OTS Üzleti Sajtószolgálat
2020. június 1. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. május 6., péntek 13:35

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének sajtóközleménye a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről szóló törvényjavaslatokról
    Budapest, 2016. május 6., péntek (OTS) - A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége értetlenül áll a 2016. május 3-án a Kormány által a Parlamentnek benyújtott új dohánytermék jövedéki adóra vonatkozó javaslat előtt.

    A javaslat három lépésben másfél év alatt 29 %-os mértékű jövedékiadó-emelést tervez a dohánytermékeknél. Az adóemelés a cigarettán dobozonként akár 300 Ft árnövekedést is hozhat 2017 év végére, mivel az új EU-s dohánytermék-irányelv életbe lépésével a 19 szálas cigarettásdobozok eltűnnek, és helyettük 20 szálas lesz a legkisebb kiszerelési egység, mely szintén komoly árnövelő hatással bír.

Ekkora mértékű és ilyen gyors ütemű adóemelés a piac teljes összeomlásához vezetne. A feketepiac jelentősen megerősödne, a határmenti bevásárló turizmus erősen felélénkülne. Példaként említhető, hogy jelenleg Szlovákiában 3 euró alatt kapható 20 szál cigaretta, amely már most is olcsóbb a hazai termékeknél. Ezek a folyamatok rontják a kiskereskedők és a legális piaci szereplők jövedelmezőségét, erősítik a csempészbandákat és az adóbevételek alakulására is negatív hatással lesznek.

Szövetségünk többször juttatott el adóemelési javaslatot az elmúlt években az NGM-hez. Legutóbbi javaslatunkra 2015 novemberében azt a választ kaptuk, hogy nincs napirenden a dohánygyártmányok jövedéki adómértékeinek változtatása. Tájékoztattak továbbá, hogy a dohánygyártmányokra alkalmazott adómértékek megfelelnek a 2011/64/EU irányelv előírásainak, nemcsak 2015-re, de 2018-ra vonatkozólag egyaránt.

DBMSz álláspontja szerint létezik olyan adóemelési megoldás, amellyel el lehet érni az irányelvben meghatározott jövedéki adóterhelést anélkül, hogy ez a piac teljes összeomlásához vezetne. A DBMSz ezért egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal bízva abban, hogy sikerül egy ésszerű adóemelési menetrendet kidolgozni az elkövetkezendő évekre.  

Budapest, 2016. május 6.

Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.