Számviteli Könyvelők Intézete, CIMA) erőit annak érdekében, hogy lehetőségeket kínáljon az embereknek, növelje az emberek, vállalkozások és gazdaságok bizalmát és gazdasági jóllétét világszerte. A szervezet, amelynek 650000 tagja van (ideértve mérlegképes könyvelést vagy vezetői számvitelt tanuló diákokat is), igyekszik az aktuális és vitatott gazdasági kérdésekben a köz érdekeit képviselni és előtérbe helyezni a vállalkozások fenntarthatóságát. A széles hatókörű, szigorú szabályokat alkalmazó és jelentős erőforrásokkal rendelkező Szövetség öregbíti a mérlegképes könyvelők, okleveles nemzetközi vezetői könyvelők és a számviteli és pénzügyi szakemberek hírnevét, elősegíti alkalmaztatásukat és hozzájárul szakmai tudásuk bővítéséhez világszerte.

Tekintse meg az eredeti közleményt a következő internetes címen: businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20170116005079/en/

Kapcsolat:
Association of International Certified Professional Accountants
Jay Hyde, +1 202-434-9266
Jay.hyde@aicpa-cima.com
vagy
Damian Kerr, +44 (0)7964 423608
Damian.kerr@aicpa-cima.com

Forrás: Association of International Certified Professional Accountants

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.