OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2017. január 11., szerda 10:08

EUROSPINE: SMS-nyak - az új generációk globális betegsége
    Budapest, 2017. január 11., szerda (APA/OTS) - Manapság az egyik legnépszerűbb ajándék az okostelefon. A közelmúltbeli ünnepek során sok ezer ilyen hasznos elektronikus eszközzel lepték meg az emberek szeretteiket, hiszen telefonra mindegyikünknek szüksége van és úgy tűnik, az életünk függ ettől az állandó társtól, amely számos különféle módon kapcsolódik az emberi testhez: megbújik a zsebünkben, a retikülünkben vagy ügyesen összeköti a vállunkat és a fülünket. Ez utóbbi használati mód meglehetősen hamar érezteti a telefonáló közérzetére gyakorolt hatását, hiszen egy idő után igen fárasztóvá válik ez a testtartás, és nem csak a fülünk lesz kényelmetlenül meleg, hanem a nyakunk is nyilallni kezd. És bár a vörös fül nem olyan probléma, amely munkát adna a gerincgyógyászoknak, a túlzott okostelefon-használat egy másik következménye azonban annál inkább: ez az ún. "SMS-nyak".

    Az SMS-nyak kifejezés annak a fájdalomnak és esetleges gerincbántalomnak a leírására használatos, amelyet az okoz, hogy hosszabb időn át folyamatosan lehajtva tartjuk a fejünket, amikor a kezünkben tartott mobiltelefon, tablet vagy egyéb vezeték nélküli elektronikus eszköz képernyőjét nézzük. A probléma fizikai oka rendkívül egyszerűen megmagyarázható: az emberi fej 5 kg súlyú is lehet, és amikor a fejünket gyakran akár 60 fokos szögben lehajtva fixírozzuk elektronikus eszközeink képernyőjét, a nyak izmainak 5-szörös súlyt kell megtartaniuk. Így a fej megváltozott helyzete és a gravitáció következtében a nyaki izmokra nehezedő nyomás meghaladhatja a 25 kilogrammot is. Váll- és nyakizmaink tehát emiatt a kényelmetlen fejtartás miatt fokozott megterhelésnek vannak kitéve, amelynek hosszú távú következményei közt szerepel az idővel egyre súlyosabbá váló nyakzsibbadás, nyakfájdalom, a nyaki izmok merevsége és a fejfájás.

Ennek a problémának a kiküszöbölése érdekében Margareta Nordin professzor asszony, az EUROSPINE elnöke azt ajánlja, hogy a nap folyamán gyakran tegyük le mobil eszközeinket a kezünkből, nyújtogassuk a nyakunkat, és figyeljünk arra, hogy pihentessük a fejünket. Thomas Blattert professzor, az EUROSPINE titkára ezt azzal egészítette ki, hogy "az SMS-nyak tüneteire feltétlenül oda kell figyelni, mert a probléma egyre elterjedtebb, és mert az SMS-nyak elsősorban a fiatalabb, egyébként egészséges generáció körében fordul elő". Ezért az EUROSPINE azt javasolja, hogy rendszeresen tornáztassuk a nyakizmainkat, hogy azok megerősödjenek, és így kevesebb terhelés érje a gerinctáji és a hátizmokat.

A több mint 1000 taggal rendelkező EUROSPINE Európában a gerincgyógyászok és a gerincbetegségekkel foglalkozó szakorvosok legnagyobb nemzetközi képviseleti szervezete. Az EUROSPINE bejegyzett non-profit egészséggondozó szervezet, amelynek célja a gerinccel kapcsolatos összes szakterületen a tudományos kutatások elősegítése, a betegek tájékoztatása és ismereteik bővítése. További információkért kérjük, látogassanak el a következő internetes címre: www.eurospine.org

Sajtókapcsolat és interjúkérés:
Conny Schmutzer
Head of Communications
EUROSPINE, the Spine Society of Europe
media@eurospine.org
+41445864888
www.eurospine.org/press
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.