2024. április 20. szombat

2016. március 17., csütörtök 12:50

Hőhasznosítás lehetőségei hulladéklerakón - Depóniahő-hasznosítási technológia kidolgozása, kísérletek és tapasztalatok a gyáli hulladéklerakón - KMR_12-1-2012-0128 szerződésszámú projekt zárása
    Gyál, 2016. március 17., csütörtök (OTS) - A hulladéklerakókra kerülő szerves hulladékok bomlása során a hulladéktest belső hőmérséklete akár a 70°C-ot is elérheti. Ez a hő hasznosítás nélkül csak a hulladéklerakó környezetét melegíti. Jogos tehát a kérdés, hogyan lehetne ezt a hőenergiát hasznosítani. A felszabaduló hőmennyiség meghatározásával, hasznosításának lehetőségeivel foglalkozik az a tudományos igényű kutatás , melynek célja a hőkinyerési, -hasznosítási technológia kidolgozása, és amely az Új Széchenyi Terv keretén belül mintegy 166 millió forintos támogatással valósult meg az .A.S.A. Magyarország Kft. gyáli telephelyén.

A projekt megvalósítására létrehozott konzorcium tagjai az .A.S.A. Magyarország Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont mintegy 166 millió forint támogatás és 56 millió forint saját forrás felhasználásával valósította meg a 2013 januárjában megkezdett projektet, amely 2015. november 30-án zárult le.

A projekt a depónia jellemzésével, komplex monitoring rendszer tervezésével és megvalósításával kezdődött. A lerakóba fúrt 10 monitoring kútba 100 hőmérőt, 30 depóniagáz mintavevőt és csurgalékvízminta-vevő helyeket építettek a szakemberek, majd az adatokat három éven keresztül gyűjtötték, elemezték, értékelték. Kísérleti hővezetés-mérő berendezést, ahhoz mérésadatgyűjtő szoftvert fejlesztettek és azt szabadalomra jelentették be. Kidolgozták a csurgalékvizek összetett (kémiai és biológiai) jellemzését. Szisztematikus kísérletek zajlottak a deponált hulladék fizikai és termikus jellemzőinek a mérésére, melyek eredményei publikálásra is kerültek.

A monitoring rendszer adatainak felhasználásával, a lerakó hőtechnikai jellemzésére számítógépes szimulációt végeztek, amely segítségével megtervezték a félüzemi méretű bomlási hő kinyerő és hasznosító technológiát és rendszer elemeit.

A mérések alapján új elméleti és kísérleti modellt dolgoztak ki a kutatásban résztvevők, bevezették a bomlási hőfejlődés fajlagos és effektív teljesítménye fogalmát, mely új alapokra helyezi a kinyerhető hőenergia nagyságának becslését. A kísérletek, modellek és az elméleti alapvetések alapján már üzemi méretű technológiák tervezhetők.

További információ kérhető:
Erdélyi Attila projekt menedzser .A.S.A. Magyarország Kft. (e-mail: attila.erdelyi@fcc-group.hu)