OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. március 30., szerda 09:36

A mammográfia életet menthet! - A húszéves fennállását ünneplő MaMMa Egészségügyi Zrt. konferenciasorozata az emlődaganat modern diagnosztikai módszereiről és kezelési lehetőségeiről (1. rész)
    Budapest, 2016. március 30., szerda (OTS) - Az ÁNTSZ adatai szerint a mammográfiás szűrésre behívott, közel 600 000 nőnek csak kevesebb mint a fele megy el a vizsgálatra, pedig a 45-65 év közötti nők esetében a kétévenkénti szűrés fontossága és szükségessége elvitathatatlan. Ma már hazánkban is minden feltétel adott az emlődaganat korai felismerésére és gyógyítására, hívta fel a figyelmet a MaMMa Egészségügyi Zrt., 2016. március 11-én, a Budapesti Műszaki Egyetem dísztermében megrendezett tudományos konferenciasorozat nyitó rendezvényén.

    Bár a médiában egyre nagyobb hangsúlyt kap az emlőszűrés fontossága, a nemzetközi arányszámokhoz viszonyítva a magyarországi részvételi arány messze elmarad a várt számoktól. A közel 600 000 behívottnak - sajnos - csak kevesebb, mint a fele megy el a vizsgálatra, pedig a 45-65 év közötti nők esetében a kétévenkénti szűrés fontossága és szükségessége elvitathatatlan. Az ÁNTSZ adatai szerint a szűrésen részt vevők körülbelül 6 százalékát hívják vissza újabb ellenőrzésre, és ennél jóval kisebb arányban van szükség műtétre, a megjelentek mindösszesen 0,5-1%-ának.

Mivel ma az emlődaganat azon kevés rákbetegségek közé tartozik, amelyekről elmondható, hogy időben felismerve teljesen gyógyítható, így fontos lenne még intenzívebben felhívni a lakosság figyelmét a szűrés jelentőségére. A húszéves MaMMa Zrt. - amely meghatározó szereplője a hazai mammográfiai szűréseknek - ennek hangsúlyozására hívta életre ezt a konferenciasorozatot, ezzel is lehetőséget biztosítva a háziorvosok és az egészségügyben dolgozók számára, hogy megismerhessék a legújabb kutatási eredményeket, az emlődiagnosztika lehetséges irányvonalait, így segítve a nagyobb megjelenési arány elérését.

A konferencia témái és előadói:

Dr. Péntek Zoltán, a MaMMa Zrt. tiszteletbeli elnöke és dr. Ambrózay Éva, a MaMMa Zrt. elnöke megnyitóbeszédét követően több jelentős tudományos programot hallgathattak meg az összegyűltek. Az emlőrákok szűrésben és szűrésen kívül témában dr. Kovács Attila, országos helyettes tiszti főorvos az emlőrák-megbetegedések és -gyógyítás helyzete Magyarországon témakörben tartott előadást. Ezt követően prof. dr. Tabár László a korai emlőrák multimodális diagnosztikáját ismertette.

Dr. Péntek Zoltán és dr. Ambrózay Éva a MaMMa Zrt. húszéves tapasztalatára építve ismertette a 45-65 év közötti nők mammográfiás szűrésének alakulását, az emlőrák felismerésének jelentőségét a mammográfiai szűrésék során, valamit hangsúlyozva a szűrőközpontok országos megjelenésének fontosságát és a mammográfiás szűrőbusz hatékony jelenlétét.

Dr. Járay Balázs egyetemi adjunktus előadásából megismerhettük a sejtdiagnosztika modern eszközeit a diagnosztikában és a terápiában. Dr. László Zsolt plasztikai sebész a sebészet modern eszközei témában tartott előadást. Ezt követően dr. Kulka Janina egyetemi tanár ismertette a szövettan modern eszközeit a diagnosztika és a terápia vonatkozásában.

A nap második felében az emlőrák biológiai terápiája témakörben hallhattak előadást dr. Dank Magdolna onkológus, egyetemi docens tolmácsolásában, majd a sugárterápia változó szerepét ismertette dr. Mészáros Norbert sugárterápia szakorvos, klinikai onkológus.

A szűrés hatékonysága témakörben a hatékonyság növelésének lehetőségeit, módjait vizsgálták és ismertették az előadók. Dr. Móczár Csaba háziorvos a családorvosok és a hozzájuk kapcsolódó asszisztensi hálózat kialakításában látta a hatékonyság növelésének egyik lehetőségét. Mádai Szilvia okleveles közgazdász, projektvezető a mobil mammográfiás szűrések elterjesztésében rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan Szőke N. István, a BSI Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a mobil mammográfiás szűrésekhez kapcsolódó távleletezés bevezetésének fontosságát.

Összefoglaló

A nap záróbeszédében dr. Ambrózay Éva, a MaMMa Zrt. elnöke a klinika húszéves fennállásának eredményeit foglalta össze. Elmondta, hogy ugyan a mammográfiás telephelyek munkái megfelelnek a nemzetközi irányvonalaknak, a mammográfiás szűréseken való megjelenési arányok sajnos eltérnek a nemzetközi normáktól. És bár az elmúlt évek növekvő tendenciát mutatnak a megjelenések vonatkozásában, rengeteg munka és erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy a 45-65 év közötti korosztály számára a kétévente ajánlott mammográfiás szűrés elfogadott és gyakorlott vizsgálattá váljon. Mindezek érdekében tovább folytatják munkájukat a mammográfiás központok és vizsgálatok eredményének javítása érdekében. Ebben nyújt kimagasló segítséget az újonnan átadott, akadálymentesített mammográfiás mobil szűrőbusz is, amely az ország számos pontján, magas vizsgálati létszámmal folytat szűréseket.(folyt.)



2016. március 30., szerda 09:36

A mammográfia életet menthet! - A húszéves fennállását ünneplő MaMMa Egészségügyi Zrt. konferenciasorozata az emlődaganat modern diagnosztikai módszereiről és kezelési lehetőségeiről (2. rész)
    Budapest, 2016. március 30., szerda (OTS) -

    A konferenciasorozat további állomásai

A MaMMa Zrt. tudományos konferenciája további helyszíneken is bemutatkozik az érdeklődőknek: április 1-jén Kecskeméten, április 27-én Szolnokon és május 6-án Szekszárdon tartanak előadásokat a témában a tudományos munkatársak.

Home page:
www.mamma.hu

Sajtókapcsolat:
Kovács Hajnalka, hajnal@madai.hu

Letölthető képek: https://drive.google.com/folderview?id=0B_Q3lhsukByKTTI2ODhGcDNVa2M&usp=sharing

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.