OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. március 17., csütörtök 12:50

Hőhasznosítás lehetőségei hulladéklerakón - Depóniahő-hasznosítási technológia kidolgozása, kísérletek és tapasztalatok a gyáli hulladéklerakón - KMR_12-1-2012-0128 szerződésszámú projekt zárása
    Gyál, 2016. március 17., csütörtök (OTS) - A hulladéklerakókra kerülő szerves hulladékok bomlása során a hulladéktest belső hőmérséklete akár a 70°C-ot is elérheti. Ez a hő hasznosítás nélkül csak a hulladéklerakó környezetét melegíti. Jogos tehát a kérdés, hogyan lehetne ezt a hőenergiát hasznosítani. A felszabaduló hőmennyiség meghatározásával, hasznosításának lehetőségeivel foglalkozik az a tudományos igényű kutatás , melynek célja a hőkinyerési, -hasznosítási technológia kidolgozása, és amely az Új Széchenyi Terv keretén belül mintegy 166 millió forintos támogatással valósult meg az .A.S.A. Magyarország Kft. gyáli telephelyén.

    A projekt megvalósítására létrehozott konzorcium tagjai az .A.S.A. Magyarország Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont mintegy 166 millió forint támogatás és 56 millió forint saját forrás felhasználásával valósította meg a 2013 januárjában megkezdett projektet, amely 2015. november 30-án zárult le.

A projekt a depónia jellemzésével, komplex monitoring rendszer tervezésével és megvalósításával kezdődött. A lerakóba fúrt 10 monitoring kútba 100 hőmérőt, 30 depóniagáz mintavevőt és csurgalékvízminta-vevő helyeket építettek a szakemberek, majd az adatokat három éven keresztül gyűjtötték, elemezték, értékelték. Kísérleti hővezetés-mérő berendezést, ahhoz mérésadatgyűjtő szoftvert fejlesztettek és azt szabadalomra jelentették be. Kidolgozták a csurgalékvizek összetett (kémiai és biológiai) jellemzését. Szisztematikus kísérletek zajlottak a deponált hulladék fizikai és termikus jellemzőinek a mérésére, melyek eredményei publikálásra is kerültek.

A monitoring rendszer adatainak felhasználásával, a lerakó hőtechnikai jellemzésére számítógépes szimulációt végeztek, amely segítségével megtervezték a félüzemi méretű bomlási hő kinyerő és hasznosító technológiát és rendszer elemeit.

A mérések alapján új elméleti és kísérleti modellt dolgoztak ki a kutatásban résztvevők, bevezették a bomlási hőfejlődés fajlagos és effektív teljesítménye fogalmát, mely új alapokra helyezi a kinyerhető hőenergia nagyságának becslését. A kísérletek, modellek és az elméleti alapvetések alapján már üzemi méretű technológiák tervezhetők.

További információ kérhető:
Erdélyi Attila projekt menedzser .A.S.A. Magyarország Kft. (e-mail: attila.erdelyi@fcc-group.hu)
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.