OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. július 27., szerda 10:05

A Múzeumkert minden értelemben zöldebb lesz
    Budapest, 2016. július 27., szerda (OTS) - 2016. július elsejétől nem parkolhatnak autók a Múzeumkertben, azaz a Nemzeti Múzeumot körülölelő park ismét teljes egészében a látogatóké. Az intézmény új főigazgatójának, Varga Benedeknek az első számú intézkedése jelképes: az elkövetkezendő időszakban a kormányzat támogatásával egyre több olyan beruházás valósulhat meg, amelynek köszönhetően a VIII. kerület szívében érezhetően növekedik a zöldfelület aránya.

    "A Múzeumkert mint történeti közpark átfogó, a hagyományt sokoldalú fejlesztési eszközök segítségével szolgáló rehabilitációja" tárgyú ötletpályázat résztvevőinek a héten, július 18-ig kellett postára adniuk terveiket. Az eredményhirdetésre, a díjak átadására 2016. augusztus 29-én 11 órakor kerül sor. A pályázat rendkívül időszerű, hiszen az utóbbi évtizedekben a Magyar Nemzeti Múzeum kertje különféle beavatkozások nyomán elveszítette egységes arculatát. A múzeumépület felújítása után mind sürgetőbbé vált a kertrekonstrukció. A pályázati kiírás alapkoncepciója szerint a XIX. századi épített környezetbe simuló, ahhoz illeszkedő tervekre van szükség, amely az ún. történeti kert, a Petz Ármin-féle angol-kert felidézését jelenti. A rekonstrukció tartalmilag legfontosabb feladata a növényzet megújítása, amely mellett a Múzeumkert pihenő, rekreációs jellegét meg kell őrizni, illetve sokszínűbbé kell tenni. A Kertészház a főépülettel harmonizáló klasszicista megjelenésével éppúgy megőrzendő érték, mint a szobrok, amelyek meghatározzák a hely különleges hangulatát.

A józsefvárosi Palotanegyed zöldfelületeire is hatással lesznek azok a tervek, amelyeket a 2016. július 21-én a Magyar Közlönyben megjelent határozat is támogat. Eszerint a Magyar Rádió volt épületegyütteséből a Pollack Mihály téri Károlyi-palota, az Esterházy-palota (a rádió Márványtermeként ismert) valamint a Bródy Sándor utcában található Stúdiópalota hasznosítását átgondolva szeptember 30-ig kell elkészülnie az "Új Nemzeti Múzeum" koncepciójának. Ugyaneddig kell dönteni a Pollack Mihály térre néző rádió-irodaépület és -üzemépület lebontásához szükséges intézkedésekről is. Ez utóbbiak ugyancsak a zöldfelületek bővülését jelentik majd, összhangban a kormányhatározattal. A tervek középpontjában a Múzeumkert és a Pollack Mihály téri paloták mögötti terület parkosítása, fák telepítése, a közönség felé forduló, modern Magyar Nemzeti Múzeum megteremtése áll. A Múzeumkert fáit semmilyen veszély nem fenyegeti, a Magyar Nemzeti Múzeum régi és új épületei körül gondozott, dús kertek és fák fogják várni a látogatókat.

Az ötletpályázatról bővebb információ a Nemzeti Múzeum honlapján található: http://mnm.hu/hu/muzeum/muzeumi-informaciok/muzeumkert-otletpalyazati-kiiras

A Kormány 1382/2016. (VII. 21.) Korm. határozata a fővárosi Palotanegyed kulturális célú fejlesztésének előkészítéséről itt érhető el: http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/78e5fbc474ba12679e989327850407cb5efa9362/megtekintes
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.