OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2016. június 1., szerda 10:29

Esterházy-vállalatcsoport - Éves jelentés 2015 (1. rész)
    Kismarton, 2016. június 1., szerda (OTS) - A vállalatcsoport éves forgalma 2015-ben 46,3 millió eurót tett ki, ez 4,3%-os növekedést jelent 2014-hez képest illetve a forgalom megduplázását 2005-höz (22,8 millió euró) viszonyítva. A teljes vállalatcsoport 2015-ös éves forgalma 50,3 millió euró volt. - Az összforgalmon belül 27,7 millió euró származik erdő-, mező- illetve egyéb természetgazdálkodásból - ez 4,5 %-os növekedést jelent 2014-hez képest. - Az ingatlanvagyon hasznosításából 7,4 millió euró bevétel származott, ez 1,4%-os növekedés a megelőző évhez képest. - A bevételeket - az alapítvány céljaival összhangban - a csoport gazdasági vállalkozásai befektetett vagyonának növelésére (mintegy 3,3 millió euró) illetve a turisztikai és kulturális területek fejlesztésére (2,9 millió euró) fordították.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20160601_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20160601_002.jpg

     - A továbbra is magas adó- és járulékfizetési kötelezettségek összege 7,5 millió euró volt.
     - A cégcsoport 285 főt foglalkoztat, a személyi jellegű ráfordítások összege 13,7 millió eurót tett ki.

Az Esterházy-csoport 2015-ös konszolidált összbevétele 46,3 millió euró volt, ami 2014-hez képest 4,3%-os növekedést jelent. 2005 óta (22,8 millió euró) a forgalom megduplázódott. Továbbra is az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás 27,7 millió euróval (+4,5%), valamint az ingatlanok és szabadidős létesítmények 7,4 millió euróval (+1,4%) adják a legnagyobb bevételt és ezzel a csoport legjelentősebb jövedelemtermelő ágazatai.
Az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás üzemi eredménye 6,8 millió euró, az ingatlangazdálkodás üzemi eredménye pedig 4,3 millió euró volt. A jó eredmények elsősorban a gazdálkodási hatékonyság javulásának, a szigorú költségellenőrzésnek és a kedvező nyersanyagáraknak köszönhetők. Az ingatlanok területén az üdülőtelepek folyamatos minőségi fejlesztése illetve infrastruktúrájuk javítása azt eredményezte, hogy jelentősen nőtt a kereslet ezek iránt. A városi ingatlanoknál ezek egyedülálló bája és fekvése növelte az érdeklődők számát.

A magas jövedelmezőség 2015-ben is jelentős beruházásokat (6,2 millió euró) tett lehetővé a gazdasági vállalkozások erősítése és a történelmi műemlékek állagmegőrzése területén. Az alapítványok fennállása óta kereken 53 millió eurót fordítottak a történelmi műemlékek, Fraknó vára, a kismartoni Esterházy-kastély és a Szentmargitbányai Kőfejtő fenntartására és átalakítására. A turizmus és kultúra területén lezajlott beruházások által is jelentős fejlődésnek  lehettünk tanúi: az éves szinten több mint 400 000 látogatóval az Esterházy-csoport változatos kulturális és turisztikai kínálata Burgenland és a pannon térség legvonzóbb attrakciójává vált. További 80 000 látogatót köszönthettek a kapcsolt vállalkozások (gasztronómia, borászat).

Erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás
Az erdő-, mező- és egyéb természetgazdálkodás területén a cégcsoport 2015-ben 27,7 millió euró forgalmat realizált. Összesen közel 300 000 tömör köbméternyi fa került értékesítésre a saját területeken kitermelt illetve az egyéb forrásból származó fából. Az Esterházy-csoport volt az első nagyüzem Ausztriában, amely már 2005-ben teljes mértékben átállt a biológiai gazdálkodásra. Több mint 1 600 hektárnyi mezőgazdasági területen gazdálkodik kizárólag biogazdaságokat működtetve. Ezeken a területeken elsősorban magas minőségű biogabonát termesztenek. A nagy kereskedelmi partnerek mellett egyre jelentősebb a fogyasztói piacokkal kiépített közvetlen kapcsolat, amely növekvő mértékben járul hozzá a gazdasági értékteremtéshez. A vadpástétomoktól és -sonkáktól a bio szarvasmarhahúson és bio tökmagolajon keresztül a biolisztig és biokenyérig terjedő termékkínálat 2015-ben is tovább bővült. A vadászati szerződések legnagyobb hányadát a tárgyévre is meghosszabbították az Esterházy-csoprot partnerei. A vadászati ágazatban is elsődleges  a természet fokozott védelme és a vadak érdekeinek figyelembe vétele.

Ingatlanok és szabadidős létesítmények
Az ingatlanok és szabadidős létesítmények ágazatában elért forgalom az elmúlt évben 7,4 millió eurót tett ki. A több mint 2 000 bérlő másodlagos lakóhelyén történő költései révén nagymértékben hozzájárul a régión belüli értékteremtéshez. Ez alatt nem csupán a helyi vásárlóerő növekedése értendő, hanem az üdülőházakkal és kertekkel kapcsolatban végrehajtott folyamatos beruházások is. A bérlők révén a burgenlandi turisztikai szezon 3-4 hónappal meghosszabbodik, áprilistól októberig tart. Az elmúlt években a településekkel egyeztetve 40 új parcellát alakítottak ki. A szentmargitbányai történelmi Sulzhof az újonnan kialakított őstermelői parcellákkal új irányt nyitott az Esterházy-csoport gazdálkodásában. Az első 20 parcella azonnal elkelt, a tervezett bővítésre pedig várólistát vezetnek. (folyt.)



2016. június 1., szerda 10:30

Esterházy-vállalatcsoport - Éves jelentés 2015 (2. rész)
    Kismarton, 2016. június 1., szerda (OTS) -

    Elkötelezettség a természetvédelem iránt
Az Esterházy-területek kereken egyharmadán nem vagy alig folyik gazdálkodási tevékenység, itt a legfontosabb a természet védelme az emberek és az állatok érdekében. 1993-ban lépett érvénybe a Nemzeti Parkokról szóló törvény, a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park legértékesebb része Esterházy tulajdon, mely nélkül nem jöhetett volna létre a kezdeményezés. A sztyeppés tájjal büszkélkedő Nemzeti Parkot egyedisége miatt az UNESCO felvette a Világörökségek közé, így 2016-ban a cím elnyerésének 15. évfordulóját ünneplik. Dr Esterházy Pál előrelátása és kezdeményezése jelentősen hozzájárult ehhez a kulturális örökséghez.
 2015 tavaszán 900 hektárnyi Esterházy-területen hozták létre  a Fertő-tó nyugati oldalán a Ramsar természetvédelmi területet, a 2015-ös év egyik legnagyobb nemzeti természetvédelmi projektjét.

Esterházy-kastély és kastélynegyed Kismartonban
2015-ben is jelentős összeget fordítottak a történelmi épületek és a gyűjtemények állagmegőrzésére. Az Esterházy-csoport az elmúlt nyolc évben több mint 11 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat csak az Esterházy-kastély fenntartása és átalakítása céljából. A kastélynegyedben található, a Henrici étteremnek, a burgenlandi Selektion Vinotékának, Eva Steiger nemrég megnyílt virágüzletének, az őstermelők által kiváló minőségű helyi termékeket kínáló burgenlandi Kulinarium vásárcsarnoknak és a pan.event jegyirodának otthont adó egykori istállóépületek Kismarton belvárosának kedvelt találkozóhelyeivé váltak. A jegyirodában a szentmargitbányai kőfejtőben megrendezésre kerülő operaelőadásokra valamint a classic.Esterházy programjaira kínálnak jegyeket, de árulnak belépőket Ausztria más népszerű kulturális eseményeire is. 2015-ban befejeződött a belváros főutcája történelmi lakóépületeinek felújítása, így a látogatók is bejárhatják az ezáltal megnyíló csodálatos belső udvart.  Az Esterházy-csoport számára fontos Kismarton történelmi belvárosának élhetőbbé tétele és felvirágoztatása.

Fraknó vára
2015 nyarán nyitották meg, rövid nyolc hónapnyi építkezés után a Grenadier Kávéház és Éttermet Fraknó várában. Az étterem kitűnő példa arra, hogyan lehet érzékeny történelmi, műemlékvédelmi környezetben kortárs építészeti megoldásokat alkalmazni. A turisztikai attrakciókban nem bővelkedő Rosalia régió számára a csodálatos környezetben fekvő és remek gasztronómiai élményeket kínáló étterem újabb turisztikai vonzóerőt jelent.

Borászat
Az Esterházy Borászat forgalma 2015-ben elérte az új rekordot jelentő 2,7 millió eurót. A 600 000 palacknyi bor (70 százalékban vörösbor) közel 50 százalékát exportra termelő Esterházy Borászat az osztrák borok, ezen belül a burgenlandi vörös borok egyik legfontosabb nagykövetének számít. A borászat 15 főt foglalkoztat, a közvetlenül a szőlőbirtokon eladott bor mennyisége 2015-ben is jelentősen nőtt.

Az újra megnyitott Kalandaház
2015 őszén nyitották meg trausdorfi Meierhofban, az Esterházy Borászat mellett a Kalandaházat. Az egykori kolónián 200 fős rendezvény- és konferenciaközpont kapott helyet. Ezzel a lépéssel elindult a Meierhof teljes felújítása.

Sajtóinformáció:
Barbara Wagner-Gmeiner
presse@esterhazy.at
02682 63004-410
Esterhazy Privatstiftung
7000 Eisenstadt, Esterhazyplatz 5
www.esterhazy.at

Schneider Erika
e.schneider@esterhazy.at
+36309220569
Esterházy Magánalapítvány
Magyarország
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.