2024. március 29. péntek

2016. január 15., péntek 15:25

Sikeresen lezárult a Nő az esély projekt
    Budapest, 2016. január 15., péntek (OTS) - 2015. november 30-án befejeződött és decemberben teljesen lezárult a Nő az esély - ezer roma nő képzése projekt. A TÁMOP-5.3.1-B-1-es uniós finanszírozású program 2012. július 1-jével indult el 1,5 Mrd Ft keretösszeggel. A program fő megvalósítója az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt, konzorciumi partnere a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI). A kiemelt program az eredetileg tervezett, 2014. augusztus 30-i záró dátumig minden indikátorát teljesítette. A több mint egy éves hosszabbítás során a szakmai vállalások felülteljesültek, és közel 300 OKJ-s szakmát szerzett roma asszony tudott elhelyezkedni a TÁMOP-5.3.1-B-2-es támogatott foglalkoztatást biztosító program keretében.

A Nő az esély projekt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és rácáfolt az előzetes félelmekre. A munkanélküli roma asszonyok pozitívan reagáltak a lehetőségre, és több ezer jelentkező közül 1012-en sikeres OKJ-s bizonyítványt szereztek a szociális és gyermekvédelmi, valamint óvodai dajka területen. Az elvárt célérték 750 fő volt.
A résztvevők az alábbi öt OKJ-s képzést választhatták a portfólióból:
     - kisgyermekgondozó, nevelő (10 hónapos képzés, feltétel: érettségi)
     - szociális gondozó és ápoló (10 hónapos képzés, feltétel: 8/10. befejezett osztály)
     - óvodai dajka (3 hónapos képzés, feltétel: 8/10. befejezett osztály)
     - gyermek- és ifjúsági felügyelő (3 hónapos képzés, feltétel: 8/10. befejezett osztály)
     - szociális asszisztens (10 hónapos képzés, feltétel: érettségi)

A résztvevők a képzések idejére megélhetési támogatásban részesültek. Ennek a törvényileg meghatározott összegnek a 80%-át havonta, a fennmaradó 20%-okat egy összegben, sikeres vizsga esetén kapták meg az asszonyok. A projekt idejére az útiköltségeket is állta a program havi bérlet formájában. A képzések az ország 37 városában valósultak meg, melyekre 323 környező településről jártak be a hallgatók.

A támogatások mellett, a program sikerességének érdekében kulcsfontosságú elem volt a roma mentorokból álló mentori-koordinátori hálózat működtetése. Ezen kollégák három éven keresztül mentorálták a résztvevőket, ott voltak velük a felvételi vizsgákon, tanulócsoportokat szerveztek, motiválták, segítették, erősítették őket a nehezebb pillanatokban.
Bizonyságot nyert, hogy a jórészt romákat érintő programok esetében nemcsak a tervezésbe, de a sikeres és eredményes lebonyolítás érdekében a megvalósításba is minél nagyobb számban kell bevonni a roma munkavállalókat.

A megvalósult feladatok túlmutatnak az eredetileg is magasra helyezett célokon. Olyan szakmai és emberi értékek koncentrálódtak a programban, mely irányt mutathat a további, integrációs erőfeszítések terén is.

A projektről készült 94 perces összefoglaló film itt található: https://youtube/ksziL6DGyck