OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. január 22., péntek 10:35

Hét Oscar jelölést kapott, a hazánkban forgatott Ridley Scott film
    Budapest, 2016. január 22., péntek (OTS) - Tavaly októberben került világszerte a mozikba Ridley Scott sci-fije, amely óriási kaszasikert hozott.

    A Mentőexpedíció, azóta az AFI Awards és a Golden Globe díjait is begyűjtötte, most pedig hét jelölést kapott az Oscarra, az alábbi kategóriákban:

-    Legjobb film
-    Legjobb férfi főszereplő - Matt Damon
-    Legjobb adaptált forgatókönyv - Drew Goddard
-    Legjobb látványtervezés/díszlet
-    Legjobb hangtervezés
-    Legjobb hangkeverés
-    Legjobb vizuális effektusok

Scott 2014 végén és 2015 elején, Budapesten és az etyeki Korda Stúdióban forgatta szuperprodukcióját. A Kordában, a közel 50 napos forgatáson 300-400 fős filmstáb dolgozott.

A Stúdió összes műtermében forgattak, a 6-os műteremben pedig - amely Európa legnagyobb műterme "Superstage" - hozták létre a Marst. 4000 tonna vörös homokkal volt feltöltve a műterem, ahol óriás szélgépekkel rendszeresen homokvihart szimuláltak. A Superstage 6000 m2 alapterületű és az építhető belmagassága több, mint 20 méter. Ez nagyobb, mint a londoni híres Pinewood stúdió beltere, ahol egyébként a Star Wars utolsó részét, az Ébredő erőt forgatták. A Korda Stúdió műhelyeiben épült továbbá a híres Mars Rover jármű is.

A Kordában dolgozott a teljes legénység is, a főszereplők: Jessica Chastain, Matt Damon, Michael Pena, és Kate Mara. Matt Damon itt dugdosta magyar földbe a krumplit. A Korda Stúdió bejárati kapuja szerepet kapott a filmben is, mint a NASA bejárata.

A film rendezője a legendás Ridley Scott volt, ( Fejvadász, Alien ) aki már előtte többszöris  forgatott Magyarországon, mint producer - The Company, Pillars of the Earth, World Without End.

A film Budapesten a Bálnában, a Műpában és a Hungexpo területén is forgatott helyszínen.  A Bálna a NASA központ belsejét helyettesítette a filmben, a MŰPA a kínai űrközpontként szerepelt, míg az eredetileg a kaliforniai Pasadenában található Sugárhajtási Laboratórium, ( Jet Propulsion Laboratory ) a Hungexpo épületében rendezkedett be.

A Mentőexpedíció-t szinte teljes egészében hazánkban forgatták, egyedül a marsi külső jelenetek egy részét vették fel a jordániai Wadi Rumban. Az új-zélandi forgatást is fontolgatta a produkció, de végül is a 6-os műterem méretei miatt döntöttek Magyarország mellett. Talán a hazai kedvező feltételek is szerepet játszottak abban, hogy a filmet 108 millió USD költségvetéssel valósították meg, amely kevesebb volt a tervezettnél.

A Korda Stúdió gratulál az alkotóknak a megérdemelt sikerekért. Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk dolgoztak, és hogy Magyarországot választották az év egyik legnagyobb szuperprodukciójának megvalósításához.

Gyertyánfy Miklós
Korda Stúdió
+ 36 30 626 4702
gyertyanfymiklos@granitpolus.com
www.kordastudio.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.