OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2016. szeptember 22., csütörtök 09:05

KONTAKT - Keleti Éva fotói
    Budapest, 2016. szeptember 22., csütörtök (OTS) - KONTAKT - Keleti Éva fotói címmel szeptember 22-én nyílik a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása. A kiállításban a Prima Primissima Díjjal kitüntetett, érdemes és kiváló művész fotográfus művészekről készített, eddig kiállításon nem szerepelt 85 felvétele látható. A fotográfiák eredeti negatívjait és diáit Keleti Éva 2015-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20160922_001.JPG

Keleti Éva szakmai életútja három nagy részre tagolható: az első harmadban a Magyar Távirati Iroda fotográfusaként dolgozott, majd 1976-tól képszerkesztő, szerkesztő és fotográfus a meghatározó fontosságú kulturális lapnál, az Új Tükörnél, később a Színházi Életnél. Megszűnésük után képügynökség vezető. Mindeközben fokozatosan vált a magyar fotográfiai közélet meghatározó alakjává - többek megfogalmazása szerint - a magyar fotográfia nagyasszonyává. Munkássága elsősorban a magyar kulturális élethez, kiemelten a magyar színházi fényképezéshez köthető. Mára már ikonná vált felvételeinek sokaságát őrzi az MTVA-MTI hatalmas archívuma.

2015-ben Keleti Éva munkássága második korszakának, 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit - nagy többségük egyetlen egyszer sem publikált - a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. Az 1226 riport több mint kilencvenezer kockából áll! Gazdag tárháza a rendszerváltást megelőző és követő éveknek, amelynek jelentősége az idő múltával csak egyre növekedni fog, hiszen a múzeum újra és újra előveszi majd, értelmezi és különféle utakon a közönség számára láthatóvá, megismerhetővé és ismertető erejűvé teszi e felvételeket. Ma még feltáratlan információk lesznek megismerhetőek, a felvételek történeti, fotótörténeti kapcsolatai lassan bontakoznak majd ki, az egymást követő korszakok vizsgálódó szeme, kíváncsisága, érdeklődése mentén.

Keleti Éva szeretetteljes, a szépet kereső, az alkotót és alkotását tisztelettel megörökítő művészi felvételei kincsek az utókor számára. "Izgalmasak a képek - történelmet lehetne tanítani a tanulmányozásukkal!" - írta egy látogató 2011-ben rendezett kiállításának vendégkönyvébe. Mi is így gondoljuk, s teszünk majd érte!

KONTAKT - Keleti Éva fotói
A Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása
Kurátor: Szarka Klára fotótörténész, az életmű gondozója
Múzeumi kurátor: Lengyel Beatrix történész-muzeológus

Helyszín: Pulszky-terem Időpont: 2016. szeptember 22-től november 20-ig

Kísérőrendezvények:
Keleti Éva tárlatvezetései: 2016. szeptember 24., október 1., október 29., november 12., november 19., 11 óra
Celeb vagy csillag? Zétényi Lili, a La Femme főszerkesztője beszélget Keleti Évával és a portrékon is szereplő színművészekkel az 1980-as évek magyar színházainak csillagairól, sztárkultuszáról.
Finisszázs, meglepetés filmvetítéssel: 2016. november 20.
A változás jogát fenntartjuk!  Kérjük, kövesse weboldalunkat figyelemmel:
http://mnm.hu/hu/programok

Információ:
Berényi Marianna - berenyi.marianna@hnm.hu, +36 30 788 7552
Szily Marianna - szily.marianna@hnm.hu, +36 30 479 7263

https://www.mnm.hu
https://www.facebook.com/nemzetimuzeum
tel: + 36 1 327 77 73
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.