OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2016. október 27., csütörtök 10:45

Meghívó - Emléktábla-avatás
    Budapest, 2016. október 27., csütörtök (OTS) - A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár tisztelettel meghívja Önt 2016. november 4-én 9 órára emléktábla-avatásra. Az emléktáblát a Nemzeti Parasztpárt 1956. október 31-i újraalakulása Petőfi Párt néven a Mezőgazdasági Múzeumban eseményre emlékezve helyezzük el a múzeum főbejáratánál

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20161027_001.jpg

Időpont: 2016. november 4., 9 óra
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, főbejárat melletti főlépcső, Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

A vendégeket köszönti: Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója
Avatóbeszédet mond: Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára

A Magyar Szabadság Éve és a Mezőgazdasági Múzeum

A Vajdahunyadvár 1956. október 31-én délután 14 órától történelmi eseménynek volt helyszíne. S. Szabó Ferenc, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, aki 1944-től az Ideiglenes Nemzetgyűlés parasztpárti tagja, és a Nagy Imre vezette Földművelésügyi Minisztérium államtitkára volt, meghirdette a Nemzeti Parasztpárt újjáalakuló gyűlését a múzeum épületében.

Az eredetileg a Mezőgazdasági Múzeum tanácstermébe tervezett gyűlésre akkora tömeg érkezett, hogy az épület elé kellett áthelyezni a rendezvényt. A Magyar Rádióban közzétett felhívásra még a Balatonról is érkeztek, ráadásul gyalog!

Az 1945-ben 170 ezer taggal rendelkező párt balszárnya a kommunistákkal való alkudozás során kibuktatta a vezetésből Kovács Imre alelnököt és Farkas Ferencet, a párt gazdasági osztályának irányítóját. Utóbbi lett a főtitkára az október 31-én megalakult új pártnak. Az új vezetőségbe bekerült még Bibó István könyvtáros, S. Szabó Ferenc múzeumigazgató, Kurucz János és Hódi Sándor földművesek, Szigethy Attila, a Győr-Sopron megyei Nemzeti Bizottmány elnöke.

A gyűlés fő szónoka, a kommunista diktatúra ellen 1950-ben írt Egy mondat a zsarnokságról című vers ismert költője, Illyés Gyula volt. Az ő javaslatára írókból álló tanácsadó testületet választottak a Petőfi Párt vezetősége mellé. Köztük volt Reményik Zsigmond, Szabó Lőrinc, Tamási Áron, Németh László és az Írószövetség elnöke, az október 23-án kitört forradalom Bem téri szónoka, Veres Péter is. A Petőfi Párt néven újjáéledt politikai közösség Bibó Istvánt és Farkas Ferencet delegálta Nagy Imre forradalmi kormányába.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.