OTS Üzleti Sajtószolgálat
2021. december 6. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. december 21., szerda 09:14

Szenzációs filmlelet - előkerült a NAGYVÁROS ZSIDÓK NÉLKÜL/ Az 1924-ben készült osztrák némafilm előrevetíti a holokausztot
    Bécs, 2016. december 21., szerda (APA/OTS) - Tavaly egy párizsi bolhapiacon véletlenül előkerült az osztrák filmtörténet talán egyik legfontosabb, végképp elveszettnek hitt némafilmjének, a NAGYVÁROS ZSIDÓK NÉLKÜL-nek jónéhány filmkockája, amelyet azután a Film Archive Austria azonnal meg is vásárolt.

    Az 1924-ben Bécsben forgatott film, amely a zsidó író és publicista, Hugo Bettauer regényéből készült, hátborzongatóan pontos vízió arról, hogyan szegényedik el egy város kulturálisan és gazdaságilag egyaránt, miután elűzik zsidó lakosságát.

Az újonnan előkerült filmkockák lehetővé teszik, hogy végre teljes egészében megtekinthető legyen az eredeti film, és ezzel gyökeresen más megvilágításba helyezik az eddig csak töredékesen ismert történetet. Ez idáig ismeretlen jelentek kerültek most elő a zsidók életéről egy olyan társadalomban, amelynek vezetői már megkezdték a zsidógyűlölet magvainak elhintését. A két világháború közti Bécs mesterségesen gerjesztett antiszemitizmusát ábrázoló képsorok révén az eddiginél sokkal élesebben rajzolódik ki a film politikai üzenete.

Előrehaladott koruk miatt azonban a korábban elveszettnek hit, igen gyúlékony, nitrát alapanyagú filmtekercsek a bomlás jeleit mutatták. Gyorsan kellett tehát cselekedni, hogy a film megmenthető legyen egy biztonsági negatívra való átmásolással. Ezután el kellett végezni a restaurálását, majd pedig az újonnan felfedezett filmkockákat be kellett illeszteni a már meglévő verzióba. Mivel az állami források nem bizonyultak elegendőnek a film megőrzését célzó sürgős munka költségeinek fedezésére, a filmtörténeti kuriózumnak számító NAGYVÁROS ZSIDÓK NÉLKÜL megmentése érdekében a Film Archive Austria elindította az Ausztria történelmében ez idáig legjelentősebbnek számító kulturális célú közösségi gyűjtőakcióját. A december 10-én lezárt kampány rendkívül sikeres volt. A több mint 86000 eurót adományozó mintegy 700 támogató segítségével lehetővé vált a film megóvása az enyészettől.  

A restaurálás befejeztével a film, amely az utoljára 90 évvel ezelőtt vetített eredeti verzió pontos mása, 2017 őszének vége felé kerül bemutatásra, és a NAGYVÁROS ZSIDÓK NÉLKÜL központi szerepet kap majd egy, a Film Archive Austria által szervezendő kiállításon is. A Metro Kinokulturhaus-ban 2017 őszén megnyíló látványos show a filmművészet és a zsidó kultúra kapcsolatát mutatja be az 1918-1938 közti időszakban.

Sajtófotók: www.filmarchiv.at/presse

Kapcsolattartó:
Filmarchiv Austria
Larissa Bainschab  
00436643883013  
presse@filmarchiv.at  
Obere Augartenstraße 1e
1020 Vienna, AUSTRIA    
www.filmarchiv.at
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.