OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. március 16., szerda 10:56

Meghívó Vízvilágnapi szennyvíztisztító-telepi nyílt napra, melynek keretében megtekinthető, hogyan segítik banánfák és katicabogarak is a szennyvíztisztítást
    Budapest, 2016. március 16., szerda (OTS) - ÚJdonság: permetező szerek helyett fürkészdarazsak és pöttyös katicák védik a szennyvíztisztításban segédkező növényeket! - Érdekes újdonságot mutat be a Fővárosi Csatornázási Művek idén is hagyományosan a Víz Világnapja alkalmából megrendezett szennyvíztisztító-telepi nyílt napjain.  Március 17-én 18-án több mint 2500 diák ismerkedhet meg a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával, a nagyközönség számára pedig március 19-én tart nyitva a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep.

    Ma már széles körben ismert, hogy az FCSM a legmodernebb, biológiai szennyvíztisztítási módszert, az ún. élőgépek technológiát is alkalmazza a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepén. A szennyvíztisztító medencéire ültetett növények segítségével továbbjavul a tisztítás hatásfoka és a szagok is jobban megfékezhetők. A növények hosszú gyökérzete természetes élőhelyet nyújt baktériumoknak; ezek felfalják a szennyeződéseket, őket pedig magasabb rendű szervezetek "vadásszák le". Ez a módszer a lehető legjobban közelíti meg a természetes tisztulási folyamatokat.
Az alkalmazott technológiában eddig nagy nehézséget jelentett, hogy magukat a növényeket is veszélyeztették különféle kártevők, amelyek ellen eddig csak permetezéssel lehetett védekezni. A permetcseppek azonban visszajuthattak az éppen tisztítandó vízbe. Az újítás lényege, hogy permetezés helyett olyan ragadozó rovarokat telepítenek a növényekre, amelyek felfalják a levéltetveket, takácsatkákat, pajzstetűket és egyéb kártevőket. Ezek a hasznos védő rovarok: a ragadozó poloska, a fürkészdarazsak és a ragadozó katicabogarak. Az élőgépes technológia üvegházaiban így szinte természetes ökoszisztémával találkozhatnak a nyílt napok látogatói.

A Fővárosi Csatornázási Művek idén is megtartja a hagyományos nyílt napokat a Víz Világnapjához kapcsolódva. Március 17-én és 18-án két szennyvíztisztító telepen 2500 iskolás gyereket fogadnak előzetes bejelentkezés alapján. A diákok nemcsak a víztisztítás folyamatát ismerhetik meg, hanem a vízről, annak védelméről szóló ismereteiket is bővíthetik, játékos formában.

Az iskolásoknak szervezett látogatásokat követően, március 19-én a lakosság is megtekintheti a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen a tisztítási folyamatot és megismerheti a világszínvonalú beruházásokat. Az érdeklődőknek az FCSM szakemberei megmutatják, mi történik az otthon leengedett szennyvízzel, ami a folyamat végén tisztább állapotban távozik a Dunába, mint a befogadó folyó vize. A látogatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni és időpontot foglalni a www.fcsm.hu weboldalon keresztül lehetséges.

A média munkatársait - előzetes egyeztetés után - a nyílt napok bármelyikén, a következő helyszínen várjuk:
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
(1238 Budapest, Meddőhányó u. 1.)

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
     PR-iroda

További információ:
Bátori Marianna kommunikációs vezető,
tel.: 459-1697,
elektronikus levél: pr@fcsm.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.