OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. január 15., péntek 15:25

Sikeresen lezárult a Nő az esély projekt
    Budapest, 2016. január 15., péntek (OTS) - 2015. november 30-án befejeződött és decemberben teljesen lezárult a Nő az esély - ezer roma nő képzése projekt. A TÁMOP-5.3.1-B-1-es uniós finanszírozású program 2012. július 1-jével indult el 1,5 Mrd Ft keretösszeggel. A program fő megvalósítója az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt, konzorciumi partnere a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI). A kiemelt program az eredetileg tervezett, 2014. augusztus 30-i záró dátumig minden indikátorát teljesítette. A több mint egy éves hosszabbítás során a szakmai vállalások felülteljesültek, és közel 300 OKJ-s szakmát szerzett roma asszony tudott elhelyezkedni a TÁMOP-5.3.1-B-2-es támogatott foglalkoztatást biztosító program keretében.

    A Nő az esély projekt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és rácáfolt az előzetes félelmekre. A munkanélküli roma asszonyok pozitívan reagáltak a lehetőségre, és több ezer jelentkező közül 1012-en sikeres OKJ-s bizonyítványt szereztek a szociális és gyermekvédelmi, valamint óvodai dajka területen. Az elvárt célérték 750 fő volt.
A résztvevők az alábbi öt OKJ-s képzést választhatták a portfólióból:
     - kisgyermekgondozó, nevelő (10 hónapos képzés, feltétel: érettségi)
     - szociális gondozó és ápoló (10 hónapos képzés, feltétel: 8/10. befejezett osztály)
     - óvodai dajka (3 hónapos képzés, feltétel: 8/10. befejezett osztály)
     - gyermek- és ifjúsági felügyelő (3 hónapos képzés, feltétel: 8/10. befejezett osztály)
     - szociális asszisztens (10 hónapos képzés, feltétel: érettségi)

A résztvevők a képzések idejére megélhetési támogatásban részesültek. Ennek a törvényileg meghatározott összegnek a 80%-át havonta, a fennmaradó 20%-okat egy összegben, sikeres vizsga esetén kapták meg az asszonyok. A projekt idejére az útiköltségeket is állta a program havi bérlet formájában. A képzések az ország 37 városában valósultak meg, melyekre 323 környező településről jártak be a hallgatók.

A támogatások mellett, a program sikerességének érdekében kulcsfontosságú elem volt a roma mentorokból álló mentori-koordinátori hálózat működtetése. Ezen kollégák három éven keresztül mentorálták a résztvevőket, ott voltak velük a felvételi vizsgákon, tanulócsoportokat szerveztek, motiválták, segítették, erősítették őket a nehezebb pillanatokban.
Bizonyságot nyert, hogy a jórészt romákat érintő programok esetében nemcsak a tervezésbe, de a sikeres és eredményes lebonyolítás érdekében a megvalósításba is minél nagyobb számban kell bevonni a roma munkavállalókat.

A megvalósult feladatok túlmutatnak az eredetileg is magasra helyezett célokon. Olyan szakmai és emberi értékek koncentrálódtak a programban, mely irányt mutathat a további, integrációs erőfeszítések terén is.

A projektről készült 94 perces összefoglaló film itt található: https://youtube/ksziL6DGyck
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.